Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου με χρηματοδότηση από το κρατικό αναπτυξιακό fund των ΗΠΑ DFC και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα «οικόπεδα» της ΑΟΖ της Κύπρου από τις αμερικανικές εταιρείες ExxonMobil και Chevron βρέθηκαν στο μενού της συζήτησης των προέδρων των ΗΠΑ, κ. Joe Biden και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Τετάρτης.
«Υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον (Σ.Σ. των ΗΠΑ) για την διασύνδεση, μπορεί να είναι μέτοχοι, μπορεί να είναι επενδυτές απλοί, πρακτικά δανειοδοτώντας το έργο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου χθες Πέμπτη στο ΡΙΚ αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε προ 20 ημερών στον αμερικανικό οίκο Curtis τη μελέτη για το εάν θα συμμετάσχει μετοχικά στον φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, μέσω του Great Sea Interconnector, με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η μελέτη πρόκειται να παραδοθεί εντός του Νοεμβρίου προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει -εντός του τρέχοντος μήνα- την τελική της απόφαση.
Η ώρα της απόφασης για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Εντός του Νοεμβρίου πρόκειται να λάβει την απόφασή της για το εάν δανειοδοτήσει το project με 500 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως ανέφερε η πρόεδρός της κα Nadia Calvino στον Κύπριο υπουργό κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν προχθές Τετάρτη.
Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Παπαναστασίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζήτησε να ενημερωθεί από «πρώτο χέρι» για να αξιολογήσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των δύο αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και το Σεπτέμβριο 2024 για την ηλεκτρική διασύνδεση.
«Και οι δύο αποφάσεις είναι υποστηρικτικές προς το έργο, υπό την προϋπόθεση ότι η τελική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης θα ληφθεί αφού ολοκληρωθούν οι δύο μελέτες που ζήτησε, δηλαδή η δέουσα επιμέλεια η οποία ανατέθηκε σε ξένο οίκο και η αξιολόγηση κόστους οφέλους του GSI από την ΕΤΕπ», ανέφερε ο κ. Γ. Παπαναστασίου.
Ο κ. Γ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση του έργου δεν επηρεάζεται από τον πόλεμο στις γειτονικές χώρες. «Αντίθετα, κρίνεται πιο αναγκαία η υλοποίηση του, διότι με τις ενεργειακές διασυνδέσεις και συνεργασίες μεταξύ των κρατών, διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε.
Εκπρόσωπος της Nexans στην Κύπρο
Ενδεικτική του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται για το έργο είναι η επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα εκπροσώπου της γαλλικής εταιρείας Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Ενέργειας σχετικά με την υλοποίηση του έργου.