Μενού Ροή
samaras
Αντ. Σαμαράς: «Υπάρχουν καρτέλ στην ενέργεια – Να μειωθεί ο ΦΠΑ – Δεν είναι δυνατόν να επιδοτείται με 8.000 το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και 2.000 το παιδί»

«Υπάρχουν ολιγοπώλια και καρτέλ στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η τηλεφωνία και τα σούπερ μάρκετ», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς αξιολόγησε ως «το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας την έλλειψη ανταγωνισμού σε βασικούς της τομείς», και αντιδιέστειλε την αγορά της μπύρας και ιδίως τη μικροζυθοποιία, όπου, όπως ανέφερε, «υπάρχει ανταγωνισμός, δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να υπάρχει ποικιλία τιμών».

«Η ακρίβεια ταλανίζει τους πολίτες παντού, στα τρόφιμα, τη στέγαση, την ενέργεια, την εκπαίδευση, στο νοικοκυριό συνολικά», σημείωσε και πρότεινε αφ’ ενός την ουσιώδη ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να μετατραπεί σε σώμα πανίσχυρο», όπως είπε, και αφ’ ετέρου τη λήψη «μέτρων ουσίας», όπως η μείωση του ΦΠΑ.

«Οι νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν είναι εύκολο να γίνονται με τις μάχες του τελάρου, τα καλάθια, την οριζόντια τιμολόγηση», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και υπενθύμισε τις μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης 2012-14 «κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας, όταν η μείωση πέτυχε και το κράτος πήρε περισσότερα χρήματα».

Γενικότερα για τον πληθωρισμό επισήμανε ότι είναι  αναγκαίο «να αλλάξει άμεσα η ασκούμενη πολιτική και όχι να τρέξει πιο γρήγορα» καθώς, όπως υποστήριξε, «έχουμε πληθωρισμό κόστους και όχι ζήτησης».

Όσον αφορά συνολικά την οικονομική πολιτική, τάχθηκε υπέρ της φιλελεύθερης μεταρρύθμισης στην οικονομία και του «ανοίγματός» της στη μεσαία τάξη.

Ηλεκτρονικό αυτοκίνητο με επιδότηση 8.000, παιδί με επιδότηση 2-3.000 ευρώ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρότεινε τη λήψη γενναίων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και είπε με νόημα: «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πριμοδοτεί με 8.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2-3.000 ευρώ τα παιδιά».

Η Ευρώπη εισάγει, δεν παράγει

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στην Ευρώπη τονίζοντας ότι ενώ ήταν η κοιτίδα της βιομηχανικής επανάστασης, πλέον δεν παράγει, έχει μείνει πίσω στη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας