Μενού Ροή
ΠΥΡΓΟΣ - LASER
Credits φωτογραφίας: Νικόλας Χατζηφώτης
Πύργος του Πειραιά: Ο πρώτος «πράσινος» και «ψηφιακός» ουρανοξύστης της χώρας

«Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα που ο Πύργος παρέμενε ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι, γίνεται πλέον ένα σύμβολο αναγέννησης για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Πρόκειται για έναν «φάρο» ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και σύνδεσης με την κοινότητα, ο οποίος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς. Εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, έναν «πράσινο» ουρανοξύστη, υπόδειγμα βιωσιμότητας για τη χώρα».

Με τις φράσεις αυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand και της Piraeus Tower, Δημήτρης Ανδριόπουλος, αποτύπωσε τις καινοτομίες και τις τεχνολογικές εφαρμογές που εφαρμόζονται στον πρώτο «πράσινο» πύργο στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για το νέο τοπόσημο του Πειραιά, ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, 22 ορόφων, 34.623 τ.μ., που υψώνεται 88 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Στον Πύργο του Πειραιά φιλοξενείται το μεγαλύτερο κατάστημα Zara και Zara Home της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα του ομίλου INDITEX διεθνώς, με συνολική επιφάνεια περίπου 6.000 τ.μ.  Στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, βρίσκεται το 1.000 τ.μ. κατάστημα του βρετανικού κολοσσού JD Sports, ενώ στη συμβολή των οδών Μακράς Στοάς και Ιπποκράτους, ξεκινά τη λειτουργία του το φαρμακείο της γνωστής αλυσίδας Παπανικολάου, που μετά τον Βύρωνα, την Πάτρα και την Μύκονο ανοίγει και στον Πύργο. Στον τρίτο όροφο του Πύργου Πειραιά, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ένας πολυχώρος εστίασης θα υποδέχεται επισκέπτες και ενοίκους, με τα Nice n Easy café, Nice n Easy Bistrot, Majestic και Cloud 9. Στον 4ο, το γυμναστήριο Athlesis θα προσφέρει υπηρεσίες personal training ενώ στον ίδιο όροφο θα δημιουργηθεί από την Piraeus Tower ένας χώρος Wellness για τους ενοίκους του κτηρίου.

Βασικός μισθωτής (anchor tenant) με 5 ορόφους είναι η εταιρεία Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες start-up διεθνώς και από τους σημαντικότερους Knowledge Brokers της παγκόσμιας αγοράς. Στον 15ο πρόκειται σύντομα να μετεγκατασταθεί η NorthStandard, ένα από τα μεγαλύτερα P&I Clubs με γραφεία που καλύπτουν όλα τα κύρια ναυτιλιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Αυστραλίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ, ενώ ο 22ος όροφος, έχει μισθωθεί από τον όμιλο V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη, που δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην πράσινη τεχνολογία. 

 

Στα 130 εκατ. η επένδυση – έργο που ολοκληρώθηκε μετά από 52 χρόνια!

Η συνολική ακαθάριστη αξία της επένδυσης του Πύργου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1972 και παρέμενε κτίριο-φάντασμα για περισσότερες από 5 δεκαετίες, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

 

ΠΥΡΓΟΣ
Credits: Elias Joidos

Το κτίριο ανήκει στον Δήμο Πειραιά και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η ανακατασκευή υλοποιήθηκε από κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Alpha Bank και κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ, τη μόνη εταιρεία, όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, με εμπειρία στην κατασκευή πύργων όταν ξεκίνησε το έργο το 2020.

 

Έργο-σύμβολο μια πόλης που αλλάζει και μιας χώρας που προχωρά

«Το έργο αυτό, το οποίο οραματίστηκαν κάποιοι πριν από 50 χρόνια, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του και τόνισε:

«Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο - συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας - σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας. Οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με το κόστος δανεισμού, τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων περίπλοκων έργων».

 

mitsotakis moralis
Credits φωτογραφίας: Γεωργία Θεοδώρου

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» για τη πόλη του Πειραιά. «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω απ’ όλα υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά, σε μια ιστορική ημέρα για την πόλη μας. Ο Πύργος είναι εδώ και ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι. Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε! Η αξιοποίηση του Πύργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα για το οποίο νιώθω πραγματικά υπερήφανος κι εγώ και η δημοτική μας ομάδα. Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία δέκα χρόνια. Με τα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά μια βασική μας δέσμευση απέναντι στις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες γίνεται πράξη. Εκτός από ικανοποιημένοι, υπερήφανοι για αυτό το έργο, είμαστε και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για ακόμα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα πράγματα για την πόλη μας, για τον Πειραιά». 

ΠΥΡΓΟΣ - ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ
Credits φωτογραφίας: Γιώργος Ξύγκας

Η ιστορία του Πύργου Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά ήταν το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970.

Το 1968, ο Δήμαρχος Πειραιά, Α. Σκυλίτσης, κατεδάφισε την ιστορική παλιά αγορά του Πειραιά και παραχώρησε την έκταση για να γίνει ο Πύργος του Πειραιά.

Στην καρδιά του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της Ευρώπης, χτίστηκε το 1972 με τη φιλοδοξία να γίνει ορόσημο σε ένα λιμάνι που εκείνη την εποχή άλλαζε ραγδαία και εξελισσόταν σε διεθνή κόμβο για τη ναυτιλία και τις μεταφορές.

Ο σκελετός του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1974, κάποια καταστήματα και γραφεία λειτούργησαν, ωστόσο αργότερα το έργο εγκαταλείφθηκε και ο Πύργος παρέμεινε ημιτελής και άδειος έως το 2020.

Στις 6 Ιουλίου του 2020, η κοινοπραξία των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments υπέγραψε με το Δήμο Πειραιά 99ετή σύμβαση παραχώρησης και ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας