Στην πτώση της κεφαλαιοποίησης και τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα αποδίδουν οι θεσμοί, στην έκθεση προόδου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ματαίωση της πώλησης ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων. Στην έκθεση αφήνουν να εννοηθεί ότι μόλις οι συνθήκες βελτιωθούν θα επανεκκινήσει η διαδικασία.
Στις υπόλοιπες ενεργειακές εκκρεμότητες επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την τμηματική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (παραγόμενη από λιγνιτικές μονάδες) στον ανταγωνισμό. Στο υπόμνημα της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «με την ολοκλήρωση του market test, η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για το πως καλύτερα θα ενσωματωθούν οι απόψεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στο «anti-trust remedy» ώστε να καταληχθεί άμεσα». Συμπληρώνει δε πως « οι (ελληνικές) αρχές μετέχουν με δομικό τρόπο στη συζήτηση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το τελικό σχήμα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Ως προς τις «ενεργειακές» ιδιωτικοποιήσεις, αναφορά γίνεται για την ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας και την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας.
Για την ΔΕΠΑ Υποδομών, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τις 15 Ιουλίου 2021. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την αναβολή της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών τουλάχιστον μέχρι Σεπτέμβριο του 2021, με την προοπτική να έχουν διευθετηθεί μια σειρά εκκρεμότητες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Σε ότι αφορά την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για το σύστημα τιμολόγησης. Όπως έχει σημειωθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις της Κομισιόν για το θέμα, ορισμένα θέματα έπρεπε να πάνε προς τα πίσω μετά από την σημαντική υποχώρηση της κεφαλαιακής τους αξίας ως υποδομές αλλά και συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.