Μενού Ροή
Eunice: Επένδυση για κοιλάδα υδρογόνου ύψους 11 εκ. ευρώ στην Κρήτη

Με στόχο να γίνει το πρώτο εμπορικό project υδρογόνου που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, o όμιλος Eunice ανακοίνωσε επένδυση 11 εκατ. ευρώ (με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για την κατασκευή κόμβου παραγωγής και διανομής «πράσινου» υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, για την οποία το όραμα του Ομίλου είναι η μετατροπή της σε κόμβο πράσινου υδρογόνου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημάνθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting)  όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το έργο CRAVE H2 κινείται στη φιλοσοφία δημιουργίας μιας «κοιλάδας υδρογόνου» όπου σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αναπτύσσονται όλοι οι  «κρίκοι» της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου (παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, τελική χρήση).

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Eunice Γιώργο Πεχλιβάνογλου, το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση σχεδιασμού. Θα ακολουθήσει η αδειοδότηση που είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς τo CRAVE H2  φιλοδοξεί  -όπως προαναφέρθηκε- να αναδειχθεί σε πρώτη επένδυση  «πράσινου» υδρογόνου  σε εμπορική κλίμακα , με τον πήχη να τίθεται σε πρώτη φάση  στην παραγωγή 500 τόνων υδρογόνου ετησίως. Το πλάνο προβλέπει την διάθεση του  παραγόμενου υδρογόνου σε διαφορετικές χρήσεις και συγκεκριμένα τις μεταφορές (κίνηση λεωφορείου με υδρογόνο), τη ναυτιλία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται με χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα προέρχεται σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 MW  που πρόκειται να αναπτύξει η Eunice, στο πλαίσιο μιας πρόσθετης επένδυσης  εκτός του CRAVE H2, της τάξης των 2 εκατ. ευρώ. Όπως όμως υπογράμμισε ο κ. Πεχλιβάνογλου,  η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου προϋποθέτει την εξασφάλιση άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία θα προέλθει από δυο άλλα μεγάλα έργα που έχει δρομολογήσει ο όμιλος Eunice,  την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο (project  GAP)   και την κατασκευή αιολικών πάρκων σε νησίδες του Αιγαίου. (project AIGAIO) Ερωτώμενος για το GΑP, το στέλεχος της Eunice  υποστήριξε ότι πρόκειται για project τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο, το  οποίο «προχωρά κανονικά και είναι υλοποιήσιμο».

Πέρα από το CRΑVE- Η2, στη γραμμή της αφετηρίας βρίσκεται και το έργο  «Trieres» για τη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου μικρής κλίμακας στο διυλιστήριο της Motor Oil στην Κόρινθο. Το υδρογόνο που θα παραχθεί θα δοκιμαστεί σε διάφορες εφαρμογές όπως π.χ. στη βιομηχανία, σε ηλεκτροκίνητο πλοίο, σε υδρογονοκίνητα οχήματα κ.α.   H Motor Oil εξάλλου συμπράττει με τη ΔΕΗ  -μέσω της κοινοπραξίας τους Hellenic Hydrogen- για την ανάπτυξη εφαρμογών πράσινου υδρογόνου,  αρχής γενομένης από την ανάπτυξη  ακόμα μιας κοιλάδας υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτρόλυσης 100 MW για την παραγωγή  12.000 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το CRAVE – H2 συγχρηματοδοτείται (με 8 εκατ. ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Clean Hydrogen Partnership, ευρωπαϊκή οργάνωση που προάγει και στηρίζει έργα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου στην Ευρώπη. Μιλώντας στην εκδήλωση, η πρόεδρος της οργάνωσης Μελίσα Βερύκιος ανέφερε ότι με τις κοιλάδες υδρογόνου που σχεδιάζονται στην χώρα μας (σε Κρήτη, Κόρινθο και Δυτική Μακεδονία ) η Ελλάδα αποκτά εξωστρέφεια στις νέες τεχνολογίες, πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη και δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας στην Βόρεια Ευρώπη.

Το συμμετοχικό σχήμα που θα υλοποιήσει το CRAVE-H2 περιλαμβάνει την ιταλική εταιρεία De Nora που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, την δανέζικη Ballard Power Systems  που κατασκευάζει κυψέλες καυσίμου ΡΕΜ, το Πολυτεχνείο του Τορίνο, το Εθνικό Κέντρο  Έρευνας και  Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),  την Περιφέρεια Κρήτης και την Solmar Tours. Συμμετέχει επίσης και το ερευνητικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ με αντικείμενο την αξιολόγηση και ενσωμάτωση συστημάτων υδρογόνου στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας