Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- FSRU Αλεξανδρούπολης καλεί Ντόχα…
- Όλοι – και ο Πάιατ – δουλεύουν για το FSRU της Αλεξανδρούπολης
- Τα δύο σενάρια για τον Θ. Σκυλακάκη: ενέργεια ή τραπεζικό σύστημα;
- Πρώτα χαρτοφυλάκιο, μετά πρόσωπο
- Το ΥΠΕΝ στο επίκεντρο της συζήτησης περί ανασχηματισμού
- Το «στοπ» Σκυλακάκη στις επιδοτήσεις ΑΠΕ και οι παρενέργειες
- Το νέο όνομα της Mytilineos
- Χωρίς ενέργεια η προεκλογική περίοδος
- Ενέργεια: Ο δημόσιος πυλώνας, το πλαφόν 5% στα κέρδη και τα τιμολόγια Ιουνίου
- Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο του… Αντωνάκη και της «Τεχεράνης»
FSRU Αλεξανδρούπολης καλεί Ντόχα…
Η ενέργεια ήταν βασικό «πιάτο» στο μενού των συζητήσεων που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, τόσο στο δείπνο που παρέθεσε στο σπίτι του στο Λυκαβηττό όσο και στην επίσημη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσής της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης. Το Κατάρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG διεθνώς – εκτιμάται ότι θα ελέγχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς έως το 2030- οπότε είναι αυτονόητο να δείχνει ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις, πολύ περισσότερο καθώς ανοίγονται νέες αγορές στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες μέχρι το 2022 ήταν απόλυτα εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο.
Όλοι – και ο Πάιατ – δουλεύουν για το FSRU της Αλεξανδρούπολης
«Πολύ κοντά στην καρδιά» του Τζέφρι Πάιατ, του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν κορυφαίου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας φέρεται να βρίσκεται το FSRU της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του έτους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των έγκυρων New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα στοιχηματίζει πολλά στο αμερικανικό φυσικό αέριο, ο κ. Πάιατ έκανε την εν λόγω δήλωση κατά τη διάρκεια κλειστής εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο τις προμήθειες ενέργειας από την περιοχή της Μεσογείου. Ο ίδιος είπε στους παριστάμενους ότι «Οι ΗΠΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος leader στις εξαγωγές LNG», τους διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι ισχυρά δεσμευμένες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ότι ο ίδιος «επιθυμεί σφόδρα» να δει τους ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΠΑ να συνεργάζονται με Ελλάδα και Κύπρο για την αξιοποίηση των δικών τους κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Τα δύο σενάρια για τον Θ. Σκυλακάκη: ενέργεια ή τραπεζικό σύστημα;
Ενδεικτικό της βαρύτητας της ενέργειας στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα «παίζει» δυνατά για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας στη νέα Κομισιόν, καθώς μάλιστα η νυν επίτροπος Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία απέρχεται με τη χώρα της να διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Αναπόφευκτα, σε μια τέτοια προοπτική ο νυν υπουργός Ενέργειας, διατελέσας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης έχει τον πρώτο λόγο αλλά δεν είναι το μόνο όνομα που έχει τεθεί στο τραπέζι. Ο λόγος; Ο Θ. Σκυλακάκης ακούγεται και για διάδοχος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2025.
Πρώτα χαρτοφυλάκιο, μετά πρόσωπο
Στους έμπειρους περί τα ενεργειακά καταγράφεται κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, πολύ περισσότερο καθώς ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα επιλέξει τον/την νέο/νέα Επίτροπο με βάση και το χαρτοφυλάκιο. «Το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και τις δεξιότητες του προσώπου που θα το αναλάβει. Πρώτα συζητάμε χαρτοφυλάκιο και μετά συζητάμε πρόσωπο», δήλωσε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του για να προσθέσει με νόημα: «σίγουρα η χώρα θα έχει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο». Υπάρχουν, πάντως, και λιγότερο έμπειροι περί τα ενεργειακά αλλά με μεγάλη θητεία στην πολιτική που -διόλου τυχαία- φροντίζουν τον τελευταίο καιρό να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.
Το ΥΠΕΝ στο επίκεντρο της συζήτησης περί ανασχηματισμού
Όμως, τα σενάρια για τον Θ. Σκυλακάκη, από τη μία για Επίτροπο ΕΕ, από την άλλη για κεντρικό τραπεζίτη, έχουν φέρει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή των σεναρίων περί ανασχηματισμού, που εκτιμάται ότι θα «φουντώσουν» μετά τις ευρωεκλογές. Το ΥΠΕΝ θεωρείται υπουργείο-«φιλέτο» και συγκαταλέγεται στα περιζήτητα μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, πάντως, ξεκάθαρη άποψη για τον ένοικο της οδού Μεσογείων –αν προκύψει ανάγκη αντικατάστασης του Θ. Σκυλακάκη. Θέλει μεταρρυθμιστή πολιτικό, με τεχνοκρατική γνώση του αντικειμένου και την ικανότητα να προωθήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Και να μπορεί να απευθύνεται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές καθώς, άλλωστε, η ενέργεια είναι παγκοσμιοποιημένη.
Το «στοπ» Σκυλακάκη στις επιδοτήσεις ΑΠΕ και οι παρενέργειες
Σύγχυση επικρατεί στην αγορά ΑΠΕ αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στις διαγωνιστικές διαδικασίες για νέα έργα ΑΠΕ, ιδίως μετά τη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη ότι «επιδοτήσεις τέλος», που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «στοπ» στους διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με καθεστώς ενίσχυσης feed in premium (FIP) που προβλέπονται από το εγκεκριμένο (από την Κομισιόν) διαγωνιστικό σχήμα που ισχύει έως το 2025 και προέβλεπε συνολικό μέγιστο προϋπολογισμό 2,27 δις. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ισχύος 4,2 GW. Μέχρι τώρα στη βάση αυτού του σχήματος έχει διενεργηθεί ένας μόνο διαγωνισμός, το φθινόπωρο του 2022, για έργα συνολικής ισχύος λίγο πάνω από 500 MW. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για να αλλάξει η «αρχιτεκτονική» και οι επόμενοι διαγωνισμοί με το καθεστώς του FIP να αφορούν είτε νέους αιολικούς και φωτοβολταΪκούς σταθμούς με ενσωματωμένη μπαταρία, είτε «σκέτες» μπαταρίες που θα ενσωματωθούν σε υφιστάμενες μονάδες, απαιτείται εκ νέου πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όμως δεν γνωρίζουμε να έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τροποποίηση του υφιστάμενου» . Οπότε θολό το τοπίο…
Το νέο όνομα της Mytilineos
Εκπλήξεις επιφυλάσσει η Τακτική Γενική Συνέλευση της MYTILINEOS που θα διεξαχθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου. Η πρόσκληση που ήρθε στους εκπροσώπους του Τύπου κάνει λόγο για «μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία και για ένα ακόμα πιο δυναμικό κεφάλαιο στην πορεία εξέλιξής της», εξάπτοντας -όπως είναι φυσικό- την περιέργεια. Μια λογική υπόθεση είναι ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα μπορούσε να προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής επωνυμίας της εταιρείας, ενόψει του σχεδιασμού για την εισαγωγή της μετοχής και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τελευταίο διάστημα η MYTILINEOS βρίσκεται σε….συνεχή κίνηση, αφού μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα εξήγγειλε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στην αγορά της Ιταλίας και το rebranding της PROTERGIA. Από ότι φαίνεται, έπεται ακόμα πιο δυναμική συνέχεια… Τα στοιχήματα πάντως για το πιθανό νέο όνομα, έχουν ήδη ξεκινήσει..
Χωρίς ενέργεια η προεκλογική περίοδος
Η ενέργεια….λάμπει δια της απουσίας της στη δημόσια συζήτηση ενόψει των ευρωεκλογών στη χώρα μας. Η διαπίστωση ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίου ενεργειακού ομίλου που σχολίασε -με αρκετό προβληματισμό- ότι θέματα όπως «η εξάρτησή μας από το LNG, η τεχνολογική εξάρτηση από την Κίνα που αφορά σε μεγάλο μέρος της αλυσίδας της πράσινης μετάβασης (μπαταρίες, φωτοβολταϊκά πάνελ, κλπ., η ενεργειακή μας ασφάλεια, είναι αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα και δεν τα κουβεντιάζουμε καθόλου». Προφανώς δεν έχει άδικο… Το ίδιο στέλεχος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πώς λειτουργούν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν κάποιο έργο διεκδικεί ευρωπαϊκά κεφάλαια: «Συζητάμε με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη από τη Γενική Διεύθυνση Κλίματος που και αυτή με τη σειρά της μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας….Και μετά μπαίνουν στο παιχνίδι και τα διάφορα agencies που διαχειρίζονται τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Κομισιόν».
Ενέργεια: Ο δημόσιος πυλώνας, το πλαφόν 5% στα κέρδη και τα τιμολόγια Ιουνίου
Την ίδια ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ «ξαναζεσταίνουν» τον «δημόσιο πυλώνα ενέργειας», τον οποίο έχει ξεπεράσει η ίδια η πραγματικότητα εδώ και καιρό, και επιδίδονται σε ασκήσεις λαϊκισμού ζητώντας «πλαφόν στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών», επιχειρώντας, προφανώς, να εκμεταλλευτούν πολιτικά, στην τελική ευθεία για τις ευρω-κάλπες, τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ:
«Και στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε αισχροκέρδεια. Άλλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, έχουν πολύ καλύτερα ρυθμισμένες τις αγορές. Και εμείς εδώ βλέπουμε τεράστια ποσοστά κέρδους, ολιγοπώλια, βλέπουμε τον Έλληνα να πληρώνει για τα δίκτυα και για πυλώνες υψηλής τάσης, για να έχουν οι άλλες δυο οικογένειες ανεμογεννήτριες να κουμπώνουν στο δωρεάν δίκτυο... Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ένα δημόσιο αγαθό. Πρέπει να υπάρχει δημόσιος πυλώνας, αν δεν μπορεί να ρυθμιστεί η αγορά. Αν δεν μπορεί, να νομοθετήσουμε, όπως μπορούμε αυτή τη στιγμή -και δεν το κάνει η κυβέρνηση- 5% πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια ολιγοπώλια στο ρεύμα» (παραφράζοντας τη μνημειώδη φράση του James Carville, πολιτικού συμβούλου του Bill Clinton: είναι οι αρνητικές δημοσκοπήσεις, ηλίθιε).
Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο του… Αντωνάκη και της «Τεχεράνης»
Ένα από τα ιστορικά δημόσια κτίρια της Αθήνας, το κτίριο του Υπουργείου Ανάπτυξης (γνωστό ως «Υπουργείο Εμπορίου») στην πλατεία Κάνιγγος, εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα, αν όχι το παλαιότερο, κτίρια που φιλοξενούν κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων (Γενική Γραμματεία Εμπορίου-Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας). Κτίριο στο οποίο έχουν γυρισθεί ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, με πιο χαρακτηριστική την ταινία «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (είναι το κτίριο στο οποίο εργάζεται ως τμηματάρχης ο πρωταγωνιστής Αντωνάκης Κοκοβίκος – Γιώργος Κωνσταντίνου). Αλλά και σύγχρονες, με πιο χαρακτηριστική την «Τεχεράνη 3», όπου στο κτίριο στεγάζονται οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν. Το κτίριο αυτό, λοιπόν, προχωρούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης με προϋπολογισμό 6,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ») και τα υπόλοιπα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.