Με το ενεργειακό και το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, σε ένα διεθνές τοπίο με μεγάλες προκλήσεις, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει πρόεδρος του ΣΕΒ, έχοντας καταφέρει να επικρατήσει στην εκλογική μάχη έναντι της κας Ιουλίας Τσέτη, που, ομολογουμένως, έδωσε στίγμα “ανοίγματος” του Συνδέσμου, με τη επιμονή της για μια ανοικτή εκλογική διαδικασία.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο κ. Θεοδωρόπουλος έλαβε 424 ψήφους, έναντι 133 της κας Τσέτη. Συμμετείχε αριθμός ρεκόρ μελών που καταδεικνύει επίσης και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε σε αυτή την εκλογική διαδικασία κατά την οποία μάλιστα υπήρχαν δύο υποψήφιοι και όχι απλά διάδοχος. Ουσιαστικά η κληρονομιά των εκλογών δίνει και το στίγμα για την ανάγκη περαιτέρω ανοίγματος του Συνδέσμου στην κοινωνία, αλλά και σε νέες δυνάμεις, μέσα από συλλογική δράση, ομάδες εργασίας κτλ, κάτι που στο περιθώριο της Γ.Σ. ήταν κυρίαρχο στα "πηγαδάκια". Πολλοι, δε, ομονοούσαν ότι το αίτημα αυτό που όπως έχει φανεί είναι και "ορίζοντας" δράσης του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, είναι απότοκο και της μεγάλης προσπάθειας, επιμονής, αλλά και της ατζέντας που έθεσε η Ιουλία Τσέτη, που με την υποψηφιότητά της τόνωσε το διάλογο και έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα θέματα που είναι στον "πυρήνα" δράσης του σημαντικότερου, ίσως, κοινωνικού εταίρου.
Με την εκλογή του, πάντως, ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση, δίνοντας τις “κατευθυντήριες” γραμμές, πάνω στις οποίες θα κινηθεί: “Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αποτελεί για εμένα μια πολύ μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που μου εμπιστεύτηκαν τη συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και πλέον, από τη θέση του Προέδρου, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά”.
Τον κ. Θεοδωρόπουλο θα πλαισιώσουν στο νέο ΔΣ ως αντιπρόεδροι, από κλάδους σημαντικούς για την οικονομία, ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από την Helleniq Energy και η κυρία Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
Στο μεταξύ, κάνοντας τον απολογισμό του, κατά την καταληκτική ομιλία του στην κλειστή συνεδρίαση στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο απελθών πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εστίασε στα “κομβικά θέματα” που αντιμετωπίζει η βιομηχανία κι εν γένει η επιχειρηματικότητα, αλλά και στις προκλήσεις της επόμενης μέρας. “Το ενεργειακό κόστος είναι τεράστια πρόκληση, όπως και το έλλειμμα πρώτων υλών” σημείωσε και εστίασε στο ότι η νέα διοίκηση θα κληθεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που θα παρουσιάζει η έκθεση Ντράγκι για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Επίσης, σε σχέση με τα θέματα λειτουργίας του Συνδέσμου, με βάση πληροφορίες, σημείωσε ότι ο ΣΕΒ βασίζεται στη συλλογική δράση, χωρίς να είναι “προεδρικό - κεντρικός”. “Χαίρομαι με την επανασύνδεση με την περιφέρεια. Υπάρχουν περιθώρια καλύτερης σύνδεσης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων με την περιφέρεια” υπογράμμισε και ανέφερε ότι πλέον “ο ΣΕΒ είναι πιο δυνατός και επιδραστικος σήμερα.”
Παράλληλα περιέγραψε και τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο Σύνδεσμος. “Οι Έλληνες ζητούν από τον ΣΕΒ, να μην αποτελεί μόνο μια οικονομική μονάδα αλλά να είναι μέρος της κοινωνίας” σημειώνοντας ότι “χρειαζόμαστε μια βελτίωση της δημόσιας εικόνας. Έχουμε ετοιμάσει μια σχετική καμπάνια που ελπίζω να υιοθετήσει η νέα διοίκηση” συμπλήρωσε.
Σε σχέση με τις διαδικασίες των εκλογών ανέφερε ότι “η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε εφέτος με αφορμή τις εκλογές, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Στα 117 χρόνια που δεν είχαν γίνει εκλογές, κι έτσι αποφεύχθηκε να πολιτικοποιηθεί ο Σύνδεσμος” είπε σημειώνοντας ΄΄τι “κάτι θα αποκομίσουμε από τη φετινή διαδικασία!
Όσο λειτουργούμε όλοι μαζί, τόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε” σημείωσε.
Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου
Να σημειωθεί ότι την ανάγκη για ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την παραγωγική βάση με τόνωση της μεταποίησης είχε θέσει σε πρόσφατη ενημέρωση των ΜΜΕ το υποψήφιος για την προεδρεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Ο επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος σήμερα του ΣΕβ και επικεφαλής του ομίλου Bespoke έκρουσε “καμπανάκι’ κινδύνου σημειώνοντας ότι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που βασίζεται στην κατανάλωση (75% του ΑΕΠ) δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Διαφορετικά, δεν έκρυψε ότι και πάλι το φάσμα της χρεοκοπίας δεν είναι μακριά. “Ποσό μακριά θα πάμε έτσι; Πλέον, δεν μπορούμε να υποτιμούμε το νόμισμα” είχε αναφέρει και είχε τονίσει ότι θα πρέπει να άρουμε αντικίνητρα για την παραγωγή. “Όλοι θέλουν αλλά πρέπει να μιλάμε για κοινωνική αντίληψη για βιομηχανία και παραγωγή. Πρέπει νο αλλάξει η νοοτροπία. Να βοηθήσετε και τα ΜΜΕ στην άρση αντικινήτρων Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της” είχε πει.
Σε σχέση με το ενεργειακό είχε υπογραμμίσει ότι αποτελεί ένα πρόβλημα που ανάλογα με την πορεία των τιμών έρχεται και παρέρχεται. “Δεν είναι το ενεργειακό κόστος το πρώτο θέμα. Είναι ένα από θέματα αλλά με διακυμάνσεις. Τώρα δεν αποτελεί βασικό πρόβλημα πριν ένα χρόνο ήταν.”
Ωστόσο, είχε θέσει το ζήτημα συνολικά της ανταγωνιστικότητας, όπου βέβαια το ενεργειακό κόστος επέχει σημαντικής θέσης.
«Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα». Επίσης στάθηκε στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης.
«Δυστυχώς αυτό το μοντέλο είναι ακριβό στην χρηματοδότηση διότι δεν γεννάμε παιδιά και χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα. Οπότε σε λίγο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται. Ίσως το λύσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας μέσω μετανάστευσης όμως το θέμα βαθύτερο», είχε αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή έχει θέσει το ενεργειακό κόστος, το εργασιακό με τις πολύπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες και την απουσία ευελιξίας, αλλά και τα ζητήματα αδειοδοτήσεων και χωροταξίας στη βιομηχανία. Παράλληλα έθεσε την ατζέντα του για την επόμενη μέρα του ΣΕΒ, όπου και ο ίδιος, όπως και η συνυποψήφιά του έχει ήδη θέσει, προτάσσει σημαντική θέση για τις μικρές επιχειρήσεις και την περιφέρεια.
Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ΣΕΒ έτσι ώστε να συγκροτηθεί ειδική ομάδα για τις ΜμΕ και αντίστοιχη ομάδα για τις εταιρείες της “νέας οικονομίας” που αντιμετωπίζουν ειδικά θέματα, όπως είχε πει.