Η Citigroup θεωρεί ότι εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα τις αγορές εμπορευμάτων. Αυτό το περιβάλλον αναμένεται να παρέχει ευκαιρίες επενδύσεων και διαχείρισης κινδύνου σε επενδυτές εμπορευμάτων, παραγωγούς και καταναλωτές προς το τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Citi, τα μεγάλα θέματα τα οποία θα αποδειχθούν καθοριστικά για τις αγορές εμπορευμάτων, επηρεάζοντας τις προοπτικές τους το επόμενο διάστημα είναι τα εξής πέντε:
-Ο κύκλος μειώσεων των επιτοκίων της Fed και των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών ξεκίνησε και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του έτους αλλά και στη συνέχεια. Ο κύκλος αυτός αναμένεται να είναι πολύ bullish για τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς υποχωρούν τα πραγματικά επιτόκια και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη παραμένουν αυξημένες, ενώ μόνο όταν η αγορά θεωρήσει ότι η Fed έχει κάνει ότι χρειάζεται για να δώσει ώθηση στον παγκόσμιο μεταποιητικό κλάδο, τα βασικά μέταλλα θα αρχίσουν να έχουν καλές αποδόσεις ( στο α’ τρίμηνο του 2025 σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi)
- Η οικονομία δύο ταχυτήτων της Κίνας θα συνεχιστεί με ισχυρή ανάπτυξη των κλάδων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, έναντι της αδύναμης δραστηριότητας των κλάδων που σχετίζονται με τις κατοικίες, τους καταναλωτές και τον ιδιωτικό τομέα. Η ενεργειακή μετάβαση της Κίνας είναι bearish για τη ζήτηση πετρελαίου (ηλεκτρικά οχήματα, φυσικό αέριο σε φορτηγά που κινούνταν πριν με πετρέλαιο), και bullish για το ασήμι ( το μέταλλο χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό στην κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλεκτρικών οχημάτων).
-Η τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ μετά από 2 χρόνια μείωσης της παραγωγής και η επιδείνωση των ισοζυγίων πετρελαίου το 2025 σημαίνουν ότι η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη για την αγορά πετρελαίου και τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου. Η Citi πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει τις υπάρχουσες περικοπές του (δηλαδή δεν θα μειώσει ή θα αυξήσει την παραγωγή από τα σημερινά επίπεδα) και οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν τελικά τους επόμενους 3- 6 μήνες, κατά μέσο όρο στα 60 δολ./βαρέλι το 2025. Η πρόσφατη μείωση κατά 30% ή ~1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις συνολικές αξίες των αγορών πετρελαιοειδών θα πρέπει να παράσχει μια αποπληθωριστική παγκόσμια ώθηση και να στηρίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
-Οι εκλογές στις ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου. Οι δασμοί και η εξωτερική πολιτική είναι πιθανό να είναι βασικές διαφορές, με τον Τραμπ πιθανόν να εφαρμόσει δασμούς του άρθρου 301 στην Κίνα. Ως εκ τούτου, μια νίκη Τραμπ πιθανότατα θα είναι σταδιακά bearish για το πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα και bullish για το χρυσό και το ασήμι, κατά τη Citi.
-Πιθανές διακοπές της προσφοράς εμπορευμάτων από τη Ρωσία. Ο Πούτιν αναφέρθηκε πρόσφατα στο νικέλιο, το τιτάνιο και το ουράνιο, με τα μέταλλα της ομάδας τη πλατίνας (ρουθήνιο, ρόδιο, παλλάδιο, όσμιο, ιρίδιο και πλατίνα) να επηρεάζονται επίσης.
Με βάση τα παραπάνω, η Citi επισημαίνει ότι το πετρέλαιο κατέγραψε sell-off στις αρχές Σεπτεμβρίου λόγω της υποτονικής ζήτησης των ΗΠΑ και της Κίνας, ακόμη και με τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή, και θα μπορούσε να υποχωρήσει στο εύρος των 65-75 δολ. έως το δ’ τρίμηνο του 2024 με το α’ τρίμηνο του 2025. Αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent θα βρουν ένα κατώτατο όριο στα 70 δολάρια , καθώς η ιστορικά short τοποθέτηση επενδυτών παρέχει υποστήριξη, ενώ το δ ‘ τρίμηνο του 2024 εξακολουθεί να φαίνεται ότι θα υπάρξει έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης λόγω της πολιτικής του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, αυτό δίνει τη θέση του στις πλεονασματική αγορά από το α’ τρίμηνο του 2025 και μετά, ακόμα κι αν ο ΟΠΕΚ+ διατηρήσει τις περικοπές του μέχρι το 2025. Αυτό συμβαίνει καθώς η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ+ αυξάνεται πολύ μπροστά από την επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου.
Τέλος, οι αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν να έχουν ποικίλες επιπτώσεις στον τομέα του πετρελαίου. Μια δεύτερη θητεία Τραμπ είναι bearish για τους εμπορικούς δασμούς, τις πολιτικές υπέρ των ορυκτών καυσίμων και θα υπάρξει πίεση στον ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει τις περικοπές πιο γρήγορα. Μια κυβέρνηση Χάρις θα μπορούσε να ασκήσει πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενώ οι τομείς της καθαρής ενέργειας θα μπορούσαν να δουν πρόσθετη υποστήριξη.
Επίσης, η Citi βλέπει τον χαλκό να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 9.000 δολάρια/τόνος για το υπόλοιπο του 2024 στο βασικό της σενάριο, με την αβεβαιότητα των εκλογών στις ΗΠΑ και το αδύναμο κλίμα παραγωγής να περιορίζουν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία. Στη συνέχεια, μια μέτρια ανάκαμψη της ανάπτυξης θα οδηγήσει τις τιμές στα 11.000 /τόνος μέχρι τα μέσα του 2025 και στα 12.000 δολ./τόνος έως το 2026. Επίσης, βλέπει πλεόνασμα της αγοράς το 2024, αλλά έλλειμμα στο β’ εξάμηνο. Η αύξηση της ζήτησης για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα θα συνεχίσει πάντως να αντισταθμίζει τη συρρίκνωση της ζήτησης.
Σε ότι αφορά το χρυσό, η Citi επαναλαμβάνει την bullish στάση της καθώς συνεχίζει να βλέπει άνοδο της τιμής του στα 2.800-3.000 δολ/ουγκιά τους επόμενους 6-12 μήνες. Η διαδρομή των τιμών είναι απίθανο να είναι γραμμική, αλλά οι μέσες τιμές θα κινηθούν υψηλότερα το δ’ τρίμηνο του 2024 και το 2025, όπως τονίζει. Η ζήτηση χρυσού εκτός της αγοράς κοσμημάτων έχει αυξηθεί φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2025, το οποίο θα είναι θετικό για τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου. Επιπλέον, με τον κύκλο μείωση των επιτοκίων της Fed να έχει ξεκινήσει εν μέσω αδυναμίας της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η Citi πιστεύει ότι το ράλι του χρυσού μπορεί να συνεχιστεί.