Μενού Ροή
Γιατί ανεβάζουν στροφές Motor Oil και ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο

Ξεχωρίζουν με έμφαση στο ταμπλό του χρηματιστηρίου οι μετοχές των δύο μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, με την πρώτη να έχει ανέλθει πάνω από τα 18 ευρώ ύστερα από δύο μήνες, και τη δεύτερη να έχει αναρριχηθεί στα 6,77 ευρώ για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Μάλιστα, η Motor Oil έχει συμπληρώσει 5ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 5,26%, ενώ τα ΕΛΠΕ έχουν τριήμερο ανόδου με απόδοση 4,80%.

Οι δύο μετοχές υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη και το μήνα Αύγουστο, καθώς ενισχύονται σε ποσοστά 7,69% και 7,63% αντίστοιχα, έχοντας πανομοιότυπη συμπεριφορά. Τα δύο ισχυρά ενεργειακά blue chips της ελληνικής αγοράς αναμένεται να ανακοινώσουν μεγέθη – ρεκόρ στο 2ο τρίμηνο του 2022 και αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που ξεχωρίζουν εσχάτως στο ταμπλό.

Τα περιθώρια διύλισης, η τιμή του αργού, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και η εγχώρια ζήτηση καυσίμων κινούνται  ευνοϊκά για τα δύο διυλιστήρια της χώρας, οδηγώντας τα σε ιστορικά υψηλές κερδοφορίες, ενώ αντισταθμίστηκε κατά μεγάλο βαθμό και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Η Motor Oil οδεύει για την καλύτερη χρήση της ιστορίας της φέτος, καθώς τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου προϊδεάζουν για μια εξαιρετική χρονιά με νέα ρεκόρ κύκλου εργασιών αλλά και καθαρής κερδοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια να πετύχει φέτος ρεκόρ αποτελεσμάτων.

Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει συγκρίσιμα EBITDA που θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. ευρώ που ήταν στο 2ο τρίμηνο του 2021, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν πλησίον των 270 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο δε λειτούργησαν στο 100% της δυναμικότητάς τους στο δεύτερο φετινό τρίμηνο λόγω της προγραμματισμένης συντήρησής τους, κάτι που υποδεικνύει και το σημαντικό μέγεθος της ανάκαμψης και των αναπτυξιακών προοπτικών του ομίλου.

Η Goldman Sachs θεωρεί πως τα ΕΛΠΕ μπορούν να προσφέρουν μια μέση απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών περίπου 14% για το 2022 - 2023, καθώς και μια ισχυρή δυναμική κερδοφορίας, η οποία θα μεταφραστεί σε αύξηση των μερισματικών διανομών (περίπου 7,4% και 8,1% μερισματική απόδοση το 2022 και το 2023. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου θα διπλασιαστούν από το 2021 έως το 2022, αντανακλώντας έτσι μια ισχυρή ανάκαμψη των περιθωρίων.

Η Motor Oil, μετά την εκτόξευση του κύκλου εργασιών άνω των 10 δισ. ευρώ το 2021, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οδεύει για νέα ρεκόρ φέτος, καθώς στο 2ο τρίμηνο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένεται να προσεγγίσουν τα 290 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021. Παράλληλα, τα συγκρίσιμα EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 470 εκατ. ευρώ από 93,24 εκατ. ευρώ που ήταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Για τη Motor Oil η Goldman Sachs επισημαίνει πως διαθέτει ένα εύρος προϊόντων υψηλής ποιότητας (με ένα ποσοστό υψηλότερο του 70% των πωλήσεων προϊόντων πετρελαίου της να αφορούν μεσαία και ελαφριά αποστάγματα).

Επίσης, διαθέτει μια υψηλή πολυπλοκότητα διύλισης (διαθέτει από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά, σύνθετα και ευέλικτα ως προς την παραγωγική διαδικασία προϊόντων διυλιστήρια) και έτσι βρίσκεται σε μια καλή θέση για να επωφεληθεί από τη διεύρυνση των περιθωρίων μεταξύ των ελαφριών (βενζίνη, ντίζελ) - βαρέων (αργό) προϊόντων πετρελαίου που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται.

Η Goldman Sachs μάλιστα τοποθετείται αρκετά υψηλότερα από το consensus σε ότι αφορά τα προσαρμοσμένα EBITDA και τα προσαρμοσμένα EPS για το 2022 - 2023 (+60% και +14% στα προσαρμοσμένα EBITDA). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Motor Oil θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μια μέση απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών περίπου 24% το 2022 - 2023, παρά τις συνεχείς επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ. Αυτό οδηγεί σε μια μερισματική απόδοση περίπου 7% - 8% το 2022 - 2024, έχοντας ανακοινώσει επιπλέον την έναρξη ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών, συμβάλλοντας επιπλέον κατά 1% - 2% περίπου για το 2022 - 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της G.S.

Τι αναφέρει η Eurobank Equities για τη Motor Oil

Σε χθεσινή της ανάλυση η Eurobank Equities σημειώνει για τη Motor Oil πως τα περιθώρια διύλισης θα οδηγήσουν σε υψηλά κέρδη το 2ο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι τα τριμηνιαία EBITDA θα φτάσουν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από τη συνολική περυσινή ετήσια επίδοση.

Οι αναλυτές της Eurobank Equities σημειώνουν πως μολονότι τα περιθώρια διύλισης έχουν εισέλθει σε πτωτική τροχιά διαδοχικά από τα τέλη Ιουνίου, παραμένουν 2x έναντι των επιπέδων του 1ου τριμήνου του 2022 και πάνω από 3x έναντι των επιπέδων πριν από την πανδημία. Αν και η ισορροπία ζήτησης - προσφοράς θα πρέπει να αμβλυνθεί από το 4ο φετινό τρίμηνο και μετά, τα επίπεδα αποτίμησης είναι πολύ ελκυστικά, καθώς δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει τη θετική κατάσταση διύλισης για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι επιδόσεις του 1ου τριμήνου 2022

Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης, ο κύκλος εργασιών της Motor Oil εκτοξεύτηκε στα 3,258 δισ. ευρώ  έναντι 1,886 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, μια επίδοση που μεταφράζεται σε άνοδο 73%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 252,43 εκατ. ευρώ, έναντι 84,947 εκατ. εύρω το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα 318 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 197 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στον όμιλο ΕΛΠΕ, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,72 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 63% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται σε 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Τα δημοσιοποιημένα EBITDA εκτινάχθηκαν στα 500 εκατ. κυρίως λόγω της θετικής αποτίμησης των αποθεμάτων, ενώ τα καθαρά συγκρίσιμα κέρδη του τριμήνου έφτασαν τα 5 εκατ. από 4 εκατ. το περσινό τρίμηνο και 144 εκατ. στο τέλος του 2021.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας