Ο χειρότερος μήνας από άποψη τιμών ήταν ο Δεκέμβριος με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 235,38 ευρώ/ MWh. Σε σύγκριση, δε, με τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρισκόταν στα 58,93 ευρώ/ MWh η αύξηση είναι στο θηριώδες 299,4%.
Σε σχέση, βέβαια και με τους προηγούμενους μήνες, οπότε και είχε ήδη ξεκινήσει το ενεργειακό «τσουνάμι» τιμών και πάλι ο Δεκέμβριος, παρά τις αποκλιμακώσεις των τελευταίων ημερών ήταν «πρωταθλητής»
Το Σεπτέμβριο, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν 134,73 ευρώ για να πάρει στη συνέχεια την ανιούσα με τη συνολική αύξηση στο τρίμηνο να φτάνει το 74,7%,
Τα σημερινά
Στο μεταξύ για σήμερα πτώση κατέγραψε η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα 148 ευρώ, μειωμένη κατά 18%. Στο ενεργειακό μείγμα 38% έχουν οι ΑΠΕ, 21% το αέριο, 18,4% τα υδροηλεκτρικά, 16% οι εισαγωγές και 2,7% ο λιγνίτης.
Πάντως, στη Γερμανία η τιμή μειώθηκε κατά 30% στα 107 ευρώ, στη Βουλγαρία 14% στα 127 ευρώ, στην Πολωνία 19% στα 118 ευρώ, ενώ αντιθέτως στη Γαλλία αυξήθηκει κατά 18% στα 185 ευρώ και στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατά 18% στα 180 ευρώ.
Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση το Ολλανδικό δείκτη φυσικού αερίου TT οι τιμές και πάλι καταγράφουν άνοδο, φτάνοντας στα 100 ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η κίνηση της τιμής του πετρελαίου με αποτιμήσεις πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι – Και εν μέσω όλων αυτών το Bloomberg προβλέπει ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια.
Νέος μηχανισμός
Στο μεταξύ υπόψη της Κομισιόν έχει τεθεί ο σχεδιασμός για τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και όπως φαίνεται έχει βρεθεί η σχετική νομική φόρμουλα ώστε να μην «κτυπήσει» ο όλο σχεδιασμός στην κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις. Το όλο θέμα μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί και με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας μεταβατικός μηχανισμός που θα κατανέμει τις ενισχύσεις ενώ ο μόνιμος, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μπει σε λειτουργία σε δεύτερη φάση.
Πάντως όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επίκεινται μέτρα εκτεταμένα σε κοινωνία και οικονομία, που θα μοιάζουν λίγο με αυτό που λέμε “μόνιμο μηχανισμό” και θα προσαρμόζονται στο ύψος των αυξήσεων. Θα πρέπει να προσαρμόζονται σε μια πολύ δύσκολα προβλέψιμη αγορά είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα είναι χωριστά για νοικοκυριά και χωριστά για επιχειρήσεις.