Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία, σε άλλο ένα βήμα στις πρωτοβουλίες της Άγκυρας για βαθύτερη εμπλοκή στην ανοικοδόμηση της ερειπωμένης από τον πόλεμο χώρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι τουρκικές αρχές εργάζονται επίσης για να καλύψουν τις ανάγκες της Συρίας σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
"Εξετάζουμε επίσης τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Σκοπεύουμε να πούμε στους εταίρους μας πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε με αυτή την έννοια", είπε ο Μπαϊρακτάρ σύμφωνα με το Bloomberg. "Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αυτά τα έργα".
Μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα μπορούσε να προβλέπει νέους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα συνδέουν τη Συρία με τους εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς της Τουρκίας, είπε ο Μπαϊρακτάρ.
Οι δηλώσεις του δείχνουν την επιθυμία της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, σημειώνει το Bloomberg, επισημαίνοντας πάντως ότι η χώρα δεν είχε μεγάλη παραγωγή υδρογονανθράκων ακόμη και πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το τρέχον επίπεδο παραγωγής πετρελαίου στη Συρία εκτιμάται ότι είναι μόλις περίπου 30.000 βαρέλια την ημέρα, περίπου το 5% των επιπέδων πριν από περίπου δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τουρκικούς υπολογισμούς.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με ομάδες που ηγούνται της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας, μια προσέγγιση που θα μπορούσε να δει τις τουρκικές εταιρείες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση και να επιτρέψουν σε μερικούς από τα 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αναφέρει το πρακτορείο.
Αφού στήριξε τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη Συρία και έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας έπειτα από 13 χρόνια εμφύλιου πολέμου.