Μενού Ροή
ΠΑΙΑΤ ΥΠ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Τα 12 νέα οικόπεδα φυσικού αερίου-πετρελαίου της Αιγύπτου, το ενδιαφέρον 25 εταιρειών εξόρυξης, οι συναντήσεις στις ΗΠΑ και τα μηνύματα για την ΑΟΖ

Περισσότερες από 25 διεθνείς και αιγυπτιακές εταιρείες που ειδικεύονται στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου συμμετείχαν σε συνάντηση που διοργανώθηκε προχθές στην Αίγυπτο προκειμένου να ενημερωθούν για τον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) μέσω της ψηφιακής πύλης Egyptian Upstream Gateway (EUG) για 2 χερσαία και 10 υπεράκτια οικόπεδα για την εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και στο Δέλτα του Νείλου.

Η Αίγυπτος κινείται στη κατεύθυνση εντατικοποίησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο και προσέλκυσης νέων επενδύσεων, υπό το πρίσμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων και την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, νευραλγικής σημασίας  για το τοπικό και το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Ο νέος διαγωνισμός εγγράφεται σ’ αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Karim Badawi.

Ο Αιγύπτιος υπουργός έλαβε μέρος προ ολίγων ημερών σε συνδιάσκεψη στο Χιούστον των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της έκθεσης Gastech 2024 -μιας από τις σημαντικότερες παγκοσμίως για το φυσικό αέριο και γενικότερα την ενέργεια-, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με τον υφυπουργό των ΗΠΑ-αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, κ. Geoffrey Pyatt, με τον οποίο συζήτησε για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα με αιχμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο κ. Badawi είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα όπως ExxonMobil, Shell, Petronas, Woodside Energy και IPR Energy Group που επενδύουν ή ενδιαφέρονται να επενδύσου  στην Αίγυπτο.

Επισημαίνεται ότι ο φετινός διαγωνισμός είναι ο 8ος που δρομολογείται με τη χρήση των πιο σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων μέσω της πύλης Egypt Upstream Gateway (EUG), την οποία το υπουργείο εγκαινίασε στις αρχές του 2021 και η οποία παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα βασικά και όλα τα επικαιροποιημένα τεχνικά δεδομένα που σχετίζονται με τους γύρους προσφορών, επιταχύνοντας τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών ευκαιριών και υποβολής προσφορών.

egypt

Οικόπεδα-μηνύματα στους γείτονες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τα 4 από τα 10 θαλάσσια οικόπεδα έχουν οριοθετηθεί κατά τρόπο που αποκαλύπτει τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής.

Το οικόπεδο North El Fuka εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Άγκυρα η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αντιστοίχως δύο οικόπεδα στα βορειανατολικά της Αιγύπτου, το  North Simian  και το West Zohr ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου North Burg El Arab, το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου. To αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.  Για το σημείο αυτό δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας