Μενού Ροή
Citi: Έρχεται διόρθωση άμεσα σε αλουμίνιο και ψευδάργυρο μετά το ράλι του Αυγούστου – Πότε θα έλθει η επόμενη ευκαιρία εισόδου

«Γυρίζει» σε ουδέτερη τη βραχυπρόθεσμη στάση της για το αλουμίνιο καθώς και τον ψευδάργυρο η Citigroup, καθώς και τα δύο εμπορεύματα, έπειτα από το ισχυρό ράλι του Αυγούστου, άγγιξαν τους bullish βραχυπρόθεσμους στόχους που είχε θέσει η αμερικάνικη τράπεζα.

Αυτό, όπως επισημαίνει, αντικατοπτρίζει την επιφυλακτική της άποψη για τις προοπτικές του ευρύτερου γκρουπ των εμπορευμάτων του LME μετά την έντονη μεταβλητότητα που παρουσίασαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όπως τονίζει, ενώ οι αγορές τιμολογούν τώρα έντονα μια μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, τα μέταλλα παραμένουν εκτεθειμένα σε περαιτέρω χαλάρωση των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και του μεταποιητικού κλίματος, σε οποιαδήποτε τιμολόγηση μιας πιο αργής πορείας μείωσης των επιτοκίων της Fed και στην προεκλογική αβεβαιότητα των ΗΠΑ στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, πιο μακροπρόθεσμα, η Citi αναμένει πως η ανάκαμψη της μεταποίησης διεθνώς, η στήριξη της φυσικής ζήτησης για τα δύο μέταλλα λόγω της διαδικασίας απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και την περιορισμένη προσφορά, να οδηγούν το αλουμίνιο στα 2.900 δολ/τόνος (+15% έναντι της τρέχουσας τιμής spot) και τον ψευδάργυρο στα 3.100 δολ./τόνος (+7% έναντι του spot), μέχρι τις αρχές του 2025.

aloumin

Δύσκολο τρίμηνο προσεχώς

Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Citi, βραχυπρόθεσμα τηρεί πλέον ουδέτερη στάση για το αλουμίνιο του LME και ουδέτερη έως bearish για τον ψευδάργυρο, με τους στόχους τιμών για τους επόμενους τρεις μήνες να κινούνται στα 2.500 δολ./τόνος και στα 2.800 δολ./τόνος, αντίστοιχα.

Στις αρχές Αυγούστου η αμερικάνικη τράπεζα είχε επισημάνει τις συναρπαστικές ευκαιρίες αγοράς που προσέφερε τότε η βουτιά του αλουμινίου και του ψευδάργυρου λόγω της στήριξης του οριακού κόστους, τους περιορισμούς προσφοράς των ορυχείων και τα διαρθρωτικά bullish θέματα όπως το net zero.

Το αλουμίνιο είναι τώρα περίπου 320 δολ./τόνος (15%) υψηλότερα από τα χαμηλά του Αυγούστου, λίγο πάνω από τον στόχο της Citi που είχε τεθεί στα 2.500 δολ./τόνος.

Ο ψευδάργυρος αυξήθηκε κατά 390 δολ./τόνος ή κατά 15% επίσης, και διαπραγματεύεται περίπου 5% πάνω από τον βραχυπρόθεσμο στόχο της αμερικάνικης τράπεζα.

Η Citi αναμένει ότι και τα δύο μέταλλα θα πραγματοποιήσουν διόρθωση τις επόμενες εβδομάδες καθώς το μεταποιητικό κλίμα και τα οικονομικά δεδομένα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Έρχεται νέο ράλι στο δ’ τρίμηνο με αρχές 2025

Πέραν ωστόσο των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών οι οποίες και θα επηρεαστούν και από τις αμερικάνικες εκλογές καθώς και την στάση της Fed, η Citi αναμένει νέο ράλι στα δύο μέταλλα.

«Βλέπουμε νέα ανοδική πορεία για το αλουμίνιο έως το δ’ τρίμηνο του 2024 με αρχές του 2025, με μέση πρόβλεψη τα 2.800 δολ./ο τόνο και συστήνουμε στρατηγική buy the dip (αγορά στη βουτιά)», τονίζει η Citi.

Όπως εξηγεί, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένει περαιτέρω υποστήριξη για τις τιμές του αλουμινίου από μια μέτρια κυκλική στροφή της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας και του κλίματος εν μέσω χαλάρωσης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, της ισχυρής ζήτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την Κίνα και της συνεχιζόμενης υποκατάστασης του χαλκού με αλουμίνιο.

Η επανεκκίνηση των μεταλλουργείων στην Ευρώπη φαίνεται πως θα σημειώσει περαιτέρω καθυστερήσεις μετά την πρόσφατη αστάθεια στις τιμές του αλουμινίου, ενώ οι επανεκκινήσεις στην Κίνα έχουν ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον, αν και υπάρχει ο κίνδυνος εποχικών διαταραχών στο μέλλον (πχ ασθενέστερη χειμερινή διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Γιουνάν).

Σε ότι αφορά τον ψευδάργυρο, η Citi εκτιμά πως θα μπορούσε να αγγίξει τα 3.100 δολ./τόνος έως το δ’ τρίμηνο/αρχές του 2025, καθώς το κλίμα στη μεταποίηση ανακάμπτει εν μέσω περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς. Η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει τώρα την παγκόσμια αγορά εξευγενισμένου ψευδαργύρου σε έλλειμμα 187 χιλ. τόνων το 2024 (από 82 χιλ. τόνους προηγουμένως ) με τα κινεζικά μεταλλουργεία να δεσμεύονται πρόσφατα να μειώσουν τη χρήση συμπυκνωμάτων εν μέσω ελλείψεων. Παράλληλα εκτιμά πως η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων ψευδαργύρου θα μειωθεί κατά 0,2% το 2024 σε 12,266 εκατ. τόνους, το τρίτο συνεχόμενο έτος συρρίκνωσης και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Ενώ το αδύναμο κλίμα ζήτησης χάλυβα και η μακροοικονομική αβεβαιότητα αναμένεται να περιορίσουν βραχυπρόθεσμα, ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε καλή θέση για ράλι μέχρι τις αρχές του 2025 καθώς το κλίμα γύρω από τη ζήτηση ανακάμπτει. Η Citi βλέπει πολύ ισχυρότερη αύξηση της προσφοράς ορυχείων (+5,5%) το 2025, αλλά αυτό θα είναι απαραίτητο μόνο και μόνο για να επανέλθει η εξευγενισμένη αγορά σε ισορροπία. Οι αυξήσεις του εφοδιασμού, όπως προσθέτει, υπόκεινται σε κινδύνους και καθυστερήσεις εκτέλεσης και πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση και το ανεπαρκές ιστορικό της βιομηχανίας ψευδαργύρου όσον αφορά την αύξηση και τη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας των ορυχείων τα τελευταία επτά χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας