Η «χαμηλή πτήση» των ανταγωνιστικών χρεώσεων ρεύματος για τον Φεβρουάριο που ανακοίνωσαν οι πάροχοι (και που εμφανίζουν μείωση της τάξης του 60% σε σχέση με τον Ιανουάριο) φέρνει και τις μικρότερες επιδοτήσεις από τον Αύγουστο (οπότε και τέθηκε σε ισχύ το νέο μοντέλο των λιανικών τιμών ρεύματος με την κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής), σκορπώντας χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο μέτρο που θα μπορούσε να σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, μιας λιανικής αγοράς χωρίς επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση για τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα) θα προσγειωθεί στα 40 ευρώ/MWh (έναντι 340 ευρώ/MWh που ήταν τον Ιανουάριο), ώστε να επιτευχθεί η τιμή-στόχος των 159 ευρώ/MWh, με γνώμονα τις χρεώσεις του δεσπόζοντα παίκτη του κλάδου προμήθειας. Στα ίδια επίπεδα (40 ευρώ/MWh) αναμένεται να διαμορφωθεί και η επιδότηση για τα αγροτικά τιμολόγια που συμβαδίζουν με τα οικιακά. Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 89 ευρώ/MWh. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το συνολικό κονδύλι για τις επιδοτήσεις ρεύματος θα είναι λίγο κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ που ήταν για τον Ιανουάριο. Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Η επιδότηση στα επίπεδα των 40 ευρώ/MWh σε συνδυασμό με τις ονομαστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προμήθειας την περασμένη Παρασκευή σημαίνει ότι η μέση «καθαρή» τιμή για τον επόμενο μήνα θα κινηθεί στα 170 ευρώ/MWh. Η μικρότερη τελική τιμή θα είναι 127 ευρώ/MWh (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας), ενώ η μεγαλύτερη 220 ευρώ/MWh.
Η κατακόρυφη πτώση των επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο αποτελεί καλά νέα στο μέτρο που «ψαλιδίζει» τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, του οποίοι οι πόροι μειώνονται, όσο υποχωρούν και οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Μια ακριβώς εβδομάδα πριν κλείσει ο Ιανουάριος, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 191,43 ευρώ/MWh,παραμένοντας μεν η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τη μέση τιμή του Δεκεμβρίου που είχε διαμορφωθεί στα 280 ευρώ/MWh. Εκτιμάται ότι για τον Ιανουάριο, οι εισροές στο ΤΕΜ από τον μηχανισμό των πλαφόν ανά τεχνολογία στην ηλεκτροπαραγωγή είναι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, ένα μικρό μόνο μέρος του συνολικού ποσού που έχει ανακτηθεί από τον Ιούλιο (όταν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός) που αγγίζει τα 3 δις. ευρώ.
H κατακόρυφη μείωση των επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο επιτρέπει την εξοικονόμηση κεφαλαίων στο ΤΕΜ, διαφαλίζοντας πως σε περίπτωση νέας αύξησης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος τους επόμενους μήνες, το Ταμείο Μετάβασης θα έχει αποθεματοποιήσει ένα επαρκές ποσό, για να αυξηθούν εκ νέου οι επιδοτήσεις. Ο κ. Σκρέκας πάντως δήλωσε πρόσφατα ότι εάν οι ονομαστικές χρεώσεις υποχωρήσουν στα επίπεδα των 150-160 ευρώ/MWh, οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν.