Συνεχίζει να είναι πόλος έλξης εγχώριων αλλά και διεθνών κεφαλαίων o ενεργειακός κλάδος επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο πιο hot τομέας της ελληνικής οικονομίας και αυτός που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των επενδυτικών κεφαλαίων.
Ο όμιλος Motor Oil κατέβαλε 182 εκατ. ευρώ για το 29,87% των μετοχών του ομίλου Ελλάκτωρ ενώ εξαγόρασε και το 75% των δραστηριοτήτων σε ΑΠΕ, στο μεγαλύτερο έως τώρα deal που έχει γίνει το 2022 και ένα από τα μεγαλύτερα στον κλάδο όλων των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, το Αυστραλιανό fund Macquarie φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να κάνει τη μεγάλη κίνηση με την Τέρνα Ενεργειακή, ρίχνοντας εκατοντάδες εκατ. ευρώ για να αποκτήσει θέση και περίοπτη παρουσία στη χώρα μας στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, κάτι που μαρτυρά τις προοπτικές που διαβλέπει. Ένα deal που, αν πραγματοποιεί, θα είναι το μεγαλύτερο που θα περιλαμβάνει εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία εδώ και επίσης πάρα πολλά χρόνια.
Ολόκληρος ο κλάδος της ενέργειας και των υποδομών βρίσκεται σε γενικευμένο δημιουργικό αναβρασμό και στην αιχμή του ενδιαφέροντος για νέα deals, νέα σχήματα και εξαγορές πακέτων, καθώς οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο φέρνουν τεκτονικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Παλιοί και νέοι «παίκτες» είναι στα… όπλα, είτε δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακές μορφές ενέργειας, είτε ανήκουν στη νέα φουρνιά της «πράσινης» παραγωγής.
Οι μεγάλες κινήσεις του 2021
Ο κλάδος «τρέχει» με το ισχυρό momentum του 2021, χρονιά που έλαβαν χώρα πολλαπλά deals, αυξήσεις κεφαλαίο και εκδόσεις ομολόγων. Ο κλάδος της ενέργειας πέρυσι «έδωσε» τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της χώρας (ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δ δισ. ευρώ), έλκυσε εφοπλιστικά κεφάλαια σε εισηγμένες εταιρείες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ), έφερε εκδόσεις ομολόγων, placements μετοχών και πακέτων και πολλές άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες. Ήταν ο κλάδος που οριοθέτησε τις εξελίξεις σε κάθε επίπεδο και όπως φαίνεται θα είναι και αυτός που θα κυριαρχήσει και το 2022.
Στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, μέσα στο 2021 υπήρξαν πολλές και σημαντικές αλλαγές, καθώς το οικογενειακό fund Latsco Hellenic Holdings της κας Μαριάννας Λάτση απέκτησε το 7,6% των μετοχών έναντι 88 εκατ. ευρώ. Επίσης, ποσοστό 6% στην Τέρνα Ενεργειακή απέκτησε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν Atale Enterprises Limited αποκτώντας 6.923.053 μετοχές επενδύοντας περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Συνάμα, στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα αποεπένδυσε το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest ρευστοποιώντας το σύνολο της συμμετοχής του που έφτανε 28,81%.
Στην Ελλάκτωρ, το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest (που αποχώρησε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) απέκτησε ισχυρή θέση, «χτίζοντας» σταδιακά ποσοστό περίπου 30%. Παρόμοιο ποσοστό, με αλλεπάλληλες αγορές ποσοστών μέσω του χρηματιστηρίου αλλά και έτερων μετόχων απέκτησε και η μετοχική ομάδα των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, μέσω των ελεγχόμενων από αυτούς Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited. Την περασμένη Παρασκευή, πούλησαν το ποσοστό τους στη Motor Oil.
Μεγάλες ΑΜΚ και ομόλογα
Από τα 3,772 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2021 μέσω αυξήσεων κεφαλαίου στο Χ.Α., τα 1,47 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 40% ήταν από ενεργειακούς ομίλους, τη ΔΕΗ, που «σήκωσε» 1,35 δισ. ευρώ και την Ελλάκτωρ που έκανε ΑΜΚ 120,5 εκατ. ευρώ. Η ΑΜΚ της ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη αύξηση μη τραπεζικής εταιρείας από το 2008 και τη MIG που τότε είχε «σηκώσει» από τις αγορές 5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα μέσω ομολογιακών εκδόσεων (που εισήχθησαν στο Χ.Α.) οι εισηγμένες άντλησαν συνολικά 1,420 δισ. ευρώ, με το ήμισυ και πλέον να είναι από ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές. Από τα 1,420 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν, τα 200 εκατ. τα άντλησε η Motor Oil, τα 250 εκατ. ευρώ η ElvalHalcor και τα 300 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας. Δηλαδή περισσότερα από το 50% των κεφαλαίων μέσω ομολόγων, (750 εκατ. ευρώ) αντλήθηκαν από εταιρείες του κλάδου. Κάτι ασφαλώς που μαρτυρά τη δυναμική που υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών και των υποδομών.
Εκδόσεις ομολόγων χωρίς εισαγωγή στο Χ.Α.
Την περασμένη χρονιά έγιναν και εκδόσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές από ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος. Τον Απρίλιο του 2021 εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι διεθνείς επενδυτές στο μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, καθώς ενώ η εταιρεία ζητούσε 500 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν τέσσερις φορές πάνω, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,25%.
Εμφατική επανασύνδεση με τις αγορές και τη διεθνή των κεφαλαίων έκανε πέρυσι η ΔΕΗ, ύστερα από σχεδόν μια 7ετία απομόνωσης, καθώς είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014. Συνολικά η ΔΕΗ προχώρησε σε τρεις ομολογιακές εκδόσεις το 2021 συγκεντρώνοντας συνολικά 1,275 δισ. ευρώ. Μαζί με την ΑΜΚ, η ΔΕΗ «σήκωσε» το περασμένο έτος από τις αγορές περί τα 2,62 δισ. ευρώ.