της Νεφέλης Ζορμπά,
Σε νέα εποχή μπαίνει σταδιακά το εγχώριο ενεργειακό τοπίο, με την υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που είναι σε εξέλιξη.
Το βράδυ της Τρίτης η ΡΑΕ ανακοίνωσε την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του εμβληματικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής από τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection.
Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή, έπειτα από στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Αριάδνη Interconnection, αλλά και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του Διαχειριστή.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του θεσμικού πλαισίου από τη ΡΑΕ, η υλοποίηση του έργου που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη και θωρακίζει πλήρως το μεγαλύτερο νησί της χώρας, μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ειπωθεί πολλά για τα οφέλη της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το Αρκαλοχώρι το πρωί της Δευτέρας, αποτέλεσε μία ακόμα απόδειξη για τη σημασία της.
Η σεισμική δόνηση έβγαλε εκτός λειτουργίας δύο μονάδες, ωστόσο οι καταναλωτές δεν επηρεάστηκαν καθώς το φορτίο αναπληρώθηκε αυτόματα από το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.
Τα οικονομικά οφέλη των διασυνδέσεων
Εκτός από την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας των νησιών και την προστασία του περιβάλλοντος από τη διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων πετρελαίου, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές.
Με την ολοκλήρωση των έργων θα προκύψει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΑΔΜΗΕ, από τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου που τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές Ιουλίου, το όφελος για τους καταναλωτές θα ανέλθει το 2022 σε 138 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη μείωση των ΥΚΩ, λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξήσεις που θα ενεργοποιηθούν στα τέλη χρήσης συστήματος από την ολοκλήρωση των επενδύσεων.
Το 2024 που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και η διασύνδεση των δυτικών Κυκλάδων, η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 210 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα φτάσει τα 348 εκατομμύρια ευρώ.
Το κέρδος για τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από τον περιορισμό των ΥΚΩ θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα ανέλθει το 2030 σε σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Έως τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ ύψους 5 δισ. ευρώ, με τη διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.