Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς ο κρύος καιρός του Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ενεργειακά αποθέματα, αναμένεται να εκτοξεύσει περαιτέρω το κόστος ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ήδη οι τιμές της χονδρικής τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου έχουν κολλήσει πάνω από τα 200 ευρώ η MWh.
Από την κατάσταση επηρεάζεται και η Ελλάδα με την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης μέρας για σήμερα Πέμπτη, να διαμορφώνεται στα 200,66 ευρώ/MWh.
Η τιμή σημείωσε υποχώρησε 2% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 259,08ευρώ/MWh στις 7 και 8 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 152 ευρώ/MWh στις 3 και 4 το πρωί.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 6%, το φυσικό αέριο 39% τα υδροηλεκτρικά 1% οι εισαγωγές 3% και οι ανανεώσιμες 51%.
Ο καιρός στη Δυτική Ευρώπη
Σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρού για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν από την επόμενη εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά.
Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η προοπτική αυτή αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω εκτόξευσης της ζήτησης, όπως ήδη αντανακλούν οι τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια ενέργειας.
Ενδεικτικά, τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία βρίσκονται σήμερα στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα αντίστοιχα στη Γαλλία αγγίζουν τα 234 ευρώ.
Πέραν της πτώσης του υδραργύρου, οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρεύματος οφείλονται και στους αδύναμους εισαγόμενους όγκους φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις παραδόσεις, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις.
Δεν πρέπει, βέβαια, να λησμονούμε ότι η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει έναν νέο αγωγό αερίου, τον Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τα εδάφη των Πολωνίας – Ουκρανίας και καταλήγει απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Περιμένει τις Γερμανικές αρχές
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, δρομολογείται μερικές εβδομάδες αφότου οι γερμανικές αρχές ανάψουν το πράσινο φως στις εμπορικές πωλήσεις αερίου.
Αρκετοί αναλυτές, επομένως, θεωρούν η τρέχουσα κρίση αποτελεί μια προσπάθεια της Ρωσίας να πείσει την Ευρώπη για την αναγκαιότητα του νέου υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ ορισμένοι δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο και για επίδειξη δύναμης εκ μέρους του Κρεμλίνου.
Εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει ριζικά, τότε η Ευρώπη κινδυνεύει να βιώσει έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών, με το αυξημένο κόστος ενέργειας να πλήττει νοικοκυριά και βιομηχανίες, ναρκοθετώντας τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Γηραιάς Ηπείρου.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η κρίση στο φυσικό αέριο, η οποία οφείλεται στα χαμηλά αποθέματα και στην υψηλή ζήτηση, συνεπακόλουθο της απότομης και μεγάλης ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία, έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις τόσο στο πετρέλαιο, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών και συγκεκριμένα σε επίπεδα γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι, όσο και στα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.