Πρόβλεψη για τη συνέχιση της παρουσίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε έργα του τομέα της ενέργειας κρύβει το μεγάλο deal με την Masdar για την εξαγορά του αρχικά του 67% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και σε επόμενη φάση, με υποχρεωτική δημόσια πρόταση το 100% της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισ. ευρώ, και επιχειρηματική αξία 3,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τι φαίνεται στα «ψιλά γράμματα»
Στο πλαίσιο του deal έχει προβλεφθεί για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος περίπου 3 GW. Πιο αναλυτικά, αφορά σε υδροηλεκτρικά, έργα αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά ενώ πηγές της εταιρείας σημειώνουν την πρόθεση να γίνει χρήση του δικαιώματος αυτού.
Επιπρόσθετα, περιλαμβάνεται και put option σχετικά για το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, που προβλέπει ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (100% θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ). Έτσι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διατηρήσει το δικαίωμα για μια πολύ ισχυρή παρουσία σε εμβληματικά έργα ενεργειακών υποδομών, σημαντικού μεγέθους και με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο.
Τι περνάει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Παράλληλα, με το κλείσιμο της συμφωνίας, όλες οι μη ενεργειακές δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ περνούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κουμπώνουν απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων του Ομίλου. Ανάμεσα σε αυτές είναι η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου). Πρόκειται για έναν τομέα όπου μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.
Με την κίνηση αυτή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικεντρώνεται στον κλάδο των υποδομών όπου έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά δεδομένης της καθετοποίησης που έχει αλλά και της δυνατότητας της να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.
Σημειώνεται ότι βάσει πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων έως 50 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη.
Επιπλέον, με τη συμφωνία αυτή αφαιρείται από τις «πλάτες» του Ομίλου το βάρος του δανεισμού για τη χρηματοδότηση έργων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Έτσι, από το συνολικό δανεισμό 1,1 δισ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μηδενίζεται ενώ παράλληλα ο υπόλοιπος δανεισμός θα αφορά σε χρηματοδοτήσεις παραχωρήσεων (κυρίως αυτοκινητοδρόμων) χωρίς αναγωγή στη μητρική, δηλαδή έργων που εξυπηρετούν τα δάνειά τους μέσω προβλέψιμων και σταθερών ταμειακών ροών σε βάθος 25-30 χρόνων από τα έσοδά τους (διόδια). Συνολικά, υπολογίζοντας τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας, τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων που βρίσκονται ή θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, αναμένεται η κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA αλλά και Net Income να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια από τη λειτουργία των νέων επενδύσεων του Ομίλου και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας έως το 2028.