Χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις, παρά τις ονομαστικές αυξήσεις, σε πολλά τιμολόγια, “πράσινα” και “κίτρινα” αναμένεται να είναι ο ενεργειακός λογαριασμός του Αυγούστου, για τα νοικοκυριά. Κύρια αιτία, οι εκπτώσεις που έδωσαν πολλοί πάροχοι, οι επιδοτήσεις του ΥΠΕΝ, αλλά και το ότι αρκετοί από τους παρόχους “κράτησαν” ακόμη και τις ονομαστικές τιμές σταθερές και τον Ιούλιο. Έτσι, σε επίπεδα κοντά στα 15 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά μετά την επιδότηση των 0,016 ευρώ ανά κιλοβατώρα που θα λάβουν στους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου.
Η Protergia ήταν εκείνη που πρώτη ανακοίνωσε “σταθερά” τιμολόγια να για να ακολουθήσει η Ελίν, που μάλιστα προχώρησε και σε μειώσεις στο “πράσινο”, η ΗΡΩΝ, η NRG, ενώ στην συνέχεια και ΔΕΗ, όπως και τον Ιούλιο, έδωσε, όπως αναμενόταν το στίγμα στην αγορά με τις εκπτώσεις. Κι έτσι το κόστος της ανόδου στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, που είχε άνοδο κατά 36,6% τον Ιούλιο δεν πέρασε εξ ολοκλήρου στα οικιακά τιμολόγια.
Αναλυτικά με βάση τις ανακοινώσεις η ΔΕΗ, που έχει και την κυρίαρχη θέση στην αγορά έδωσε τιμή στα 16,39 λεπτά/κολοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο, από 13,55 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούλιο από 11,89 λεπτά /κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι το Μάιο η τιμή ήταν στα 10,65 λεπτά/κιλοβατώρα για καταναλώσεις εως 500 κιλοβατώρες.
Μετά τη επιδότηση των 0,016 ευρώ η τιμή διαμορφώνεται, για το “πράσινο” της ΔΕΗ, σε 0,14791 ευρώ ανά KWh από 0,135 που ήταν το Ιούλιο. Πρόκειται για αύξηση στα επίπεδα του 9%.
Τα κίτρινα τιμολόγια
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αναρτήθηκαν και στον ειδικό ιστότοπο της ΡΑΕΕΥ και οι τιμές των ex post τιμολογίων, των “κίτρινων”, που για τον Ιούλιο, αποστέλλονται σε όσους έχουν μηνιαία αποστολή. Μάλιστα τα “κίτρινα” δίνουν τιμές από 7,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (Φυσικό Αέριο) μέχρι και περίπου 13 λεπτά, προσφέροντας σε όσους τα είχαν επιλέξει σημαντικές οικονομίες για τον Ιούλιο σε σχέση με τα “πράσινα”.
Οι επιδοτήσεις στις τιμές
Υπενθυμίζεται, ότι σε σχέση με τις επιδοτήσεις αναλυτικά όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,¨για τον Αύγουστο “στοχεύουν" στα οικιακά τιμολόγια και σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, και διαμορφώνονται ως εξής:
- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, «με βάση τις τιμές των παρόχων που έχουν γίνει γνωστές (και καλύπτουν άνω του 80% της αγοράς), η τελική τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται κάτω των 15 λεπτών/kWh, μετά την έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώνουμε».
Από την πλευρά της η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε: «Η κυβέρνηση ενεργώντας άμεσα, όπως το έπραττε και στα προηγούμενα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, διατηρεί με την επιδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα, σε προσιτό επίπεδο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και ενισχύει περισσότερο τους 700.000 περίπου δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρίχνοντας την τελική τιμή στα 11,3 λεπτά/kWh για την πλειοψηφία των συγκεκριμένων καταναλωτών».
Οι τιμές
Οι εναλλακτικοί πάροχοι έδωσαν τις παρακάτω τιμές, όπου βέβαια θα πρέπει να αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση του 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα για να βγει η τελική τιμή για τα νοικοκυριά.
Η Protergia έδωσε τιμή στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας τον Αύγουστο όπως ήταν και τον Ιούλιο από 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας η τιμή Αυγούστου φτάνει τα 22 λεπτα/κιλοβατώρα.
Η ΗΡΩΝ, απορροφώντας την αύξηση στην τιμή χονδρικής, έδωσε τιμή στα 15,87 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολογίου της εταιρείας και τον Αύγουστο όπως ήταν και τον Ιούλιο, και από 16,3 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Το Μάιο η τιμή ήταν στα 10,11 λεπτά/κιλοβατώρα.
Η ZeniΘ έδωσε τιμή στο ‘πράσινο” τιμολόγιο 27.9 λεπτά/κιλοβατώρα, από 20,5 αν και η εταιρεία προτάσει κυρίως στις εμπορικές της πολιτικές τα “κίτρινα” τιμολόγια.
Η Εlpedison έδωσε τιμή στα 15,85 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 19,95 λεπτά για όσες είναι πάνω από τις πρώτες 100 κιλοβατώρες. Η τιμή τον Ιούλιο ήταν14,8 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 18,8 λεπτά/κιλοβατώρα για τις υπόλοιπες.
Η NRG έδωσε τιμή για το “πράσινο” στα 17,13 λεπτά/κιλοβατώρα τον Αύγουστο όσο ήταν και τον Ιούλιο ( με οριζόντια έκπτωση και έκπτωση συνέπειας). Τον Ιούνιο η τιμή ήταν στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο. Πάντως η εταιρεία για πρώτη φορά διαχωρίζει την τιμολόγηση, με βάση την κατανάλωση κι έτσι δίνει τη χαμηλή τιμή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ενώ για την κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες δίνει τιμή 18,73 λεπτά/κιλοβατώρα.
Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας έδωσε τιμή στα 16,69 λεπτά για το πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο ενώ τον Ιούλιο ήταν στα 13,99 λεπτά/κιλοβατώρα
Η ΕΛΙΝ έδωσε τιμή στα 15,80 λεπτά/κιλοβατώρα στο “πράσινο’ τιμολόγιο για για τον Αύγουστο από 16,637 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο. τους προηγούμενους μήνες οι τιμές ήταν στα 14,8 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο. Η εταιρεία προσφέρει το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο για το μήνα Αύγουστο.
Η Volton έδωσε τιμή στα 17,8 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο από 15,88 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο.
Οι επιχειρήσεις
Πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα αποτυπωθεί στις επιχειρήσεις η άνοδος του κόστους ενέργειας σε δεύτερο χρόνο σε προϊόντα και υπηρεσίες, την ώρα μάλιστα που δεν προβλέπονται “αναχώματα” επιδοτήσεων .
Όπως ανέφερε, την εβδομάδα, που πέρασε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχουν βγει εκτός επιδοτήσεων. Εξηγώντας σημείωσε ότι “η αύξηση της ενέργειας ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και εν τέλει να την πληρώσουν οι καταναλωτές τους οποίους με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο, θέλει να προστατέψει”.
Για παράδειγμα, όπως είπε, οι επιχειρήσεις εστίασης, ιδιαίτερα ενεργοβόρες, με την επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος, όταν μεσοσταθμικά τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος της ενέργειας είναι στο +15-20%, είτε θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τα κέρδη τους, όπου υπάρχουν είτε να γράψουν μεγαλύτερες ζημιές ή να μετακυλίσουν το κόστος στις τιμές.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ενισχύονται οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο γιατί προστατεύεται το διαθέσιμο εισόδημα σημειώνοντας ότι το ίδιο χρειάζεται να συμβεί και με τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ενεργοβόρες, που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία αύξηση των τιμών του ρεύματος της τάξης του 20%, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των τελευταίων ετών.
Να σημειωθεί ότι για τον Αύγουστο η ΔΕΗ έδωσε τιμή στα πράσινα τιμολόγια για τους επαγγελματίες με έκπτωση 45% στα 18,331 λεπτά/KWh, από 14,9 τον Ιούλιο και από περίπου 12 λεπτά το Μάιο. Μεγάλοι πάροχοι βέβαια έχουν σπεύσει να ανακοινώσουν ότι θα κρατήσουν σταθερά τα “πράσινα” τιμολόγιά τους, παρά το γεγονός ότι η μέση χονδρική έκλεισε με 37% αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.