Η Τουρκία αναμένεται να παραμείνει ο κορυφαίος προορισμός για το ρωσικό πετρέλαιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders και τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Refinitic Eikon.
Η δυναμικότητα πρωτογενούς διύλισης πετρελαίου που διακινείται μέσω θαλάσσης της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανέλθει τον Ιούνιο σε 4,029 εκατομμύρια τόνους έναντι 4,95 εκατομμυρίων τόνων τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, όπως μεταδίδει το Reuters.
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα στις 5 Φεβρουαρίου, οι traders έχουν εκτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ρωσικά λιμάνια προς την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή αντί για την Ευρώπη, η οποία ήταν προηγουμένως ο κύριος αγοραστής.
Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει αποστείλει περίπου 0,9 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου στην Τουρκία έναντι 1,0 εκατομμυρίου τόνων τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Περίπου 320.000 τόνοι από αυτούς είναι ακόμη στο στάδιο της διαμετακόμισης χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί το λιμάνι εκφόρτωσης.
Η Βραζιλία συγκαταλέγεται επίσης στους κορυφαίους προορισμούς των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου μέσω θαλάσσης, έχοντας λάβει περίπου 280.000 τόνους από την αρχή του τρέχοντος μήνα έναντι 450.000 τόνων τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Revinitiv.
Επίσης, μέχρι στιγμής τον Ιούνιο περίπου 550.000 τόνοι πετρεαλίου έχουν κατευθυνθεί από τα ρωσικά λιμάνια προς την Αφρική, κυρίως προς την Γκάνα, το Μαρόκο και το Τόγκο.
Τον Μάιο, οι εξαγωγές πετρελαίου από τα ρωσικά λιμάνια προς την Αφρική ανήλθαν συνολικά σε περίπου 575.000 τόνους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.
Σχεδόν 375.000 τόνοι ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να μεταφορτωθούν τον Ιούνιο από πλοίο σε πλοίο κοντά στο λιμάνι της Καλαμάτας καθώς και κοντά στη Μάλτα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Refinitiv. Οι τελικοί προορισμοί αυτών των φορτίων δεν είναι ακόμη γνωστοί. Τα περισσότερα από αυτά πάντως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καταλήγουν στην Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, σημειώνεται ότι τον Μάιο η Ρωσία απέστειλε περίπου 410.000 τόνους πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, αλλά μέχρι στιγμής τον Ιούνιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για την αποστολή φορτίων προς το βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω στοιχεία για τις αποστολές φορτίων πετρελαίου βασίζονται στις πληροφορίες αποστολών.