Μενού Ροή
Το Βερολίνο ελπίζει στο πράσινο φως της ΕΕ για τις επιδοτήσεις σε σταθμούς παραγωγής υδρογόνου

Το Βερολίνο έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εθνικές επιδοτήσεις σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα στον τομέα της ενέργειας και να διασφαλίσει την παροχή φιλικής προς το κλίμα ενέργειας ακόμη και κατά τη διάρκεια υφέσεων στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τον στόλο των σταθμών παραγωγής υδρογόνου της χώρας.

Ωστόσο, οι μεγάλοι διαγωνισμοί που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου συνιστούν εθνική κρατική ενίσχυση, η οποία πρέπει να λάβει το πράσινο φως της ΕΕ, καθώς υπάρχουν πιθανότητες στρέβλωσης της κοινής αγοράς.

«Ένας κλιματικά ουδέτερος τομέας ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την απαλλαγή των άλλων τομέων από τις εκπομπές άνθρακα, διότι όλοι οι άλλοι τομείς θα χρησιμοποιούν στο μέλλον περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι σήμερα», ανέφερε ο Χάμπεκ σε δήλωσή του την Τρίτη (1 Αυγούστου).

Ενώ «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ευελιξία του συστήματος και η αποθήκευση» είναι σημαντικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τον υπουργό, η ελεγχόμενη ισχύς θα διαδραματίσει επίσης βασικό ρόλο «σε ορισμένες ώρες του έτους»- δηλαδή σε περιόδους με λίγο άνεμο και ήλιο.

«Η μετατροπή και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα είναι, επομένως, το επόμενο σημαντικό βήμα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, οι συνομιλίες του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες έχουν «επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το πλαίσιο για τις μελλοντικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο».

Ωστόσο, τόνισε το υπουργείο, αυτό το «πρώτο σημαντικό βήμα» δεν σημαίνει ακόμη ότι τα μέτρα που προβλέπει έχουν εγκριθεί επισήμως βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, αλλά απλώς «θέτει τις προστατευτικές μπάρες» για το πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει το Βερολίνο στο διαγωνισμό για τη νέα ισχύ των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προκηρύξει διαγωνισμό για 8,8 GW νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα πρέπει να λειτουργούν εξαρχής με υδρογόνο, σε συνδυασμό με 15 GW μονάδων που θα μπορούν να λειτουργούν προσωρινά με φυσικό αέριο, ενώ θα πρέπει να συνδεθούν με το δίκτυο υδρογόνου το αργότερο έως το 2035.

Ως επόμενο βήμα, το υπουργείο θα ξεκινήσει τώρα μια «φάση διαβούλευσης», που θα ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η διαδικασία κρατικών ενισχύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προώθηση των κρατικών ενισχύσεων γίνεται επίσης στο πλαίσιο της ανανεωμένης στρατηγικής της Γερμανίας για το υδρογόνο που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Ενώ η στρατηγική δίνει μεγάλη έμφαση στις εισαγωγές από τη Δανία και τη Νορβηγία, στοχεύει επίσης στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής φιλικού προς το κλίμα υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και θέτει ως στόχο την αύξηση της δυναμικότητας των ηλεκτρολυτών κατά 10 GW έως το 2030 – διπλάσια από τον στόχο του 2020.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας