Μενού Ροή
Συμφωνία για κατασκευή δικτύου υδρογόνου μεταξύ Φινλανδίας και κεντρικής Ευρώπης

Η κρατική εταιρεία και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς Gasgrid Finland υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία έργου για την ανάπτυξη ενός νέου κομματιού για το περιφερειακό δίκτυο υποδομών υδρογόνου.

Αγωγοί μήκους έως και 5.000 χιλιομέτρων στοχεύουν στη σύνδεση της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και της Κεντρικής Ευρώπης έως το 2030.

Το έργο με την ονομασία Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC), μαζί με προηγούμενα έργα που έχουν δρομολογηθεί, λέγεται ότι θα συμπληρώσει τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο και το σχέδιο REPowerEU και θα υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, όπως η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και η δέσμη μέτρων Fit for 55.

Το έργο Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC), το οποίο δρομολογήθηκε την Παρασκευή (16 Δεκεμβρίου) από την Gasgrid, τον σουηδικό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Nordion Energi και δύο δανικές εταιρείες OX2 και Copenhagen Infrastructure Partners, σχεδιάζει να συνδέσει την ηπειρωτική Φινλανδία και τη Σουηδία και το νησί Åland με τη Γερμανία. Μπορούν επίσης να κατασκευαστούν συνδέσεις με τα σουηδικά νησιά Gotland και Bornholm της Δανίας.

Σύμφωνα με την Gasgrid, στόχος είναι να αξιοποιηθεί το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της περιοχής και «να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική, εναρμονισμένη και ολοκληρωμένη αγορά υδρογόνου στην Ευρώπη».

Με τη δημιουργία μιας διαδρομής από την παραγωγή έως τη χρήση, η BHC ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις επενδύσεις στις αλυσίδες αξίας του υδρογόνου και θα ενισχύσει την απαλλαγή από τον άνθρακα και την πράσινη εκβιομηχάνιση στις Βόρειες χώρες, τις Βαλτικές χώρες και την Κεντρική Ευρώπη.

Δύο ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου), η Gasgrid Finland, η Elering (Εσθονία), η Conexus Baltic Grid (Λετονία), η Amber Grid (Λιθουανία), η GAZ-SYSTEM (Πολωνία) και η ONTRAS (Γερμανία) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τον διάδρομο υδρογόνου Σκανδιναβίας-Βαλτικής, μια υποδομή υδρογόνου από τη Φινλανδία μέσω της Βαλτικής και της Πολωνίας προς τη Γερμανία.

Μόλις ολοκληρωθεί, το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας θα μπορεί να μεταφέρεται σε σημεία κατανάλωσης και βιομηχανίες κατά μήκος του διαδρόμου και της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο διάδρομος θα βελτιώσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια και θα μειώσει την εξάρτηση από την ορυκτή ενέργεια. Μια μελέτη προ-σκοπιμότητας του έργου θα διεξαχθεί το επόμενο έτος.

Μόλις ολοκληρωθεί γύρω στο τέλος της δεκαετίας, ο Συλλέκτης Υδρογόνου της Βαλτικής Θάλασσας και ο Διάδρομος Υδρογόνου Σκανδιναβίας-Βαλτικής θα συνδεθούν μεταξύ τους και με τη Σκανδιναβική Διαδρομή Υδρογόνου, ένα έργο στον κόλπο του Βότνιαν μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο από τη φινλανδική Gasgrid και τη σουηδική Nordion Energi.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας