Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσει τελικά η πόντιση του πρώτου τμήματος του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια συνεχούς τάσης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττική.
Την Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ και η ανάδοχη εταιρεία Nexans, θα παρουσιάσουν στον Πειραιά το ολοκαίνουργιο πλοίο «Aurora» που θα πραγματοποιήσει το πόντισμα των καλωδίων.
Το "Aurora" είναι ένα υπερσύγχρονο πλοίο που προστέθηκε πρόσφατα στον στόλο της Nexans. Πραγματοποίησε το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό την Ελλάδα. Η άφιξή του θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών πόντισης των ηλεκτρικών καλωδίων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Αττική το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα καλώδια
Η παραγωγή των καλωδίων έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο στα εργοστάσια των αναδόχων (σε Ιταλία, Γαλλία, Δανία και Ελλάδα). Αναμένεται δε να περατωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Οι έρευνες βυθού ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι ενώ οι μελέτες για τα χερσαία καλωδιακά τμήματα έχουν προχωρήσει σε βαθμό 80%.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του εξοπλισμού για τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη και Αττική.
Να σημειωθεί ότι το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020 ανάμεσα στην Αριάδνη Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες. Πρόκειται για τις Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-HellenicCables και Siemens – ΤΕΡΝΑ και αναμένεται να λειτουργεί στο τέλος του 2024.
Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής πέρα από οικονομικό αποτύπωμα, έχει επίσης κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις.
Το όφελος εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ το 2030. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.
Όσο για τις περιβαλλοντικές ωφέλειες, η λειτουργία της διασύνδεσης θα οδηγήσει σε περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 500.000 τόνους και οι ρύποι από την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν.