Μενού Ροή
Ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Elpedison

Προς επίλυση οδεύει το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Elpedison με καλά πληροφορημένες πηγές να αναφέρουν ότι οι δύο μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Όπως τονίζουν, το επόμενο διάστημα η HELLENiQ ENERGY και η Edison που κατέχουν από 50% της εταιρείας θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με την αποτίμηση του ποσοστού τους προκειμένου να αποκτήσει ο ένας από τους δύο μετόχους το 100% της Elpedison.   

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διεξαχθεί μια άτυπη δημοπρασία μεταξύ των δύο ομίλων με την υψηλότερη προσφορά να κατοχυρώνει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, η οποία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχει προηγηθεί σειρά επαφών μεταξύ της HELLENiQ ENERGY και της ιταλικής Edison για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει σαφές ότι οι δύο μέτοχοι έχουν διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μελλοντική πορεία της εταιρείας.

Αυτό που μένει να φανεί είναι ποιος από τους δύο μετόχους επιθυμεί περισσότερο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, ενώ όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το ενδεχόμενο που κυκλοφόρησε στην αγορά στο πρόσφατο παρελθόν, ότι δηλαδή υπάρχει και τρίτος μνηστήρας για το 50% της Elpedison ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους ενέργειας.

Τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική πλευρά διαμηνύουν ότι ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το υπόλοιπο 50%, ωστόσο μένει να δούμε ποια από τις δύο θα αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό της και να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα καθορίσει πως θα πορευθεί η Elpedison από εδώ και στο εξής, η οποία διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 820 MW.

Μόλις ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις άδειες που κατέχει η Elpedison σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 826 MW, και την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου.

Το ερώτημα βέβαια που εγείρεται σε σχέση με αυτά τα δύο έργα, ειδικά με το FSRU, είναι κατά πόσο είναι αναγκαία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας δεδομένης της μεγάλης αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και της μείωσης στη ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία διαμορφώθηκε το 2023 σε 21,5% σε σχέση με το 2022.   

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας