Μενού Ροή
 πράσινο υδρογόνο
Κοινές αγορές υδρογόνου εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκαινιάσει μια πλατφόρμα κοινών αγορών κρίσιμων πρώτων υλών και εμπορευμάτων, όπως είναι το υδρογόνο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αγορές κρίσιμων ορυκτών θα ακολουθήσουν, πιθανώς το τρίτο τρίμηνο, ενώ το φυσικό αέριο θα είναι το τελευταίο χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανέφεραν οι τρεις πηγές στο Reuters, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η ΕΕ θέλει να συγκεντρώσει παραγγελίες αγοράς ώστε να δώσει στους συμμετέχοντες μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για την επίτευξη καλύτερων συμφωνιών όσον αφορά τα κρίσιμα ορυκτά, τα οποία είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση και διακινούνται σε αγορές με περιορισμένη ρευστότητα και αδιαφάνεια, που κυριαρχούνται από την Κίνα.

Η ΕΕ επέλεξε την PriceWaterhouseCoopers και μια σλοβακική εταιρεία λογισμικού για την ανάπτυξη της πλατφόρμας κοινών αγορών, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.

Η ιδέα προέκυψε από τον μηχανισμό κοινής αγοράς φυσικού αερίου, AggregateEU, ο οποίος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022. Το AggregateEU θα κλείσει στο τέλος Μαρτίου, μετά από έναν τελευταίο γύρο αντιστοίχισης αγοραστών και πωλητών, και η νέα πλατφόρμα θα το αντικαταστήσει, πρόσθεσαν οι πηγές.

Στο πλαίσιο του AggregateEU, τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να φέρουν συγκεκριμένους όγκους ζήτησης φυσικού αερίου στην πλατφόρμα. Αντίθετα, ο νέος μηχανισμός κοινών αγορών θα είναι εθελοντικός, ανέφεραν οι πηγές.

Πρόσθεσαν ότι μια άλλη διαφορά θα είναι πως οι συμφωνίες θα καταγράφονται, αν και οι τιμές δεν θα συμπεριλαμβάνονται, καθώς θεωρούνται εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες.

Ορισμένες πηγές του κλάδου έχουν επικρίνει τα σχέδια, λέγοντας ότι η απλή σύζευξη αγοραστών και πωλητών δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ωστόσο, οι πηγές σημείωσαν ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει στην Ένωση να πραγματοποιεί απευθείας αγορές και εμπορικές συμφωνίες, αλλά μόνο να διευκολύνει την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης.

Δεν είναι σαφές πόσο φυσικό αέριο έχει αγοραστεί μέσω του AggregateEU, καθώς οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να το αναφέρουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι στόχος της νέας πλατφόρμας είναι να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διευκόλυνση μιας συμφωνίας.

«Δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε και να αντικαταστήσουμε τις αγορές», δήλωσε η πηγή. «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως διαμεσολαβητής, παρέχοντας ένα εργαλείο που θα υποστηρίζει πραγματικά την αγορά».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας