Τη βούληση του κράτους του Ισραήλ να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να προωθήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ), για την οποία προϊδεάζει ότι θα υποστηριχθεί και από την κυβέρνηση Trump, εκφράζει ο υπουργός Ενέργειας, Eli Cohen, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να μοιραστεί την τεχνογνωσία του ώστε να αποκτήσει και η Ελλάδα αντιαεροπορική-αντιπυραυλική ασπίδα, στα πρότυπα του «Σιδερένιου Θόλου» (Iron Dome).
«Το έργο Great Sea Interconnector θα συμβάλει στην ενίσχυση και την ευημερία των λαών μας. Όσον αφορά τις υπάρχουσες καθυστερήσεις, νομίζω ότι έπειτα από πολλές συζητήσεις θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά μας για να προωθήσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση», επισημαίνει.
Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Eli Cohen τονίζει ότι «η διασύνδεση θα βοηθήσει πραγματικά τις δύο χώρες σε τακτική βάση, καθώς και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, ενώ επίσης θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλεκτρικής στις δύο χώρες».
Ο Ισραηλινός υπουργός αναφέρεται, παράλληλα, και στο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη, τον αγωγό EastMed, υπογραμμίζοντας: «Αυτή τη στιγμή ο EastMed είναι υπό οικονομική αξιολόγηση και υπάρχει ακόμα μια μελέτη σκοπιμότητας που δεν έχει ολοκληρωθεί. Επί του παρόντος, το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης φαίνεται να είναι πιο πιθανό και εφικτό να υλοποιηθεί».
Επιπρόσθετα, αναδεικνύει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ σημειώνοντας: «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε κάποιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και είμαστε πρόθυμοι να το εξάγουμε και σε φίλους μας, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Προς το παρόν κάνουμε εξαγωγές στους γείτονές μας, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, αλλά είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ίδιο με τους φίλους μας στις δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρο».
Γενικότερα, ο κ. Cohen θέτει ως «κύριο στόχο» του «την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας (των δύο χωρών) και στους τομείς της ενέργειας», ενώ αποκαλύπτει ότι τα κοινά ενεργειακά project θα τύχουν υποστήριξης και από την κυβέρνηση Trump στις ΗΠΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισημαίνει: «Ο Trump είναι μεγάλος φίλος του Ισραήλ και νομίζω ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας έργων αποτελεί παγκόσμιο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και του Ισραήλ, καθώς επιτυγχάνεται συνδεσιμότητα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης και έτσι θα αυξηθούν οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. Επομένως, πιστεύω ότι η κυβέρνηση Trump μπορεί να είναι πολύ υποστηρικτική με τον ενεργειακό στόχο που έχουμε θέσει».
Επιστολή Θ. Σκυλακάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στο μεταξύ, στις αρχές της νέας χρονιάς ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης θα αποστείλει αναλυτική επιστολή στον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου, απαντώντας μία προς μία στις παρατηρήσεις που έχει κάνει για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ο αμερικανικός νομικός οίκος Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP στη Συμφωνία Παραχώρησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου στην Great Sea Interconnector.
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στην Αθήνα την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, της Κύπριας υφυπουργού παρά τω προέδρω Ειρήνης Πική, του συμβούλου για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Τσάφου και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων των δύο χωρών, του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕΚ.