Μενού Ροή
Φον ντερ Λάιεν: Χορήγηση δανείου έως 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η ΕΕ θα χορηγήσει δάνειο ύψους έως και 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει καθώς βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το δάνειο, το οποίο ανακοινώθηκε ενώ η επικεφαλής της Κομισιόν βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κίεβο, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μεταξύ των χωρών της G7 για την άντληση κεφαλαίων με τη χρήση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων στη χώρα για την εισβολή στη γείτονά της.

«Οι αδυσώπητες ρωσικές επιθέσεις σημαίνουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται συνεχή υποστήριξη από την ΕΕ», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές ελλείψεις μετά από δύο και πλέον χρόνια εντατικών πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν καταστρέψει τις υποδομές της.

Η Ρωσία έχει εξουδετερώσει περίπου 9 γιγαβάτ (GW) της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.

Η Ομάδα των G7 δέσμευσε ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν τον σύμμαχό τους, αλλά πέρασαν μήνες συζητώντας πώς ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας τέτοιος μηχανισμός.

Η ΕΕ τον Μάιο συνήψε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της, με την οποία το 90% των εσόδων θα πήγαινε σε ένα ταμείο που θα διαχειριζόταν η ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ το υπόλοιπο 10% θα πήγαινε για τη στήριξη του Κιέβου με άλλους τρόπους.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση τον Ιούλιο, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας