Ξεχωριστή σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας έχει αποκτήσει η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη ρήξη της Δύσης με τη Ρωσία στα άκρα και ανατροφοδοτούν την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Με το ενδεχόμενο της ολικής διακοπής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία να είναι πλέον ορατό, η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων της υπερσύγχρονης μονάδας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Η απειλή
Εάν η Πτολεμαΐδα 5 ήταν λειτουργική θα αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο υπό τις παρούσες, εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες. Με τη Ρωσία να απειλεί με διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου σε όσες χώρες αρνηθούν να πληρώσουν τη Gazprom σε ρούβλια, η κυβέρνηση έχει θέσει σε ετοιμότητα το σύνολο των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου να καλύψουν κενά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τις επόμενες ημέρες η επιχείρηση θα παραδώσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο σχέδιο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για την απρόσκοπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ακραίο σενάρια και η Μόσχα κλείσει τις στρόφιγγες στους αγωγούς φυσικού αερίου.
Δοκιμαστική λειτουργία
Η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ η εμπορική λειτουργία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος του 2022, πιθανότητα μέσα στον Δεκέμβριο. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2015 και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσα σε 70 μήνες.
Η Πτολεμαΐδα 5 θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 660 ΜW και θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τα υπόλοιπα λιγνιτικά εργοστάσια, δεδομένου ότι θα εκπέμπει περίπου 1 τόνο CO2/Mwh έναντι 1,5 τόνου CO2/MWh που εκπέμπουν οι παλαιότερες μονάδες.
Ο προγραμματισμός
Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές, ο προγραμματισμός της ΔΕΗ για την αλλαγή καυσίμου και τη λειτουργία της νέας μονάδας με φυσικό αέριο παραμένει αμετάβλητος.
Οι επενδύσεις στον εξοπλισμό του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025, με στόχο το επόμενο έτος να είναι εφικτή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.
Η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου θα αυξήσει αισθητά την εγκατεστημένη ισχύ, η οποία θα υπερβεί τα 1.000 MW. Η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ με καύσιμο φυσικό αέριο που λειτουργεί τώρα είναι η Μεγαλόπολη 5 με εγκατεστημένη ισχύ 840 MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των εργασιών για τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 450 εκατ. ευρώ.
Οι ανακρίβειες Τσίπρα
Σε πρόσφατη συνεντευξή του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ανακριβώς την Κυβέρνηση ενώ δόθηκαν πολλά λεφτά για αυτή την μονάδα για να γίνει λιγντική, "τώρα θέλουν να την αλλάξουν και να την κάνουν και αυτή για φυσικό αέριο", υπονοώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο ακριβή η ενέργεια που θα παραχθεί.
Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική. Η Πτολεμαϊδα 5 θα είναι ζημιογόνα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, λόγω των πανάκριβων τιμών CO2. Εάν δεν μετατραπεί η λειτουργία της δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με κίνδυνο να χαθεί η επένδυση.