Στην ευθεία σύνδεση της ανάκτησης κόστους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης τόσο από τους καταναλωτές στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, προχωρά τώρα ο ΑΔΜΗΕ αυξάνοντας την πίεση προς την ΡΑΕ Κύπρου να μεταβάλλει την απόφασή της και να εγκρίνει την επιβάρυνση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές από 1/1/2025 προκειμένου να αρχίσει η αποπληρωμή των δαπανών για το έργο.
Όπως αποκαλύπτουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στη Λευκωσία, στη χθεσινή συνάντησή τους με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, μαζί με την πλήρη μελέτη κόστους-οφέλους για το έργο που του επέδωσαν, διαμήνυσαν στην κυπριακή πλευρά ότι εάν η ΡΑΕΚ δεν αλλάξει την απόφασή της, τότε δεν θα αρχίσει η ανάκτηση των δαπανών του έργου μέσω των λογαριασμών ρεύματος ούτε από τους καταναλωτές στην Ελλάδα από 1/1/2025, όπως έχει αποφασίσει ήδη η ρυθμιστική αρχή της Ελλάδας ΡΑΑΕΥ.
Ως εκ τούτου σε μια τέτοια εξέλιξη η «τρύπα» που θα ανοιχθεί στο χρηματοδοτικό σχήμα του έργου θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των 25 εκατ. ευρώ, που έχει υπολογισθεί ότι θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο οι Κύπριοι καταναλωτές από 1/1/2025 για την ανάκτηση του κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, άρα το έργο καθίσταται «μη βιώσιμο».
Με την κίνηση αυτή ο ΑΔΜΗΕ είναι προφανές ότι εντείνει την πίεση στη ΡΑΕΚ εν όψει και της συνάντησης των δύο πλευρών την προσεχή Δευτέρα και την καθιστά βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων, καθώς η απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης για το εάν θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στο έργο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον βέβαιο ότι θα καθυστερήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ χθες Πέμπτη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα παραδώσουν εντός διμήνου, άρα τον Σεπτέμβριο, την αξιολόγησή τους επί της μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο ώστε με βάση την αξιολόγηση αυτή να λάβει τις αποφάσεις της η Κυπριακή Δημοκρατία, σημερινές πληροφορίες από τη Λευκωσία φέρουν την κυβέρνηση της χώρας να προσανατολίζεται σε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή οίκου αξιολόγησης. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του διμήνου ώστε να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες, να επιλεγεί ο οίκος και να αξιολογήσει τη μελέτη.
Αντίθετα, η ΡΑΕΚ μπορεί να λάβει νέα απόφαση έως τα τέλη Ιουλίου και σε περίπτωση που αυτή είναι θετική για την έναρξη αποπληρωμής του έργου κατά τη φάση της κατασκευής, ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην τελική συμφωνία με τη Nexans που έχει αναλάβει και κατασκευάζει το καλώδιο μήκους 900 χιλιομέτρων.
Θ. Σκυλακάκης: Ελπίζω να ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση του έργου
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη το μεσημέρι της Παρασκευής (REAL). «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί στον ελάχιστο χρόνο που είναι διαθέσιμος και ελπίζω να ληφθούν αποφάσεις (σ.σ. από την Κύπρο) για την υλοποίηση αυτού του έργου, που προσφέρει φθηνότερη ενέργεια και μεγαλύτερη ασφάλεια και στις δύο χώρες», τόνισε.
Ο κ. Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, πέραν της γεωστρατηγικής, «έχει πολύ μεγάλη οικονομική σημασία». Κι αυτό καθώς, όπως σημείωσε, «όσο περισσότερα απλωμένα καλώδια έχεις, τόσο μικρότερο είναι το ρίσκο να σε τραβήξει η Ουγγαρία «στο Θεό», εννοώντας τις πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων ημερών λόγω των προβλημάτων με τις διασυνδέσεις στην Ουγγαρία.