Μενού Ροή
Masdar στους FT: Mετά την Τέρνα Ενεργειακή και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Masdar, κρατική πράσινη ενεργειακή ομάδα του Άμπου Ντάμπι, επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερες εταιρείες στην Ευρώπη μετά την αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς οι χρηματοοικονομικές πιέσεις στον τομέα μειώνουν τις αποτιμήσεις και δημιουργούν ευκαιρίες για συμφωνίες.

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε στους Financial Times ότι η συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με αποτίμηση €3,2 δισ., ήταν μόνο η αρχή μιας περαιτέρω επέκτασης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποκτούμε μόνο αυτήν την πλατφόρμα και το χαρτοφυλάκιο» τόνισε. «Πρόκειται να επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια στρατηγική συμφωνία για εμάς, όπου ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, αλλά πιο σημαντικά, στην ανατολική Ευρώπη,» πρόσθεσε, αναφέροντας την παρουσία της εταιρείας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία, καθώς και το «ισχυρό χαρτοφυλάκιο» της στην περιοχή.

Μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει υποστεί πίεση από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου πολλές εταιρείες έχουν μειώσει ή ακυρώσει τα σχέδιά τους. Αλλά ο Al Ramahi δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια επανέφεραν τον τομέα στην πραγματικότητα και έκαναν τους ανθρώπους να «συνειδητοποιήσουν» τις συμφωνίες. «Όταν τα επιτόκια ήταν στο μηδέν ή αρνητικά, οι άνθρωποι περίμεναν υψηλές αποτιμήσεις. Αν δεν τους δίνατε την αξία που ονειρεύονταν, μπορούσαν να πάνε στην τράπεζα και να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο και να συνεχίσουν την ιστορία ανάπτυξής τους.Τώρα τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν μια συνειδητοποίηση στην αγορά ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν είναι πραγματική.»

Τους τελευταίους μήνες, αγοραστές με ρευστό από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου έχουν εντείνει τις συμφωνίες τους στον κεφαλαιουχικό τομέα. Η Masdar, η οποία χρηματοδοτείται από το κρατικό ταμείο πλούτου του ΗΑΕ, Mubadala, την εταιρεία ενέργειας και νερού Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών αξίας $30 δισ. Εκτός από την Terna, αγόρασε πρόσφατα το 49% του έργου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας £11 δισ., ένα μερίδιο €1,6 δισ. σε ένα αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα και το 50% της αμερικανικής ομάδας αιολικής, ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας Terra-Gen.

Εν τω μεταξύ, ο καναδικός επενδυτής υποδομών Brookfield και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι ήταν σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αγορά της γαλλικής εταιρείας ηλιακής και αιολικής ενέργειας Neoen με αποτίμηση €6,1 δισ., αφού η εταιρεία δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια για ανάπτυξη.

Ο Connor Teskey, επικεφαλής της ανανεώσιμης ενέργειας στην Brookfield, δήλωσε κατά την ανακοίνωση των συνομιλιών ότι περίμενε να δει περισσότερες συμφωνίες. «Για να συλλάβουν όλη αυτή τη ζήτηση για ανανεώσιμο ηλεκτρισμό, αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται να υποστηριχθούν από πολύ καλά κεφαλαιοποιημένους, βαθιά τσέπες μετόχους. Αυτό δεν είναι καθόλου κριτική προς τους μετόχους του παρελθόντος που έχουν χτίσει αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις έχουν μετατρέψει σε μεγάλες πλατφόρμες, αλλά υπάρχει απλά μια διαφορετική κλίμακα που απαιτείται για αυτό το επόμενο κεφάλαιο ανάπτυξης.»

Άλλες μεγάλες συμφωνίες στον χώρο περιλαμβάνουν την εξαγορά της γερμανικής παραγωγού ανανεώσιμης ενέργειας Encavis από την KKR, αξίας €2,8 δισ., η οποία αναμένεται να κλείσει στο τέλος του έτους.

Η Masdar έχει επιταχύνει τις συμφωνίες της για να επιτύχει τον στόχο της των 100GW ανανεώσιμης δυναμικότητας μέχρι το 2030. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 20GW έργων είτε σε λειτουργία, είτε υπό κατασκευή, είτε σε ανάπτυξη. «Χρειαζόμασταν να αλλάξουμε ταχύτητα,» είπε ο Al Ramahi. «Χρειαζόμασταν να αρχίσουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε νέες ευκαιρίες που είναι μεγάλες και σε κλίμακα. Έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δημιουργία μεγάλων εξαγορών.»

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ο Al Ramahi δήλωσε ότι η Masdar μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. «Δεν έχουμε δει ότι δεν είμαστε καλοδεχούμενοι οπουδήποτε,» είπε. «Αντίθετα, όλες οι πόρτες έχουν ανοίξει για εμάς παντού όπου έχουμε πάει.» Πρόσθεσε ότι ήταν ουδέτερος όσον αφορά τη χρήση ηλιακών πάνελ ή ανεμογεννητριών κατασκευασμένων στην Κίνα. «Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή φιλελεύθερη αγορά. Θα αγοράσουμε από οποιονδήποτε μπορεί να κλιμακώσει και να προμηθεύσει το προϊόν στον κατάλληλο χρόνο, στην κατάλληλη τιμή.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας