Νέα δεδομένα στο φλέγον θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα δημιουργεί ο επιδραστικότερος υπουργός της Κυπριακής κυβέρνησης κ. Μάκης Κεραυνός. Με δημόσια παρέμβασή του χθες (ΑΝΤ1 Κύπρου) ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έθεσε «κόκκινες γραμμές» που απομακρύνουν το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές οι θέσεις του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην αντίθετη περίπτωση ακόμη και να παραιτηθεί, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση τη μεγαλόνησο.
«Υπάρχουν γκρίζες ζώνες (σ.σ. στο πρότζεκτ)», είπε και εξήγησε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα δεδομένα, όλα τα στοιχεία» για να ληφθούν οι αποφάσεις της Κυπριακής κυβέρνησης.
«Υπάρχει και θέμα του πως θα αντιδράσει η Τουρκία και πρέπει εκεί να υπάρχει σοβαρή διασφάλιση, διότι εάν υπάρξει παρακώλυση στο ρυθμό υλοποίησης του σχεδίου και υπάρξει κάποια συμφωνία που δεν θα είναι υπέρ των καταναλωτών τότε θα υπάρξουν προβλήματα και για την οικονομία και για τους καταναλωτές. Αυτή είναι η λογική προσέγγιση για κάθε υπουργό Οικονομικών που είναι ο θεματοφύλακας της οικονομίας», ξεκαθάρισε ο κ. Μάκης Κεραυνός θέτοντας τις δικές του «κόκκινες γραμμές».
Στην ουσία είπε ότι
-Δεν συμφωνεί με την απαίτηση του ΑΔΜΗΕ να επωμιστούν οι Κύπριοι καταναλωτές το κόστος του έργου σε περίπτωση που αυτό δεν υλοποιηθεί όχι με ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, με άλλα λόγια να πληρώσουν η Κυπριακή οικονομία και οι Κύπριοι καταναλωτές για ένα έργο που δεν θα γίνει.
-Δεν συμμερίζεται τους πρόωρους «πανηγυρισμούς» κάποιων στην Αθήνα ότι μία τυπικού χαρακτήρα απαντητική επιστολή ενός μεσαίου υπηρεσιακού στελέχους της Κομισιόν αρκεί για να… απομακρύνει τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την θαλάσσια περιοχή από την οποία πρόκειται να περάσει ο αγωγός Κρήτης-Κύπρου και την οποία η Τουρκία διεκδικεί με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί τον όρο «σοβαρή διασφάλιση» ανάγοντας το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
-Ζητεί αξιολόγηση και τεκμηρίωση από εγνωσμένης εγκυρότητας θεσμούς επί των ζητημάτων που θέτει και των στοιχείων που χρησιμοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στη μελέτη του.
Γι’ αυτό, όπως αποκάλυψε, η Κυπριακή κυβέρνηση έστειλε τη μελέτη με τα πρόσθετα στοιχεία που προσκόμισε ο ΑΔΜΗΕ στις 15 Ιουλίου, εκτός από την PwC Κύπρου, και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να την αξιολογήσει (επισημαίνεται ότι όπως έχει αποκαλύψει το energymag η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει αποφασίσει ήδη να μην χρηματοδοτήσει το έργο καθώς οι υπηρεσίες της το έχουν αξιολογήσει αρνητικά).
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε, πάντως, ότι «δεν γνωρίζει» πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της μελέτης και θα παραδοθεί στην Κυπριακή κυβέρνηση για να λάβει την τελική απόφασή της, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η Κυπριακή πλευρά αξιοποιεί τον παράγοντα χρόνο μεταφέροντας την πίεση στον ΑΔΜΗΕ.
Για όποιον υπουργό διαφωνεί, ο δρόμος είναι γνωστός
Ο κ. Μάκης Κεραυνός, που θεωρείται ο πιο σημαντικός υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη (ήταν υπουργός Οικονομικών και επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ διετέλεσε και μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου), διέψευσε, πάντως, τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα ότι απείλησε ήδη με παραίτηση επειδή διαφωνεί με τον τρόπο που επιχειρείται να προωθηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, στην ουσία δηλαδή επειδή διαφωνεί με το να πιεστεί η ΡΑΕ Κύπρου να αλλάξει την θέση της προκειμένου να κάνει δεκτά αυτά που ζητεί ο ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο, είπε με νόημα: «δεν συνηθίζω να απειλώ με παραιτήσεις. Εκφράζω τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις μου. Νομίζω, όμως, ότι εάν οποιοσδήποτε υπουργός διαφωνεί κάθετα και σοβαρά με ένα θέμα, τότε ο δρόμος είναι γνωστός».
Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ΑΔΜΗΕ -Nexans για συμβιβαστική λύση
Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στο εάν η γαλλική εταιρεία Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο θα επιμείνει στην προθεσμία που έχει θέσει (τέλος Αυγούστου) στον ΑΔΜΗΕ για την τελική δέσμευση σχετικά με την ανάληψη του συνολικού κόστους του 1,4 δισ. ευρώ για το καλώδιο (full notice to proceed) ή θα δείξει ευελιξία συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας.