Μενού Ροή
Ηλεκτρισμός: “Έσπασε το φράγμα” των 200 ευρώ η χονδρική τιμή-“Ράλι” στη ΝΑ Ευρώπη

Ξεπέρασε το φράγμα των 200 ευρώ/MWh η ελληνική χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας την ώρα που οι διεθνείς αβεβαιότητες εντείνουν τις πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου. 

Στο μεταξύ από ρεκόρ σε ρεκόρ οδηγούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας που αυτές τις μέρες έφτασε σε υψηλά διετίας. Χθες έκλεισε στα 56,040 ευρώ ανά μεγαβατώρα με μείωση 2,98%.

Έτσι, με δεδομένο και ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αλλά και χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ λόγω των καιρικών συνθηκών δημιουργούνται συνθήκες για ένα έντονα ανοδικό σπιράλ τιμών στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος ανέβηκε σήμερα κατά 12,47% στα 204,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ήταν μόλις 20,73% λόγω της συννεφιάς. Έτσι το φυσικό αέριο συμμετείχε στο μείγμα κατά 56,32%, ενώ αυξημένη ήταν και η συμμετοχή του λιγνίτη στο 9,83%. Και όλα αυτά κυρίως για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς αφού οι εξαγωγές έφθασαν μόλις στο 8,38% και τις 15.584 μεγαβατώρες ενώ οι εισαγωγές ήταν στο 6,71% και τις 12.475 μεγαβατώρες.  

Στο φόντο αυτό εντείνεται ο προβληματισμός για το μέλλει γενέσθαι με τους λογαριασμούς του Μαρτίου. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο ξεκίνησαν και πάλι  επιδοτήσεις. Τότε η μέση χονδρική τιμή ήταν στα 137,42 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες 13 ημέρες του Φεβρουαρίου η μέση χονδρική τιμή έχει εκτιναχθεί στα 146,17 ευρώ/MWh. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί στις επόμενες ημέρες ωστόσο οι συνθήκες δεν ευνοούν για κάτι τέτοιο.  

Να σημειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη, αν και η ελληνική αγορά με την τιμή σχεδόν στα 204,82 ευρώ/MWh είναι η δεύτερη ακριβότερη μετά την Ουγγαρία που η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 205 ευρώ/MWh. Πάντως και πάλι το χάσμα μεταξύ των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις τιμές με χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή της Σκανδιναβίας για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν, είναι εμφανές. Οφείλεται σε θεσμικές αδυναμίες στις διασυνοριακές συναλλαγές, στο έλλειμμα διασυνδέσεων αλλά και στην απορρόφηση φορτίων από την Ουκρανία.

Έτσι σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία υπάρχει τιμή ανάλογη με την Ελλάδα, ενώ η αγορά της Αυστρίας έκλεισε στα 180 ευρώ/MWh ,  της Πολωνίας στα 177,75 ευρώ, της Γερμανίας στα 172,12 ευρώ, της Ιταλίας στα 170,59 ευρώ, της Γαλλίας στα 150,63 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας