Τις επόμενες μέρες αναμένεται να «κλειδώσει» το νέο πακέτο στήριξης για τους ενεργειακούς λογαριασμούς, που αναμένεται να ενταχθεί στο συνολικό στήριξης της οικονομίας που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Το συνολικό ύψος, μάλιστα, του «ενεργειακού πακέτου» μάλιστα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φτάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ και βέβαια να χρηματοδοτηθεί κύρια από τα έσοδα από τους πλειστηριασμού των δικαιωμάτων ρύπων και των πλεονασμάτων του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι χτες έγινε μια σχετική επεξεργασία των νέων μέτρων για την ενέργεια σε σύσκεψη που έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.
Να σημειωθεί ότι παρά την αποκλιμάκωση, των τελευταίων ημερών του έτους, η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο θα κλείσει πάνω από τη μέση τιμή Νοεμβρίου της προημερήσιας αγοράς ρεύματος, που διαμορφώθηκε στα 233,8 ευρώ/MWh, έναντι 198,32 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Πάντως, πλέον, όπως έχει αναφερθεί, το νέο πακέτο δε θα είναι οριζόντιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση σχετική τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε ο δρόμος για τη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων.
Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναζητείται η φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα ενταχθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης έχει μπει στο 70 – 80% του πληθυσμού, ώστε σίγουρα να καλυφθούν εκτός από τους ευάλωτους και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης.
Παράλληλα οι φορείς της παραγωγής ήδη ζητούν μετ΄ επιτάσεως μέτρα στήριξης ώστε να ανασχεθεί κάπως η εκτίναξη των κοστολογίων που στη συνέχεια μεταφέρεται στις τιμές αλλά και αποτελεί «νάρκη» για την ανταγωνιστικότητα.
Επίσης σε σχέση με τη βιομηχανία, στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αξιοποίηση των πλεονασμάτων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για το 2022 ως ένα βασικό μέτρο ανακούφισης, σε συνέχεια των μέτρων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και αφορούν την αναστολή καταβολής χρεώσεων των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης από 1-11-2021 έως τις 31-3-2022 για μια σειρά βιομηχανιών, επιχειρήσεων και αγροτικών μονάδων.
Οι τιμές
Στο μεταξύ σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ,κυρίως, του καιρού . Αντίστοιχα και στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή κατέγραψε σημαντική πτώση παραμένοντας ωστόσο η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.
Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 162,16 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 30/12/2021. Η τιμή σημείωσε πτώση 17% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 5,7%, το φυσικό αέριο 18,2% τα υδροηλεκτρικά 18,4% οι εισαγωγές 11,6% και οι ΑΠΕ 41,5%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν τις 15,903 MWh και οι εισαγωγές στις 19,248 MWh.
Είναι προφανές ότι η πτώση στην τιμή οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα όπως και των υδροηλεκτρικών που έφτασε στο 18,36%. Στη Γερμανία, η τιμή είναι στα 73,26 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 105,74 ευρώ/MWh, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία στα 200,68 ευρώ/MWh. Στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 128,4 ευρώ/MWh, στη Σερβία στα 132,37 ευρώ/MWh και στη Ρουμανία στα 128,35 ευρώ/MWh.
Πτώση επίσης καταγράφεται και στην τιμή φυσικού αερίου. Έτσι χτες καταγράφηκε νέα μείωση κατά 9,2% στην τιμή TTF για το συμβόλαιο Ιανουαρίου που διαμορφώθηκε στα 96,750 ευρώ/MWh, ενώ το συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε στα 97 ευρώ/MWh, του Μαρτίου στα 94,7 ευρώ/MWh και του Απριλίου στα 87,7 ευρώ/MWh.