Σε πράσινες επενδύσεις, πέρα από τα μερίσματα προς του μετόχους, αναμένεται να κατευθύνει την αυξημένη κερδοφορία του ο Όμιλος ΕΛΠΕ με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αφορμή τα αποτελέσματα β τριμήνου / α΄εξαμήνου. Να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη ήταν ήταν και εκπρόσωπος του κολοσσού της Goldman Sachs.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, πέραν της διανομής ενός υψηλού μερίσματος, λόγω της αναμενόμενης αυξημένης κερδοφορίας για το 2022, προτεραιότητα είναι η δημιουργία αξίας και η προώθηση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. Μάλιστα είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023, οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία της κερδοφορίας των περιθωρίων διύλισης την επόμενη χρονιά.
Πάντως ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης άφησε να εννοηθεί, πάντα με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, ότι η χρονιά θα είναι πολύ καλή με περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και κατά τα επόμενα τρίμηνα. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 367 εκατ. ευρώ (έναντι 7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021), ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA σε 535 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. ένα χρόνο πριν.
Οι πράσινες επενδύσεις
Σε σχέση με την ανάπτυξη επενδύσεων στις ΑΠΕ, ειδικότερα, το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Γ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι θα γίνει τόσο με εξαγορές, όσο και οργανικό τρόπο, εντός κι εκτός Ελλάδος.
Στόχος άλλωστε είναι να υπάρχει εγκατεστημένη ισχύς 1 GW μέχρι το 2025 -2026 και των 2 GW μέχρι το 2030. Άλλωστε ήδη “τρέχε锨το joint venture, για υπεράκτια αιολικά, με την RWE, από το οποίο αναμένεται να έρθει μέρος της ανάπτυξης αυτής.
Από τις ΑΠΕ πάντως, όπως ειπώθηκε, αναμένεται να καταγραφεί υψηλή κερδοφορία της τάξης των 50 εκατ ευρώ για πρώτη φορά, ενώ σε εμπορική λειτουργία είναι 300 MW . Συνολικά, τώρα είναι, σε ισχύ είναι 340 - 350 MW μετά την πρόσφατη εξαγορά.
Και στον τομέα των βιοκαυσίμων, πάντως, εστιάζει το ενδιαφέρον του ο Όμιλος, στο πλαίσιο της στρατηγικής απανθρακοποίησης. Επίσης “βλέπει” και την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, όπως το μπλε και το πράσινο υδρογόνο.
Η αγορά
Σε σχέση με την πορεία της αγοράς σημείωσε ότι παρά τις αυξημένες τιμές η ζήτηση ήταν ισχυρή με διψήφια ποσοστά ανόδου μέχρι τον Ιούνιο και μάλιστα με τα προϊόντα υψηλής αξίας και τιμής, που αντιπροσωπεύουν το 20- 30% του μίγματος των πωλήσεων. Κάτι μάλιστα, που έδωσε ώθηση στα περιθώρια κερδοφορίας. Επίσης, όπως ανέφερε, σημαντική ήταν η συνεισφορά των εξαγωγών, (που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα εγχώρια μερίδια πωλήσεων), στην άνοδο της κερδοφορίας, κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι όγκοι μειώθηκαν. Να σημειωθεί ότι το 71% των πωλήσεων προέρχεται από τις εξαγωγές, τη ναυτιλία και τις αερογραμμές, κλάδος ο ποίος συνεισέφερε σημαντικά στην πολύ καλή πορεία της εταιρείας,
Σε σχέση με την "ακτινογραφία" της αγοράς στην αρχή του β΄εξαμήνου ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι από τον Αύγουστο καταγράφηκε μια σχετική πτώση στη βενζίνη, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση στο diesel. Συγκεκριμένα το diesel, σε σχέση με το 2019, είναι αυξημένο κατά 4%.
Παράλληλα, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι τα περιθώρια διύλισης διατηρούν και το τρίτο τρίμηνο ικανοποιητικά υψηλά επίπεδα μετά την κορύφωση του δευτέρου. Επίσης τόνισε ότι λόγω της Ουκρανικής κρίσης και των περιορισμών στα Ρωσικά προϊόντα διύλισης η ζήτηση που διαμορφώνεται είναι υψηλή κρατώντας ψηλά τις τιμές των τελικών προϊόντων.
Όσον αφορά την ολοκλήρωση της πώλησης του ποσοστού του Ομίλου στην ΔΕΠΑ Υποδομών ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης καθώς επιλύθηκαν οι εκκρεμότητες. Επανέλαβε δε την απόφαση ότι το 50% θα διανεμηθεί ως μέρισμα και το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Παράλληλα ανακοινώθηκε και η διενέργειας έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, τον Σεπτέμβριο για την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου, ενώ ειδική μνεία έγινε στη μείωση του συντελεστή δανειακής μόχλευσης (στο 41% από 46% σε ετήσια βάση) και στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού, παρά τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης.
Η δήλωση
Να σημειωθεί ότι χθες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε., Ανδρέας Σιάμισιης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επεσήμανε τους βασικούς πυλώνες της κερδοφορίας αλλά και τα επόμενα βήματα σημιεώνοντας ότι:
«Σαν αποτελέσματα, το Β’ τρίμηνο με συγκρίσιμα καθαρά κέρδη €367 εκατ., είναι ιδιαίτερα θετικό με ουσιαστικές βελτιώσεις σε όλες τις δραστηριότητες, κυρίως λόγω των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, της αυξημένης ζήτησης στην Ελλάδα και των συνεχιζόμενων ενεργειών για βελτίωση στη λειτουργία του Ομίλου. Η αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο και η αυξημένη εξωστρέφεια αποδίδουν, καθώς, εκτός από την κερδοφορία που έφεραν οι επενδύσεις, η συνεισφορά από εξαγωγές, θυγατρικές του εξωτερικού και πωλήσεις σε αεροπορία, ξεπέρασαν για πρώτη φορά, κατά πολύ, τη συνεισφορά της εσωτερικής αγοράς.
Μέσα στο τρίμηνο προχωρήσαμε περαιτέρω την υλοποίηση της στρατηγικής μας με νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπου πλέον έχουμε δημιουργήσει έναν καινούριο επιχειρηματικό πυλώνα σαν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην αγορά. Αντίστοιχα, η ανάπτυξη στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό μας προχωρά, με τη συνεργασία με την ExxonMobil στα οικόπεδα της Κρήτης να δίνει νέα προοπτική στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ανάλογα, εκτιμούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με έσοδα άνω των €250 εκατ. που θα κατευθυνθούν προς νέες μορφές ενέργειας και θα επιτρέψουν και μια επιπλέον διανομή στους μετόχους μας.
Τα οφέλη από τη νέα επιχειρηματική στρατηγική, την αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και τη νέα οργανωτική δομή, έχουν καταστεί ορατά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και επιτρέπουν μια πιο δυναμική ανάπτυξη του Ομίλου. Με τη σημερινή απόφαση για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων μας ώστε να εγκριθεί και η ανανέωση της εταιρικής μας ταυτότητας, κλείνουμε τον πρώτο κύκλο δράσεων για τις οποίες δεσμευτήκαμε στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδίου Vision 2025.»