Παραμένει ανοιχτή η “ψαλίδα” μεταξύ των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα κόστη θέρμανσης στην εγχώρια αγορά, τον Φεβρουάριο, θέμα κρίσιμο εν όψει του κύματος ψύχους που έρχεται.
Έτσι οι τιμές π.χ. του πετρελαίου μπρεντ παραμένουν σταθερά πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι και του φυσικού αερίου πέριξ των 55 ευρώ/ MWh.
Στο φόντο αυτό και με δεδομένη ότι η λιανική αγορά αερίου εγχωρίως τιμολογεί με βάση τις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα οδηγεί σε μια ελπίδα σημαντικής αποκλιμάκωσης από το επίπεδο των 0,11 -,12 ευρώ/MWh που κινείται σήμερα, ακόμη και σε επίπεδα που φτάνουν στο μισό.
Στον αντίποδα το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται ανοδικά από την αρχή του χρόνου, με τη μέση τιμή να είναι στα 1,30 - 1,31 ευρώ ανά λίτρο, κατά 25 λεπτά περίπου πιο ακριβή, από αυτήν που επικρατούσε στην αρχή του χρόνου. Ουσιαστικά, για τη θέρμανσης, κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτή του φυσικού αερίου, ωστόσο η αποκλιμάκωση του τελευταίου προβλέπεται να οδηγήσει σε “άνοιγμα της ψαλίδας”.
“Κρίσιμος” σύμμαχος πάντως για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο αλλά και για τους οδηγούς αυτοκινήτων είναι η άνοδος του ευρώ σε σχέση με το δολλάριο. Αυτή “συγκρατεί” αν όχι και “κουρεύει” την περαιτέρω αύξηση των τιμών μια και η τιμολόγηση του “μαύρου χρυσού” γίνεται σε δολάρια.
Στο μεταξύ αποκλιμάκωση των τιμών αναμένει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από την Τρίτη 31/1. Όπως επισημαίνει οι παραδόσεις που θα γίνουν αύριο, θα είναι αισθητά μειωμένες, ενώ αναφέρει ότι οι διυλιστηριακές τιμές, στις 28/1 ήταν για όλους τους τύπους καυσίμων πεσμένες κατά 6,7 - 6,8 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει χαμηλότερες τιμές, κατά 20 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με τιμής χονδρικής κάτω από τα 1000 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, στα 929 ευρώ περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμής της αμόλυβδης σε πολλές περιοχές, κύρια τα νησιά, έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, ενώ η μέση πανελλαδική είναι στα 1,91 ευρώ ανά λίτρο.