Σε Γάλλους και Αμερικανούς στρέφεται το ενδιαφέρον για το εν εξελίξει πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση του Ισπανικού κολοσσού Repsol από το τελευταίο μπλόκ κοιτασμάτων στο Ιόνιο που παρουσία από κοινού με τα ΕΛΠΕ.
Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει σιγουριά ότι η Γαλλική Total θα διατηρήσει την δέσμευσή της για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος που έχει αναλάβει ως operator της κοινοπραξίας με ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Επ' αυτού είχε δεσμευτεί μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου ο γενικός διευθυντής της Total E&P Greece Yves Le Stunff. Ανάλογη δέσμευση φαίνεται ότι έχει δοθεί και από πλευράς του αμερικανικού κολοσσού Mobil.
Βάσει του σχεδιασμού της κοινοπραξίας οι πρώτες σεισμικές έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στα δύο κοιτάσματα προς το τέλος του έτους.
Η αποχώρηση Repsol
Η κίνηση της Repsol έρχεται να ακολουθήσει την αποχωρησή της τους προηγούμενους μήνες και από τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων. Ως στάση αποδίδεται στην αλλαγή δεδομένων που έφερε στις έρευνες υδρογονανθράκων παγκοσμίως η πανδημία και η πίεση που επέφερε στις τιμές του πετρελαίου. Ο ισπανικός κολοσσός έχει ανακοινώσει πως, μετά τη ζημιά που έχει υποστεί από τις παραπάνω συνθήκες, αποχωρεί από τις μισές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις σε ετήσια βάση στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου από 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ το 2025.
ΕΛΠΕ και Energean συνεχίζουν να διατηρούν μία σειρά από παραχωρήσεις στη χώρα, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων των παικτών της αγοράς στενεύουν. Τα ΕΛΠΕ φέρονται να επανεξετάζουν την συμμετοχή τους στα ερευνητικά έργα υδρογοναναθράκων. Αντίστοιχα η Energean που προωθεί επενδύσεις 23 εκατ. ευρώ στον χώρο, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ζημιές 32 εκ. ευρώ από την εκμετάλλευση του Πρίνου, που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες 200 εκ. ευρώ.