Συγκεχυμένα μηνύματα στέλνει η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου τον τρέχοντα μήνα καθιστώντας δύσκολη την άσκηση προβλέψεων για τα τιμολόγια λιανικής για το επόμενο διάστημα.
Από τις αρχές Μαρτίου καταγράφεται μια τάση σχετικής ανόδου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Χαρακτηριστικά, η μέση μηνιαία τιμή διαμορφώνεται στα 74,52 ευρώ/MWh. Το Φεβρουάριο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν, πάντως, στα 73,61 ευρώ/MWh
Για σήμερα η τιμή στην Αγορά Επόμενης Μέρας αυξήθηκε κατά 24,3% στα 71,89 ευρώ/MWh. Σε όλη, πάντως, την Ευρώπη οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, με τη γειτονική Ιταλία να κινείται πάνω από τα 93 ευρώ/MWh αλλά τη Βουλγαρία να είναι στα 67,85 ευρώ/MWh.
Οι ΑΠΕ
Πάντως ο συνδυασμός καιρού που “κρατά” χαμηλά τη ζήτηση αλλά και “δίνει” πράσινο δυναμικό έφερε για κάποιες ώρες την Κυριακή σχεδόν μηδενικές τιμές. Έτσι, την Κυριακή στις 2.00 μ.μ. η μέση τιμή υποχωρούσε στα 2,23 ευρώ/MWh, ενώ στις 1.00 μ.μ. η τιμή διαμορφωνόταν στα 5,12 ευρώ/MWh, στις 11.00 π.μ, στα 9,91 ευρώ/MWh στις 12.00 στα 10,86 ευρώ/MWh.
Οι ΑΠΕ για σήμερα, δε, κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα με μερίδιο 56,3%, ενώ η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου υποχωρεί στο 25,3% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 10,4%, τα υδροηλεκτρικά με 4,2% και ο λιγνίτης με μόλις 0,2%.
Σε σχέση με το φυσικό αέριο οι τιμές σε επίπεδο μήνα καταγράφουν στον Δείκτη TTF πτώση της τάξης 2,26% αλλά σε εβδομαδιαία βάση έχουν “τσιμπήσει” κατά 2,26%. Κινούνται, δε, σε ονομαστικό επίπεδο πάνω από 26 ευρώ/MWh, καθώς η Ευρώπη μπαίνει σε διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις υπόγειες αποθήκες.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα με βάση διαθέσιμα στοιχεία ο σταθμός της Ρεβυθούσας ήταν γεμάτος στο 49,1% της χωρητικότητάς του.
Η λιανική
Πάντως, έως και 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο διαμορφώνονται τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα "πράσινα" τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Η δομή των πράσινων τιμολογίων
Υπενθυμίζεται ότι στα πράσινα τιμολόγια εμπεριέχονται και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις. Επίσης στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης. Η βασική τιμή προμήθειας παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίες μήνες καταγράφεται σταθερά μια τάση αποκλιμάκωσης στην χονδρεμπορική αγορά, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τα δυναμικά τιμολόγια, δηλαδή τα κίτρινα και τα πορτοκαλί. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που βλέπουν να υπάρχει άνοδος πωλήσεων των παρόχων σε αυτά τα τιμολόγια και ειδικά στα κίτρινα, μια και εμπεδώνεται μια γενικά τάση αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών.