Μενού Ροή
Η διεθνής σκακιέρα οδηγεί σε φλέρτ της αμόλυβδης βενζίνης με τα 2 ευρώ - Τιμές φωτιά στα νησιά

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στην αντλία το τελευταίο διάστημα, απότοκο και της πορείας των διεθνών τιμών πετρελαίου, της περιορισμένης ικανότητας των διυλιστηρίων να παράγουν προϊόντα λόγω των χρόνιων ελλειμμάτων σε επενδύσεις, αλλά και του κλίματος που "στήνεται" στις διεθνείς αγορές από τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια και την κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα. Κι όλα αυτά βέβαια επηρεάζουν μια σειρά από κόστη στις αλυσίδες αξίας. 

Συγκεκριμένα, "τσιμπούν" οι τιμές στην αντλία το τελευταίο διάστημα, απότοκο και της πορείας των διεθνών τιμών πετρελαίου. Τις τελευταίες μέρες η άνοδος της διεθνούς τιμής ανά βαρέλι είναι στα 5 με 6 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος είναι της τάξης του 3-4%, σε μηνιαία βάση άνω του 6,5% και σε ετήσια βάση πάνω από 16%. Έτσι η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται πάνω από 86 δολάρια το βαρέλι, με τη χθεσινή μέρα να “γράφει” και τιμές άνω των 87 δολαρίων, αλλά με μια τάση αποκλιμάκωσης.

Με βάση, πάντως, όσα ανέφερε την Κυριακή το βράδυ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κώστας Σταμπολής στην ΕΡΤnews, στην εκπομπή Prime, “ οι διεθνείς τιμές αργού βρίσκονται σε έντονα ανοδική πορεία τις τελευταίες 10 ημέρες μετά από σχετική στασιμότητα από τις αρχές του έτους με αυξομειώσεις στην ζώνη των $75-$80 το βαρέλι”. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν προβλέψεις για άνοδο στα $ 90 μέχρι το καλοκαίρι.

Διακύμανση τιμών αργού τύπου Brent την τελευταία εβδομάδα

 

brent

Πηγή: ΙΕΝΕ, Πηγές: ICE, Financial Times

 

Όπως σημείωσε ο κ. Σταμπολής “κανονικά οι τιμές του αργού εδώ και μήνες έπρεπε να κινούνται πάνω από μια $ 100 το βαρέλι λόγω των δυο πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα και αυξανόμενη αναταραχής στο Κέρας της Αφρικής και στην Υεμένη- Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό δεν συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο, ότι υπάρχει υπεροπροσφορά από χώρες εκτός OPEC, κυρίως από τις ΗΠΑ, (με παραγωγή 20 εκατ.βαρ/ημέρα), Καναδά,Μεξικό, Βραζιλία, Γουιάνα,Νορβηγία”, ενώ "εν πλω" έχουν αποθηκευτεί μεγάλες ποσότητες αργού, που προφανώς περιμένουν να μπουν στην αγορά ανάλογα της διαθεσιμότητας των διυλιστηρίων, αλλά και της "καμπύλης" τιμών.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Ρωσία, παρά τις αυστηρές κυρώσεις, έχει κατορθώσει να κρατήσει την παραγωγή της σε σχεδόν σταθερά επίπεδα (στα 10.5 εκατ.βαρ/ημέρα). Επίσης ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ τόνισε ότι το Ιράν, και σε σιωπηλή συνεννόηση με τις ΗΠΑ, έχει αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές του υποστηρίζοντας τον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν για συγκράτηση της τιμής του αργού κοντά στο επίπεδο των $ 80 το βαρέλι.”

Η ζήτηση

Σε σχέση με τη διεθνή ζήτηση ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι “παρατηρείται διαρκής αύξηση της ενεργειακής ,και ιδιαίτερα της πετρελαϊκής, ζήτησης παγκοσμίως. Από τα 101.8 εκατ.βαρ/ημέρα το 2023 στα 103.3 εκατ.βαρ/ημέρα το 2024 και στα 105.7 εκατ. το 2028. Μακροπρόθεσμα ο OPEC προβλέπει ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί το 2045 στα 116 εκατ.βαρ/ημέρα ενώ ο ΙΕΑ εκτιμά ότι στην κορύφωση θα φθάσουμε το 2028/2029 στα 106-107 εκατ.”

Η αντλία

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ ανέφερε ότι αυτή επηρεάζεται από την αύξηση των  χρηματοπιστωτικών επιβαρύνσεων, αλλά και τη αύξηση των περιθωρίων των διυλιστηρίων, λόγω της έλλειψης παραγωγικής δυνατότητας, απότοκο των μειωμένων επενδύσεων στον κλάδο, Έτσι τα περιθώρια έχουν αυξηθεί κατά 25% σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα $ 20.69 το βαρέλι από $ 15.41 τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό ανοδικά κινούνται οι τιμές στην αντλία. Όπως ανέφερε και πάλι στην ERTnews και στην εκπομπή Prime ο Νίκος Παπαγεωργίου Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 4% από τον Ιανουάριο στην αμόλυβδη και αναμένεται να περάσει άλλο ένα 2% στις τιμές. “Στις 18 Ιανουαρίου η τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,85 ευρώ ανά λίτρο και πλέον έχει αυξηθεί  κατά 7 λεπτά, δηλαδή στο 1,92 ευρώ ανά λίτρο”.

Να σημειωθεί ότι περαιτέρω άνοδο στις τιμές της “αντλίας” βλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από την Πέμπτη, καθώς εκτιμά, όπως καταγράφει στον ιστότοπό της, με επιφύλαξη βέβαια,μια άνοδο στις παραδόσεις, που θα γίνουν από τις 21/3 στα πρατήρια. Έτσι, στα ήδη υψηλά επίπεδα τιμών, που βρίσκονται τα καύσιμα, αναμένεται να μπει και “νέο καπέλο”. Χαρακτηριστική η αναφορά στο Open του  Γιώργου Ασμάτογλου, Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, που ανέφερε ότι η αμόλυβδη θα φτάσει τις επόμενες μέρες μια ‘ανάσα’ από τα 2 ευρώ, με τιμές στην Αττική πέριξ των 1,95 ευρώ.

Πάντως, με βάση το Παρατηρητήριο του Υπ. Ανάπτυξης, που καταγράφει τιμές από 4.096 πρατήρια σε όλη την επικράτεια, η μέση πανελλαδική, στις 16/3 ήταν στα 1,908 ευρώ, ελαφρώς πιο ψηλά από τις καταγραφές της 14ης Μαρτίου, που ήταν στα 1,905 ανά λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική βρίσκεται στα 1,877, από  1,869 ευρώ το λίτρο,  στις 14/3. Επίσης στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,07  ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο  1,66 ευρώ ανά λίτρο. 

Οι τιμές των καυσίμων στην περιφέρεια είναι υψηλότερες με την ακριβότερη αμόλυβδη να πωλείται στις Κυκλάδες όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 2,13 ευρώ ανά λίτρο. Πάνω από 2 ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,07 (από 2,06 που ήταν στις 14/3) ευρώ ανά λίτρο τιμολογείται η μέση τιμή της αμόλυβδης στα Δωδεκάνησα, ενώ στα 2,2 ευρώ το λίτρο είναι η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων και στο 1,836 ευρώ ανά λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Η αμόλυβδη στις περισσότερες περιοχές κινείται πάνω από 1,9 ευρώ ανά λίτρο όπως για παράδειγμα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αρτας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κεφαλονιάς, που είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ, Λευκάδας, Μεσσηνίας κ.α.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας