Μολονότι το έργο στο Ελληνικό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανάπλαση σε αστικό περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε κάποια καλύτερη ορατότητα σε σχέση με την εικόνα που επικρατούσε προ δύο, τριών ή πέντε ετών, εντούτοις ο προβληματισμός των επενδυτών που έχουν «ρίξει» κεφάλαια στο project παραμένει στο ακέραιο.
Και τούτο διότι, σε μια συγκυρία (που είναι σε εξέλιξη όλα τα τελευταία χρόνια) όπου οι επενδύσεις έχουν πάρει «φωτιά», οι αγορές βρίσκονται σε… τρελό bull market, οι μετοχές – ανεξαρτήτως ευρύτερων γεωπολιτικών ή άλλων κρίσεων - δίνουν πρωτοφανή κέρδη, την ώρα που και τα commodities αλλά κυρίως ο χρυσός δίνουν επίσης σημαντικές υπεραξίες, η μετοχή της Lamda Development παραμένει στάσιμη εδώ και πολλά χρόνια.
Άρα, η τωρινή περίοδος δεν ενδείκνυται για… παρκάρισμα κεφαλαίων, ούτε για την υποστήριξη projects με κίνητρο μόνο το συναίσθημα και την πίστη ότι κάποτε, στο μέλλον, θα δώσουν τις υπεραξίες που υπόσχονται.
Όλα τα τελευταία χρόνια, κάθε άλλο παρά εικόνα μετοχής ενός ομίλου που έχει υπό την πλήρη διαχείρισή του το μεγαλύτερο project ανάπλασης στην Ευρώπη παρουσιάζει η Lamda Development, την ώρα που η υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και σύσσωμος ο κλάδος του real estate, καταγράφει ράλι.
Το παρκάρισμα κεφαλαίων και το φαραωνικών διαστάσεων έργο
Το να παραμένουν… παρκαρισμένα σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια λοιπόν σε μια επένδυση που μολονότι έχει μεγάλες προοπτικές, εντούτοις αργεί πάρα πολύ να δώσει υπεραξίες ή έστω μικρές ενδείξεις ότι η αγορά πιστεύει στο τεράστιο αυτό – φαραωνικών διαστάσεων – έργο, δεν είναι έξυπνη επιλογή.
Έτσι σκέφτονταν εδώ και πολύ καιρό οι κ.κ. Πάνος Γερμανός (Olympia Group) και Βασίλης Κάτσος (VNK Capital), που χθες προχώρησαν σε πώληση του 3,26% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχαν στη Lamda Development, μέσω τριών πακέτων. Η πώληση έγινε μέσω του επενδυτικού κοινοπρακτικού σχήματος Voxcove Holdings Ltd στο οποίο οι δύο πλευρές συμμετέχουν από 50%, περιορίζοντας έτσι τη συμμετοχή τους στη Lamda Development στο 6,74%.
Η αρχική επένδυση το Δεκέμβριο του 2017
Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα είχε επενδύσει στη Lamda και στο project του Ελληνικού στις 21 Δεκεμβρίου του 2017, αγοράζοντας τότε 10.227.206 μετοχές έναντι τιμήματος 55,22 εκατ. ευρώ, στα 5,40 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή και τότε με discount δεδομένου ότι εκείνη την ημέρα η Lamda ευρίσκονταν στα 6,10 ευρώ.
Τότε οι δύο επιχειρηματίες απέκτησαν το 12,83% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, που τους κατέστησε τους μεγαλύτερους μετόχους μετά τον Σπύρο Λάτση. Κατόπιν, εκποίησαν μετοχές αξίας 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ μπήκαν και στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019 που έγινε στα 6,70 ευρώ ανά μετοχή, τοποθετώντας 65 εκατ. ευρώ.
Η μέση τιμή κτήσης που έχουν στα βιβλία τους οι Γερμανός και Κάτσος για την επένδυση στη Lamda Development είναι πέριξ των 6 ευρώ, ενώ χθες πούλησαν στα 6,80 ευρώ, ήτοι με μικρό κέρδος έναντι της αρχικής τοποθέτησής τους.
Το ράλι του Γ.Δ. και η στασιμότητα της Lamda
Όμως, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις 21 Δεκεμβρίου 2017, όταν έγινε η επένδυση του σχήματος στη Lamda, ήταν στις 793 μονάδες, που σημαίνει ότι κερδίζει έκτοτε 102%! Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda χαρακτηρίζεται από πλήρη στασιμότητα, καθώς σε μια περίοδο μεγάλου ράλι για σύσσωμο το ελληνικό χρηματιστήριο, από εκείνη την ημέρα κερδίζει μόλις 11,47%!
Γενικώς η μετοχή χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και ακινησία, ασχέτως κλίματος, «παίζοντας» όλη αυτή την 7ετία μεταξύ του χαμηλού των 5 ευρώ και του υψηλού των 8,50 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 6,80 ευρώ με πτώση 2,72%, καταγράφοντας απώλειες 7% φέτος, καθώς ξεκίνησε το έτος από τα 7,31 ευρώ, και όλα αυτά σε μια ανοδική αγορά, με το Γενικό Δείκτη σε άνοδο άνω του 9%.
Η μετοχή έχει υψηλό 52 εβδομάδων στα 7,73 ευρώ και χαμηλό στα 6,15 ευρώ. Το 2024, έδωσε άνοδο μόλις 8,1%, το 2023 ενισχύθηκε μόλις κατά 15,56% όταν ο Γενικός Δείκτης έκανε ράλι +39,09% και οι τράπεζες άνω του +65%, ενώ ο 2022 με το Γ.Δ. στο +4,08%, η μετοχή υποχώρησε κατά 15,28%.