Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, που αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα υψηλότερα. Την ίδια στιγμή οι αγορές περιμένουν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για συμφωνίες προσφοράς για το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω διαφορετικών δεικτών ζήτησης από τους βασικούς καταναλωτές, ΗΠΑ και Κίνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 27 σεντς, στα 82,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 20 σεντς στα 78,46 δολάρια. Το αργό αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν 2,5% αυτή την εβδομάδα, ενώ το Brent διατηρείται κοντά στην τιμή διακανονισμού της περασμένης εβδομάδας, πάνω από τα 80 δολάρια. «Οι προσδοκίες για συνέχιση των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στο τρίμηνο του 2024 επιβαρύνουν το κλίμα καθώς η χαμηλή ζήτηση αναμένεται να επιμείνει. Ωστόσο, οι χρονικές διαστάσεις για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχουν διευρυνθεί. Αναμένεται νέα ανοδική τάση, καθώς οι αγορές πιέζουν τις τιμές τους επόμενους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές.
Έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, αυξημένα κατά 90.000 από τον Ιανουάριο. Η παραγωγή της Λιβύης αυξήθηκε από μήνα σε μήνα κατά 150.000 bpd.
H απόφαση για περικοπές
Εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου αναμένεται η απόφαση για την παράταση των περικοπών, με μεμονωμένες χώρες να αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους. Οι αυξανόμενες δυνατότητες του ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσουν με τις περικοπές της προσφοράς πέραν του πρώτου τριμήνου, πιθανώς μέχρι το τέλος του 2024, και οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ενεργειακού τομέα της DBS Bank, Suvro Sarkar.
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, έδειξε τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, διατηρώντας στο τραπέζι μια μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των καταναλωτών και να τονώσει τη δραστηριότητα αγοράς καυσίμων. Ένα σύνολο στοιχείων του δείκτη αγορών του Φεβρουαρίου από την Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, περιόρισε τα κέρδη των τιμών.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Φεβρουάριο συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Πεκίνου να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα τόνωσης καθώς οι ιδιοκτήτες εργοστασίων αγωνίζονται για παραγγελίες.
Ο επίσημος δείκτης μη μεταποιητικών υπευθύνων αγορών, ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες και κατασκευές, αυξήθηκε στο 51,4 από 50,7 τον Ιανουάριο, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο. «Στην πλευρά της ζήτησης συμφωνούμε ότι το 2ο τρίμηνο θα έχει σκαμπανεβάσματα και προβλέπουμε ότι το Brent θα είναι χαμηλότερο κατά μέσο όρο το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο, με το σενάριο μείωσης επιτοκίων το οποίο θα ενισχύσει τις ροές κεφαλαίων προς πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία να παραμένει πιθανό», δήλωσε η DBS. Sarkar της Τράπεζας.