Μενού Ροή
Πατέντες και τεχνητή νοημοσύνη και στα ηλεκτρικά δίκτυα

Η δραστηριότητα που σχετίζεται με πατέντες για ηλεκτρικά δίκτυα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα αναφορά του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Οι δύο οργανισμοί χρησιμοποίησαν παγκόσμια δεδομένα για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ώστε να αναδείξουν την καινοτομία τόσο στις φυσικές όσο και στις "έξυπνες" τεχνολογίες δικτύων από το 2001 έως το 2022. Η αναφορά εντόπισε την περίοδο 2009-2013 ως την εποχή όπου η καινοτομία στα ηλεκτρικά δίκτυα αυξανόταν κατά 30% ετησίως – επτά φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο όλων των άλλων τομέων τεχνολογίας. Παρόλο που η δραστηριότητα έχει σταθεροποιηθεί στις περισσότερες περιοχές από τότε, παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σήμερα σημαντικό σημείο εστίασης για τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, με τους αιτούντες να επιδιώκουν να παρουσιάσουν λύσεις για "έξυπνα δίκτυα". Μεταξύ 2010 και 2022, οι καινοτομίες στο λογισμικό ενίσχυσαν τα "έξυπνα" χαρακτηριστικά στις πατέντες για φυσικά δίκτυα κατά 50%. Αυτή η αύξηση ήταν ιδιαίτερα εμφανής στα εργαλεία πρόβλεψης προσφοράς και ζήτησης, καθώς και στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κίνα ηγείται της ανάπτυξης. Ξεπέρασε προηγούμενους ηγέτες, όπως η Ευρώπη και η Ιαπωνία, το 2022. Το μερίδιο της Κίνας αυξήθηκε από 7% το 2013 σε 25% το 2022. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του IEA, Fatih Birol, αυτό "ενισχύει τον ανταγωνισμό για άλλες περιοχές".

Ο Birol πρόσθεσε ότι τα ανεπαρκή ηλεκτρικά δίκτυα αποτελούν εμπόδιο για την οικονομική δραστηριότητα και την πρόσβαση στην ενέργεια. Ωστόσο, τα ευρήματα της αναφοράς υποδεικνύουν ότι οι καινοτόμοι ανταποκρίνονται στην ανάγκη για πιο ανταγωνιστικές και ευέλικτες τεχνολογίες δικτύων. Ο IEA θα συνεχίσει να βοηθά τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να "προωθήσουν την καινοτομία για ασφαλείς και βιώσιμες ενεργειακές μεταβάσεις", δήλωσε ο Birol.

Ο πρόεδρος του EPO, Antonio Campinos, τόνισε την ανάγκη να ανακτήσει η Ευρώπη την ηγεσία στην τεχνολογική καινοτομία για τα δίκτυα. Σύμφωνα με την αναφορά, πριν από την ανάδειξη της Κίνας ως ηγέτη, η Ευρώπη και η Ιαπωνία αντιπροσώπευαν η κάθε μία το 22% όλων των πατεντών που σχετίζονται με δίκτυα την περίοδο 2011-2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν κοντά με μερίδιο 20%. Σύμφωνα με την αναφορά, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και startups συμβάλλουν σημαντικά στην καινοτομία στα ηλεκτρικά δίκτυα. Πολλά από αυτά βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Περίπου το 37% αυτών των startups τεχνολογίας δικτύων έχουν υποβάλει αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 6% για τις ευρωπαϊκές startups. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι αυτές οι μικρότερες εταιρείες έχουν ισχυρές δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων venture capital. Πιο πρόσφατα, η βελγική εταιρεία λογισμικού διαχείρισης δικτύων Powervault συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση pre-seed.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας