Μενού Ροή
 πράσινο υδρογόνο
Μπαράζ επενδύσεων πετρελαιοπαραγωγών στην αποθήκευση άνθρακα και στο υδρογόνο

Mε τα έσοδα των παραγωγών υδρογονανθράκων να αυξάνονται από τις υψηλές παγκόσμιες τιμές, οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες (NOCs) στον Κόλπο επιταχύνουν τις επενδύσεις στην αποθήκευση και αξιοποίηση άνθρακα (CCUS), στο υδρογόνο και στις καθαρότερες πηγές ενέργειας, για να κάνουν τις δραστηριότητές τους λιγότερο ανθρακικής έντασης και να υποστηρίξουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Τα πλεονεκτήματα χαμηλού κόστους παραγωγής και οι τεράστιοι πόροι υδρογονανθράκων των NOCs του Κόλπου σημαίνουν ότι η αποθήκευση και η αξιοποίηση του άνθρακα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Επιπλέον, με την πιο φθηνή ηλιακή ενέργεια στον κόσμο, αφθονία αιολικής ενέργειας και άφθονο χώρο για την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας, οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες του Κόλπου μπορούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα πρωτοπορίας στην παραγωγή και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου, ενδεχομένως αποφέροντας 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου 2021 από την εταιρεία συμβούλων Roland Berger και το Dii Desert Energy.


Αποθήκευση Άνθρακα

Η αποθήκευση και η αξιοποίηση του άνθρακα επιτρέπει στις εταιρείες υδρογονανθράκων να αφαιρούν άνθρακα από τις παραγωγικές διαδικασίες, ο οποίος μπορεί είτε να αποθηκευτεί, να αναδιανεμηθεί σε τεχνικές ενίσχυσης της παραγωγής πετρελαίου είτε να μετατραπεί σε άλλα καταναλωτικά αγαθά. Ο τομέας κερδίζει έδαφος καθώς οι τελικές αγορές απαιτούν καθαρότερες πηγές ενέργειας και αγορές εμπορίας άνθρακα. Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, υπήρχαν 569 έργα αποθήκευσης και αξιοποίησης του άνθρακα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως, με 47 σε λειτουργία και 364 που αναμένεται να λειτουργούν μέχρι το 2030. Ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν επαρκούν για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Μια ανάλυση του Ιουλίου 2023 από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας διαπίστωσε ότι απαιτείται δυναμικότητα 1,2 δισεκατομμυρίων τόνων ανά έτος (tpa) = μέχρι το 2030 για την επίτευξη των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις προσπάθειες αναλαμβάνονται από τις NOCs του Κόλπου, αποτελούν δοκιμαστική περίοδο για την παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την Mitsubishi Heavy Industries, η οποία συμμετέχει σε πολλά έργα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή, η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να παράγει 50 εκατομμύρια tpa μέχρι το 2030 – οι προβλέψεις για το παγκόσμιο σύνολο το 2030 κυμαίνονται από 80 εκατομμύρια έως 89 εκατομμύρια tpa. Σύμφωνα με το Global CCS Institute, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία κατέγραψαν 3,7 εκατομμύρια tpa άνθρακα το 2022, δηλαδή το 10% του παγκόσμιου συνόλου, και το think tank εκτιμά ότι το GCC μπορεί να φτάσει τα 60 εκατομμύρια tpa μέχρι το 2035.

Υδρογόνο

Οι NOCs του Κόλπου επενδύουν επίσης στο υδρογόνο, ένα καθαρότερο καύσιμο και πηγή ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από υδρογονάνθρακες ή πράσινες πηγές ενέργειας και να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή να εξαχθεί. Όπως η CCUS, το υδρογόνο έχει κερδίσει σημαντική ορμή τα τελευταία χρόνια. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη λειτουργικά έργα υδρογόνου καθώς και φιλόδοξα σχέδια για επέκταση. Τον Μάρτιο του 2022 ξεκίνησε την κατασκευή του εργοστασίου υδρογόνου αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο NEOM, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδρογόνου στον κόσμο μετά την ολοκλήρωσή του, παράγοντας 650 τόνους ημερησίως. Τον Οκτώβριο του 2021 η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογόνου στον κόσμο και στοχεύει σε 2,9 εκατομμύρια tpa μέχρι το 2030 και 4 εκατομμύρια tpa μέχρι το 2035. Άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Ομάν, αναπτύσσουν εθνικές στρατηγικές υδρογόνου, ενώ το Κατάρ δεν σχεδιάζει να παράγει υδρογόνο το ίδιο, καθώς το αέριό του θα χρησιμοποιηθεί για την ενέργεια ηλεκτρολυτών στο εξωτερικό. Τον Μάιο του 2022 η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) ανακοίνωσε μια νέα ενεργειακή συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία BP για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υδρογόνου τόσο στα ΗΑΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ADNOC θα αποκτήσει μερίδιο στο έργο υδρογόνου H2Teesside της BP, ενώ η τελευταία θα επενδύσει στο πράσινο εργοστάσιο υδρογόνου της ADNOC στο Masdar του Άμπου Ντάμπι. Η ADNOC εξετάζει επίσης την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου με την Ιαπωνία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας