Μενού Ροή
Capital Economics: Οι παγκόσμιες επιπτώσεις των δασμών Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Ο άμεσος αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία των τελευταίων προτεινόμενων δασμών του Τραμπ θα είναι μικρός, εκτιμά η Capital Economics, καθώς ο χάλυβας και το αλουμίνιο αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο του παγκόσμιου εμπορίου. Η οικονομία του Καναδά είναι σχετικά εκτεθειμένη και είναι πιθανό οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ να αυξηθούν κάπως. Αλλά η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι, με ευρύτερους αμοιβαίους δασμούς επίσης στο τραπέζι, οι δασμοί αναμένεται να ενισχύσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.

Αν και τα πρόσφατα γεγονότα μάς έμαθαν όλους να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο και είναι ακόμα πιθανό να συμφωνηθούν αποσπάσματα ή εξαιρέσεις. Αλλά το γεγονός ότι ο Τραμπ επέβαλε πολύ παρόμοιους δασμούς το 2018 σύμφωνα με το Άρθρο 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου του 1962, το καθιστά πιο πιθανό να υλοποιήσει την απειλή του, επισημαίνει ο οίκος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Intracen, το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου αποτελεί μόλις το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου και μόνο ένα κλάσμα αυτού αφορά τις ΗΠΑ, επομένως αυτοί οι δασμοί από μόνοι τους δεν αλλάζουν το παιχνίδι. Εξετάζοντας τις επιμέρους οικονομίες, ο Καναδάς είναι ο πιο εκτεθειμένος, καθώς οι εξαγωγές του χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του ΑΕΠ. Στη σειρά ακολουθούν τα ΗΑΕ, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.

Η Capital Economics σημειώνει πάντως ότι οι δασμοί για το χάλυβα και το αλουμίνιο του 2018 είχαν αμελητέο αντίκτυπο στο ΑΕΠ του Καναδά και του Μεξικού,  Και για τις δύο οικονομίες, η πολύ μεγαλύτερη απειλή είναι ότι ο απειλούμενος δασμός 25% σε όλες τις εισαγωγές θα τεθεί σε ισχύ σε λιγότερο από ένα μήνα, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για να σταματήσουν τις ροές ναρκωτικών και μεταναστών στα σύνορα.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος στην οικονομία της Κίνας θα είναι αμελητέος, προσθέτει ο οίκος. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υψηλούς δασμούς στον κινεζικό χάλυβα (47,5%) και στο αλουμίνιο (32,5%), πράγμα που σημαίνει ότι το εμπόριο είναι ήδη περιορισμένο και ο αυξητικός αντίκτυπος των ακόμη υψηλότερων δασμών θα πρέπει να είναι μικρός. Ενώ η Κίνα εξακολουθούσε να στέλνει μέταλλα αξίας 2,5 δσ. Δολ. στις ΗΠΑ πέρυσι, αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% των εξαγωγών της στη χώρα και το 0,01% του ΑΕΠ της.

Για τις τιμές των εμπορευμάτων, οι δασμοί του Τραμπ θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές του χάλυβα από ότι στο αλουμίνιο, δεδομένου ότι οι τιμές χάλυβα καθορίζονται συνήθως σε τοπικό επίπεδο και όχι από ένα διεθνές σημείο αναφοράς όπως το αλουμίνιο, εξηγεί ο οίκος. Οι αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα ισοδυναμούν περίπου με το ένα τρίτο της συνολικής εγχώριας παραγωγής και περίπου το ένα τέταρτο αυτών των εισαγωγών προέρχεται από τον Καναδά. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθούν βραχυπρόθεσμα, εάν αυτοί οι δασμοί εφαρμοστούν πλήρως.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές ενδέχεται να δώσουν κίνητρο για μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή και να βοηθήσουν τις τιμές να υποχωρήσουν σύντομα, όπως εκτιμά. Πράγματι, κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, οι παραγωγοί χάλυβα στις ΗΠΑ αύξησαν την παραγωγή όταν τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί χάλυβα και αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία στη ζήτηση, συνέβαλε στην πτώση των τιμών του χάλυβα στο σημείο που ήταν πριν από την εφαρμογή των δασμών, εντός 12 μηνών. (

Αντίθετα, οι τιμές του αλουμινίου είναι απίθανο να επηρεαστούν σημαντικά, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην Κίνα και όχι οι δασμοί στις ΗΠΑ, έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς, επισημαίνει η Capital Economics. Εξάλλου, η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης αλουμινίου ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν μόνο περίπου το 8%. Δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί μόλις εξασθενίσει η ώθηση από τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης, οι τιμές του αλουμινίου πιθανότατα θα υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα, όπως εκτιμά. Προβλέπει ότι οι τιμές θα φτάσουν τα 2.300 δολ. ανά τόνο έως το τέλος του 2025.

Φυσικά, όπως προσθέτει η Capital Economics, αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Ενώ αυτοί οι συγκεκριμένοι δασμοί θα τονώσουν ελαφρώς τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (ο χάλυβας και το αλουμίνιο αντιπροσωπεύουν μόνο το 3,3% των εισαγωγών στις ΗΠΑ και είναι προϊόντα ενδιάμεσου και όχι τελικού καταναλωτή), χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι οι συμφωνίες σε ορισμένους τομείς δεν αποκλείουν τους δασμούς σε άλλους. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι έρχονται ευρύτερα μέτρα που θα ωθήσουν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ πάνω από το 3% αργότερα φέτος. Και αν δεν αρθεί αυτή η απειλή (που φαίνεται απίθανο), η Fed είναι πιθανό να παραμείνει στο περιθώριο αντί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια τους επόμενους μήνες», όπως τονίζει.

Συνολικά, αν και είναι ακόμα ασαφές πώς θα εξελιχθεί η εμπορική ατζέντα του Τραμπ, το βέβαιο είναι ότι το δράμα θα συνεχιστεί, σχολιάζει ο οίκος. Οι πρόσφατες εξελίξεις υποστηρίζουν την υπόθεση του ότι τα αντίποινα θα είναι μετρημένα, υποδηλώνοντας ότι ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος είναι απίθανο να επιφέρει βαρύ πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο. Αλλά σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και ανανεωμένων πιέσεων στις τιμές στις ΗΠΑ, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ φαίνεται ότι θα παραμείνει αρκετά ήπια.

 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας