Μενού Ροή
Morgan Stanley: «Αλουμίνιο-Χαλκός, σημειώσατε 2»

«Αλουμίνιο Vs Χαλκός, σημειώσατε 2»…, υποστηρίζει η Morgan Stanley καθώς, έπειτα από την ισχυρή υπεραπόδοση που κατέγραψε πρόσφατα το αλουμίνιο, εκτιμά πως ήρθε η σειρά του χαλκού να «λάμψει».

«Οι αυξανόμενες τιμές αλουμίνας και η καλύτερη ζήτηση οδήγησαν την υπεραπόδοση του αλουμινίου έναντι του χαλκού, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία και την υπερβολική τοποθέτηση των επενδυτών, τα οποία και άσκησαν πίεση τις τιμές του μετάλλου. Ωστόσο, με την παραγωγή αλουμινίου να βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών η δυναμική μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί και βλέπουμε ότι ο χαλκός θα αρχίσει και πάλι να έχει υψηλότερη απόδοση, με τη φυσική ζήτηση να βελτιώνεται και τα αποθέματα να μειώνονται», όπως επισημαίνει σε νέα της ανάλυση.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν πως οι τιμές του αλουμινίου υπεραπέδωσαν πρόσφατα έναντι του χαλκού, αλλά προβλέπουν μετατόπιση του ράλι υπέρ του χαλκού προσεχώς. Ενώ οι τιμές του αλουμινίου εκτιναχθήκαν κατά 11% μέσα σε λίγες εβδομάδες, λόγω του συνδυασμού του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, της ισχυρής ζήτησης από βασικούς τομείς στην Κίνα και των προσωρινών διαταραχών της προσφοράς, η Morgan Stanley πιστεύει ότι ο χαλκός βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να επωφεληθεί από τη βελτίωση των συνθηκών και των θεμελιωδών στοιχείων της αγοράς.

Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του αλουμινίου οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση του κόστους αλουμίνας, όπως τονίζει. Η αλουμίνα, βασικό συστατικό στην παραγωγή αλουμινίου, έχει δει τις τιμές της να αυξάνονται κοντά στα 520 δολάρια ανά τόνο.

Η αύξηση αυτή «πέρασε» στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών αλουμινίου. Επιπλέον, η ισχυρή ζήτηση για αλουμίνιο στην Κίνα, ιδιαίτερα από τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια, οι υποδομές δικτύου και τα ηλεκτρικά οχήματα, έχει ενισχύσει περαιτέρω την απόδοση του μετάλλου.

Για παράδειγμα, οι δαπάνες δικτύου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 19% φέτος, συμβάλλοντας στην αυξανόμενη ζήτηση για αλουμίνιο.

«Οι μεγάλες ουρές για ακύρωση παραδόσεων μετάλλων σε βασική αποθήκη που παρακολουθεί το LME, το Port Klang στη Μαλαισία, έχουν οδηγήσει σε short squeeze ορισμένων βραχυπρόθεσμων συμβόλαια, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό. Αντίθετα, ο χαλκός έχει δεχτεί πιέσεις», αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικάνικης επενδυτικής τράπεζας.

Ενώ οι τιμές του αλουμινίου ήταν ισχυρές το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αυτής της τάσης. Η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου βρίσκεται τώρα σε υψηλό όλων των εποχών, με την Κίνα να επιστρέφει στον ρόλο της ως καθαρός εξαγωγέας από τον Μάιο του 2024.

Καθώς η προσφορά συνεχίζει να αυξάνεται και με την αύξηση της ζήτησης να αναμένεται να σταθεροποιηθεί, η δυναμική πίσω από την άνοδο του αλουμινίου μπορεί να αρχίσει να μειώνεται.

Αντίθετα, ο χαλκός βρέθηκε υπό πίεση κατά την ίδια περίοδο. Οι τιμές του μετάλλου έχουν δεχθεί σημαντικές πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και της μείωσης των προηγουμένως υπερβολικών θέσεων των επενδυτών στην αγορά του μετάλλου.

al

Αυτή η υποαπόδοση, ωστόσο, μπορεί σύντομα να αντιστραφεί, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, τονίζοντας ότι βλέπουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια ότι ο χαλκός είναι έτοιμος για ανάκαμψη.

Πρώτον, όπως επισημαίνουν, οι δείκτες ζήτησης χαλκού στην Κίνα δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Το premium του χαλκού στο Yangshan, δηλαδή το εξτρά κόστος που καταβάλλεται πάνω από την τιμή αναφοράς του χαλκού LME για τον εξευγενισμένο χαλκό που πρόκειται να εισαχθεί στην Κίνα μέσω της περιοχής Yangshan στη Σαγκάη και το οποίο αντανακλά την ισχύ της ζήτησης στην αγορά spot, έχει ανακάμψει, σηματοδοτώντας ότι η φυσική ζήτηση για χαλκό βρίσκεται σε άνοδο.

Επιπλέον, τα αποθέματα στην Κίνα αρχίζουν να μειώνονται, μια εξέλιξη που αντανακλά τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικών καλωδίων και την επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς διυλισμένου χαλκού.

Αυτές οι τάσεις υποδηλώνουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη για τον χαλκό ενισχύονται, θέτοντας τις βάσεις για ένα πιθανό ράλι τιμών, τονίζει η Morgan Stanley.

Επιπλέον, οι θέσεις των επενδυτών στην αγορά του χαλκού έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά, από τα ακραία επίπεδά που είχαν αγγίξει προηγουμένως. Η απότομη διόρθωση των τιμών του χαλκού έφερε την καθαρή θέση των επενδυτών πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ρευστοποιήσεων.

Αυτό, κατά τον επενδυτικό οίκο, δημιουργεί ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για νέες επενδυτικές ροές στην αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα τους επόμενους μήνες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Morgan Stanley παραμένει bullish τόσο για το αλουμίνιο όσο και για τον χαλκό για το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, πιστεύει ότι ο χαλκός έχει ισχυρότερες δυνατότητες πλέον να πάρει τα ηνία του ράλι και να υπεραποδώσει του αλουμινίου λόγω της πρόσφατης υποαπόδοσής του και της βελτίωσης της δυναμικής της αγοράς.

Παρά την αισιοδοξία αυτή πάντως, οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας προειδοποιούν ότι μια επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να έχει πιο σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στον χαλκό παρά στο αλουμίνιο, καθώς ο χαλκός είναι πιο ευαίσθητος στις οικονομικές διακυμάνσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας