Μενού Ροή
Saeta MASDAR
Συνεχίζεται η επέλαση της Masdar στην Ευρώπη μετά την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Ολοκληρώνοντας το mega deal εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έναντι 3,2 δις. ευρώ τον Ιούνιο, ο κολοσσός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar είχε τονίσει ότι επρόκειτο για ένα κομβικό deal στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός «διεθνούς» πράσινου χαρτοφυλακίου 100 GW -με την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη να αναδεικνύεται ως περιοχή πρώτης προτεραιότητας- έως το 2030. Έκτοτε οι κινήσεις της Masdar προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται με ραγδαίους ρυθμούς: Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα είναι η σημερινή ανακοίνωση εξαγοράς της Saeta Yield, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους developers και λειτουργούς έργων ΑΠΕ σε Ισπανία και Πορτογαλία, από την Brookfield Asset Management, σε ένα ακόμα μεγάλο deal αξίας 1,26 δις. ευρώ. Η Masdar αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ισχύος 745 ΜW και μια δεξαμενή έργων 1,6 GW. Όπως τονίζεται, η συμφωνία εδραιώνει τη θέση της Masdar στην Ισπανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Masdar είχε κλείσει ακόμα ένα μεγάλο deal με την ισπανική Endesa, καθώς συμφώνησε να καταβάλει 817 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 49,99% σε 48 φωτοβολταϊκά έργα της Endesa, συνολικής ισχύος 2 GW.  Masdar και  Endesa υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης για τη δυνητική ανάπτυξη επιπλέον 3 GW ηλιακής ισχύος. Περαιτέρω, ο αραβικός όμιλος έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία και με έναν ακόμα ισπανικό κολοσσό, την Iberdrola, για την αξιολόγηση από κοινού ανάπτυξης έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου σε αγορές, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Βαλκάνια

Η Μasdar συνεχίζει την ίδια στιγμή να ενισχύει το αποτύπωμά της και στην αγορά των Βαλκανίων. Προς την κατεύθυνση αυτή, έθεσε σε τροχιά υλοποίησης ένα μεγάλο αιολικό πάρκο στη Σερβία, το Cibuk 2, ισχύος 154 ΜW, που αυξάνει την «πράσινη» ισχύ του αραβικού ομίλου (έργα σε λειτουργία και υπό κατασκευή) στα 312 MW.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Βελιγράδι παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Σερβίας Dubravka Djedovic Handanovic, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Masdar Jameel Al Ramahi και του  Peter Ramsay, επικεφαλής της φινλανδικής Taaleri Energia (με την οποία η Masdar συμπράττει σε κάποια από τα έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη που αναλαμβάνει), ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού σχήματος για το CIbuk 2, που θα λάβει δάνειο 144 εκατ. ευρώ από την ιταλική UniCredit (που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εξαιτίας της «επίθεσης» στη γερμανική Commerzbank) και την αυστριακή Erste Bank.

To Cibuk 2 έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται από την Masdar Taaleri Generation (την κοινοπραξία Masdar και Taaleri Energia) σε συνεργασία με την New Energy Solutions, έναν από τους μεγαλύτερους developers της Σερβίας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026 και θα συνδεθεί στο δίκτυο στο ίδιο σημείο με το αιολικό Cibuk 1, ισχύος 157 MW (επίσης της Masdar Taaleri Generation) που ήταν το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο βιομηχανικής κλίμακας σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια όταν μπήκε στην πρίζα τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως δήλωσε ο κ, Al Ramahi, η Masdar σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην περιοχή των Βαλκανίων και προσβλέπει σε περαιτέρω ισχυρή στήριξη της επενδυτικής κοινότητας.

Η Masdar  εντός του 2024 σύναψε συμφωνία με την ρουμανική Hidroelectrica για την ανάπτυξη έργων 2 GW (χερσαία φωτοβολταϊκά, πλωτά φωτοβολταϊκά σε ταμιευτήρες και μπαταρίες) στη Ρουμανία, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 απέκτησε και οκτώ υβριδικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία που περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά με συνδυασμένη ισχύ άνω των 1.000 MW.

Ο αραβικός όμιλος έχει επενδύσει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο σε διάφορα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ περίπου 20 GW και αξία άνω των 30 δισ. δολαρίων και αναμένει ότι η Ευρώπη θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της για ισχύ 100 GW έως το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας