Μενού Ροή
Αγωγός Κύπρου-Κρήτης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την απόφαση της Κύπρου –Υπ. Ενέργειας: «Δεν γνωρίζω για τελεσίγραφο από ΕΕ – Να συμφωνήσουν σε παράταση ΑΔΜΗΕ-Nexans»

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για να τοποθετηθεί η Κυπριακή κυβέρνηση επί της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη έδωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου που παρέλαβε σήμερα το πρωί από τον ΑΔΜΗΕ τη μελέτη κόστους – οφέλους του έργου.

«Στους επόμενους δύο μήνες είναι πιθανό να έχουμε μια προκαταρκτική τοποθέτηση από τους οίκους αξιολόγησης (σ.σ. το πανεπιστήμιο Κύπρου κι ένας διεθνής οίκος) ώστε να την λάβει υπόψη η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει τις αποφάσεις της», δήλωσε ο κ. Γ. Παπαναστασίου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει τελεσίγραφο» από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τις αποφάσεις της εντός του Αυγούστου. «Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα», επισήμανε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη υπέδειξαν «τα μέσα Αυγούστου» (για τις αποφάσεις), καθώς, άλλωστε, έως τις 14 Αυγούστου θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να στείλει στην Nexans την τελική δέσμευση για την ανάληψη του συνολικού κόστους 1.4 δισ. για το καλώδιο (Full Notice to Proceed). Ωστόσο, όπως είπε με νόημα, «δεν είναι τελεσίγραφο, είναι η προσδοκία».

Με αυτό το σκεπτικό έκρινε επιβεβλημένο «να μην κινδυνολογούμε» για τον κίνδυνο να χαθεί η ευρωπαϊκή επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν δει ενέργειες και πράξεις που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την κατεύθυνση της ορθής αξιολόγησης της μελέτης δεν θα κάνει μια τέτοια κίνηση», επισήμανε.

Από τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπαναστασίου αφ’ ενός προκύπτει μια τελείως  διαφορετική εικόνα απ’ αυτήν που μετέφεραν στελέχη του ΑΔΜΗΕ μέσω διαρροών σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία 24ωρα και αφ’ ετέρου καθίσταται σαφές ότι η Κυπριακή πλευρά δεν προτίθεται να «μαλακώσει» τη στάση της στις διαπραγματεύσεις -το αντίθετο- ώστε αξιοποιώντας και τον παράγοντα χρόνο να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας.

Να συμφωνήσουν σε παράταση ΑΔΜΗΕ - Nexans

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Κύπριου υπουργού Ενέργειας όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί επί της καταληκτικής ημερομηνίας της 14ης Αυγούστου που έχει δώσει η Nexans στον ΑΔΜΗΕ:

«Είναι σφικτά τα χρονοδιαγράμματα διότι έχουμε θέματα που πιέζεται ο φορέας υλοποίησης για εκταμιεύσεις ποσών για την κατασκευή, μεταξύ άλλων, των καλωδίων. Δεχόμαστε ότι υπάρχουν κάποια ορόσημα τα οποία ο φορέας υλοποίησης καλείται να υλοποιήσει.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει μια υποχρέωση θα πρέπει να γίνει βιαστική δουλειά. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο με σοβαρό κόστος και οποιαδήποτε απόφαση μας θα πρέπει να παίρνεται σήμερα για ένα ορίζοντα λειτουργίας του έργου των επόμενων 30 – 40 χρόνων.

Επιλέγουμε να κάνουμε σωστή αξιολόγηση (της μελέτης) και το ορόσημο μπορεί με μικρή παράταση να γίνει αποδεκτό από τα μέρη που είναι συμβαλλόμενα σε ένα συμβόλαιο», πρόσθεσε υποδεικνύοντας στον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου για τη χρονική μετάθεση της προθεσμίας της 14ης Αυγούστου.

Αιχμές κατά ΑΔΜΗΕ: «Εάν η ΡΑΕ Κύπρου πάρει νέα στοιχεία, θα λάβει νέα απόφαση»

Ο κ. Γ. Παπαναστασίου, εν όψει και της σύσκεψης της ΡΑΕ Κύπρου με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ την προσεχή Δευτέρα στην Κύπρο, άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΡΑΕΚ να μεταβάλλει την θέση της.

«Η ΡΑΕΚ παίρνει τις αποφάσεις της με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον της. Εάν τα στοιχεία τα οποία είχε ενώπιον της, όταν έπαιρνε την πρώτη απόφαση, ήταν διαφορετικά (από τα σημερινά) ή ελλιπή, τότε όταν πάρει νέα στοιχεία, η ΡΑΕΚ θα λάβει νέα απόφαση.

Θα πρέπει όμως ο φορέας υλοποίησης να παρουσιάσει στοιχεία τα οποία θα στηρίζουν το τι λέει και να πείσουν έναν ρυθμιστή ο οποίος φαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει πειστεί», σημείωσε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ΑΔΜΗΕ.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας