Μενού Ροή
Πως η Τέρνα Ενεργειακή στήριξε τα μεγέθη του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα – Το χρονοδιάγραμμα πώλησης

Ισχυρή στήριξη στα EBITDA του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα έδωσαν οι δραστηριότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες στεγάζονται κάτω από την ομπρέλα της Τέρνα Ενεργειακή, που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, όπως έδειξαν οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου.

Μολονότι η Τέρνα Ενεργειακή κάνει τον μικρότερο κύκλο εργασιών (πλην του κλάδου των παραχωρήσεων) από τους τέσσερις κύριους τομείς δραστηριότητας του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα (κατασκευές, παραχωρήσεις, συμβατική ενέργεια και ΑΠΕ), εντούτοις έχει – μακράν - το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και κυρίως, φέρνει τα περισσότερα EBITDA.

Αναλυτικά οι επιδόσεις των κύριων τομέων της ΓΕΚ Τέρνα

Κατασκευές: Ο τομέας των κατασκευών διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του - παρά τα χαμηλότερα έσοδα λόγω του χρονισμού στην εκτέλεση των έργων – ενώ το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα κατήλθαν σε 577,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 636,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στον ίδιο τομέα, τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 60,3 εκατ. ευρώ έναντι 52,6 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω της μεταβολής του μείγματος των εκτελούμενων έργων ως προς το περιθώριο κέρδους.

Παραχωρήσεις: Ο κλάδος των παραχωρήσεων σημείωσε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα Οδό και Κεντρική Οδό. Τα έσοδα του τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 129,4 εκατ. ευρώ έναντι 103,4 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στις δύο μεγάλες αρτηρίες που προαναφέρθηκαν. Στον τομέα των παραχωρήσεων, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 77,8 εκατ. ευρώ, έναντι 73,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 σε συνέχεια των αυξημένων πωλήσεων.

Συμβατική Ενέργεια: Στον τομέα της συμβατικής ενέργειας, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας, οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς. Έτσι, στο συγκεκριμένο τομέα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχει παρουσία ο όμιλος, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε 688,2 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό εξάμηνο, έναντι 797,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η πτώση αυτή ήρθε παρά την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Στον τομέα συμβατικής ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 46,9 εκατ. ευρώ έναντι 62,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Κλάδος ΑΠΕ: Στον κλάδο ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με τις ευνοϊκότερες ανεμολογικές συνθήκες, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 45,4%. Πιο αναλυτικά, στον τομέα ΑΠΕ (δραστηριότητες προς πώληση βάσει της προαναφερθείσας συμφωνίας με την Masdar), οι πωλήσεις στο πρώτο φετινό εξάμηνο ανήλθαν σε 150,4 εκατ. ευρώ έναντι 103,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η αύξηση του κύκλου εργασιών έρχεται ως συνέχεια της λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων και των ευνοϊκότερων ανεμολογικών συνθηκών.

Στον ίδιο τομέα, το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 96,9 εκατ. ευρώ έναντι 71,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος των ΑΠΕ έφερε πάνω από το 1/3 των συνολικών EBITDA του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, που στο πρώτο εξάμηνο φέτος έφτασαν τα 269,1 εκατ. ευρώ από 250,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, με το σχετικό περιθώριο να ανέρχεται σε 17,8% έναντι 15,6%, ως αποτέλεσμα του μείγματος των πωλήσεων.

Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Από την αρχή του έτους, ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 550 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα, ισχύος 327 MW, ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Το χρέος του ομίλου

Αξίζει να σημειωθεί πως το προοσαρμοσμένο καθαρό χρέος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα (δηλαδή δανειακές υποχρεώσεις μείον χρηματικά διαθέσιμα και δεσμευμένες καταθέσεις) χωρίς τις δραστηριότητες κατεχόμενες προς πώληση θα διαμορφώνονταν σε 840,1 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο. Μετά την είσπραξη του τιμήματος της πώλησης του 36,59% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος του ομίλου την 30η Ιουνίου 2024 ουσιαστικά θα μηδένιζε.

Το χρονοδιάγραμμα πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στο Masdar

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να «τρέξουν» διαδικασίες και εξελίξεις αναφορικά με την πώληση του 36,59% της Τέρνα Ενεργειακή στην αραβικών συμφερόντων εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Pjsc – Masdar, μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε τσις 20 Ιουνίου 2024.

Θυμίζουμε ότι η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό που ελέγχει (και θα πουλήσει) η ΓΕΚ Τέρνα ανέρχεται στα 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος), αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της Τέρνα Ενεργειακή στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι των αναβλητικών αιρέσεων, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σχετική απόφαση αναμένεται περί τις 21 Οκτωβρίου. Επίσης έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων συναινέσεων από τρίτους, καθώς και για την ολοκλήρωση της πώλησης των μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων (Non-core assets) από την Τέρνα Ενεργειακή στη ΓΕΚ Τέρνα.

Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής προβλέπεται η εξαγορά από την ΓΕΚ Τέρνα των μη σχετιζόμενων με ΑΠΕ δραστηριοτήτων της Τέρνα Ενεργειακή όπως είναι η διαχείρισης απορριμμάτων των περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.α., έναντι τιμήματος 67,5 εκατ. περίπου.

Τέλος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ Τέρνα προκειμένου να εγκρίνουν τη συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Masdar θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση απευθυνόμενη προς όλους τους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακή για την απόκτηση των μετοχών τους, στην τιμή που έχει οριστεί, ήτοι στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως σημειώνει ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προχωρούν σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4-6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας