Μενού Ροή
Ρεύμα - Χονδρεμπορική αγορά: Το πρώιμο καλοκαίρι φέρνει μηδενικές τιμές - Κέρδη και ρίσκα

Η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ, λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά  και η μειωμένη ζήτηση ένεκα της πρόωρης λήξης του χειμώνα σε όλη την Ευρώπη φέρνουν χαμηλές τιμές ρεύματος στη χονδρική αλλά και αυξάνουν τη διάρκεια των μηδενικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι τιμές κινούνται από 20-40 ευρώ/ΜWh με την Ελλάδα, παρά την άνοδο κατά 15% περίπου της τιμής για σήμερα στην Αγορά Επόμενης Μέρας να έχει τιμή στα 38,53 ευρώ/MWh.

Σημαντικό ρόλο για τα επίπεδα αυτά των τιμών έχει παίξει και το φαινόμενο των μηδενικών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, που τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ολοένα και περισσότερο. Κύρια αιτία η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα παραγωγής αλλά και η περιορισμένη ζήτηση. Έτσι, όπως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και για σήμερα 1η Απριλίου καταγράφηκαν μηδενικές τιμές για 7 ώρες, ενώ για χθες οι μηδενικές τιμές διήρκεσαν 6 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 67,5 ευρώ/MWh με την ανώτατη τιμή στα 156,39 ευρώ/MWh και την κατώτατη στο μηδέν. Η παραγωγή από ΑΠΕ έφθασε στο 40,63% και από φυσικό αέριο στο 33,64%, οι εισαγωγές στο 15,71% και οι εξαγωγές στο 13,09

Πάντως το όλο θέμα δημιουργεί και ρίσκα για την ευστάθεια του συστήματος ενώ οι μηδενικές τιμές απειλούν τη βιωσιμότητα πολλών έργων ΑΠΕ. Έτσι,  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο φόντο και της απουσίας χωρητικότητας στο δίκτυο αλλά και της αδυναμίας να απορροφηθεί όλη η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια των πρωινών και μεσημεριανών ωρών, λόγω της περιορισμένης ζήτησης, επιδιώκει να εξασφαλίσει σταθερή αλλά και ελεγχόμενη ροή στην είσοδο νέων έργων ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, ώστε και τα έργα να έχουν ορίζοντα βιωσιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Elpedison, το κόστος για τα φωτοβολταϊκά είναι 117 ευρώ/MWh. Για παράδειγμα στις 25 Μαρτίου το μεσημέρι, η χώρα εξήγαγε 7.700 MWh για τις οποίες οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν συνολικά 1.300.000 και η ενέργεια αυτή εξήχθη σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Πάντως, όπως είπε, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις του Υπουργείου προκειμένου να καταστεί δυνατό να μπαίνουν σταθερά νέα έργα ΑΠΕ στο σύστημα. Μιλώντας  πρόσφατα στο Power & Gas Forum τόνισε ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ΑΠΕ και μπαταριών και να υπάρχει ένα visibility στην αγορά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση δεν συνιστά «κλείσιμο της στρόφιγγας» αντιθέτως προτεραιοποιεί κάποιες ανάγκες και ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις του Υπουργείου προκειμένου να καταστεί δυνατό να μπαίνουν σταθερά νέα έργα ΑΠΕ στο σύστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να προσδιοριστούν ορισμένα δεδομένα και να τεθούν αυτά ενώπιον της αγοράς προκειμένου και αυτή με την σειρά της να πάρει τα ανάλογα μέτρα στο σχεδιασμό των επενδύσεων. Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί ήδη εργάζεται στο θέμα και αναμένεται εντός Απριλίου να υπάρξουν ορισμένα πρώτα αποτελέσματα.

Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί ήδη εργάζεται στο θέμα και αναμένεται εντός Απριλίου να υπάρξουν ορισμένα πρώτα αποτελέσματα.

Πάντως εντός του Μαΐου το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τα 200 MW σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση και όπως όλα δείχνουν το σχήμα αυτό είναι που θα ακολουθείται σε όλα τα νέα έργα προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση μια ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής και της χρήσης της ενέργειας αφού επί του παρόντος η περίσσια ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά τις μεσημεριανές ώρες εξάγεται σε χαμηλές τιμές ενώ το σύστημα πληρώνει με τις συμβολαιοποιημένες τιμές με αποτέλεσμα οι επιβαρύνσεις να φθάνουν τα εκατομμύρια ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας