Συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ με βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τη στρατηγική για το υδρογόνο, τον κανονισμό για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας ΔΕΔ-Ε και τη στρατηγική για το κύμα ανακαινίσεων.
Υδρογόνο
Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα είναι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο που παρουσίασε πέρυσι η Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο είχε εγκρίνει συμπεράσματα για τη στρατηγική τον Δεκέμβριο του 2020.
Το υδρογόνο, όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρείται ο φορέας ενέργειας του μέλλοντος, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην απανθρακοποίηση τομέων με υψηλές εκπομπές, όπως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και οι μεταφορές. Η στρατηγική ορίζει το υδρογόνο ως επενδυτική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ και ως βασικό στοιχείο της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Η Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική της για το υδρογόνο τον Ιούλιο του 2020 και έθεσε το υδρογόνο ως επενδυτική προτεραιότητα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. Επιπλέον, εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, στην οποία συμμετέχουν παράγοντες της βιομηχανίας, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και εθνικές και περιφερειακές αρχές, με σκοπό την υποστήριξη των επενδύσεων και την τόνωση της ζήτησης στον ενεργειακό τομέα.
Για τον σκοπό αυτό, η αγορά υδρογόνου της ΕΕ πρέπει να αναβαθμιστεί σημαντικά και να γίνει μια ανταγωνιστική και ρευστή αγορά που προσελκύει επενδύσεις. Αυτό συνεπάγεται επίσης την ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων, την ενοποίηση τομέων και τον εξηλεκτρισμό, ώστε να κινητοποιηθούν τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης.
Κανονισμός ΔΕΔ-Ε
Οι υπουργοί επιδιώκουν να καταλήξουν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε). Ο κανονισμός ΔΕΔ-Ε αποσκοπεί στη διευκόλυνση των επενδύσεων σε διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές. Επί του παρόντος, η ΕΕ αναθεωρεί τον κανονισμό ώστε να γίνει διαχρονικός και να ευθυγραμμιστεί με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 και το 2050.
Ανακαινίσεις
Οι υπουργοί θα επιδιώξουν συμφωνία επί των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική για το κύμα ανακαινίσεων που παρουσίασε η Επιτροπή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στόχος της στρατηγικής είναι να ενθαρρύνει και να στηρίξει μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις κτιρίων έως το 2030 για τη μείωση της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας.
Η Επιτροπή επίσης θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις εξωτερικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας. Η λιθουανική αντιπροσωπία θα επιστήσει την προσοχή στο ότι απαιτείται επείγουσα δράση όσον αφορά τις συστάσεις ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό Ostrovets στη Λευκορωσία. Τέλος, η σλοβενική αντιπροσωπία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της για την επόμενη Προεδρία.