Μενού Ροή
Ανθεκτική στην κρίση η ΔΕΗ

Σε μια συγκυρία ενεργειακού πολέμου διεθνώς, όπου μεγάλες και ιστορικές βιομηχανίες οδηγούνται σε αναστολή λειτουργίας για να επιβιώσουν ενεργειακά, το γεγονός ότι η ΔΕΗ έδειξε ανθεκτικότητα μεγεθών και καλή πορεία στο 2ο τρίμηνο του 2022, ασφαλώς είναι ένα ζήτημα που αξίζει επισήμανσης.

Πολλώ δε μάλλον, όταν μιλάμε για μια εταιρεία που καλείται να ανταπεξέλθει σε τρομερές προκλήσεις και σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, καθώς μολονότι είναι εισηγμένη και καλείται να φέρνει όφελος και κέρδη στους μετόχους της, εντούτοις αποτελεί και μια δημόσια κοινωφελής επιχείρηση, που μπαίνει σε πάνω από εφτά εκατομμύρια νοικοκυριά, παρέχοντας το 2ο κρισιμότερο αγαθό, μετά το νερό. Το ρεύμα!

Η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνει αν μη τι άλλο ανθεκτικότητα, επιβεβαιώνοντας τις κινήσεις του management. Η ισχυρή ρευστότητα που έχει η Επιχείρηση τη βοηθά στο να ανταπεξέρχεται στις πρωτοφανείς στα χρονικά συνθήκες που διαμορφώνονται σε Ελλάδα και διεθνώς, παρέχοντας το «καύσιμο» για επενδυτικές πρωτοβουλίες μέσω εξαγορών.

Και όλα αυτά, την ώρα που τα πάντα διαφοροποιούνται ταχύτατα μεταβάλλοντας ανάγκες και προτεραιότητες, οπότε οι εταιρείες πρέπει να είναι ευέλικτες στο να κάνουν προσαρμογές, στοιχείο που τελικά είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ατού στη νευραλγική εποχή που διανύουμε. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα, είναι κυρίαρχα στοιχεία που καθορίζουν την επιβίωση. Και αυτό, ως γνωστόν, δεν ισχύει μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά παντού στη ζωή…

Διπλασιασμός κύκλου εργασιών

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ο τζίρος διπλασιάστηκε λόγω των τιμών και διαμορφώθηκε στο 1ο εξάμηνο στα 4,4 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση κατά 100,2%. Τα EBITDA υποχώρησαν περίπου 9% και στα 429,3 εκατ. ευρώ από 471,4 εκατ. το α’ εξάμηνο 2021 και η τελική γραμμή είχε ζημία 11,1 εκατ. ευρώ, όμως ήταν σημαντικά μειωμένη έναντι του πρώτου τριμήνου. Μάλιστα, στο δεύτερο τρίμηνο το κέρδος ήταν 174 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση επανέλαβε ξανά την εκτίμηση ότι στο σύνολο της χρήσης 2022 τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση θα είναι στα ίδια με τα περσινά περίπου επίπεδα, αλλά και την προσήλωσή της στο επενδυτικό σχέδιο. Έχει αυξημένες επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και στοχεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στα επόμενα τρίμηνα όπως έχει περιγράψει στο επενδυτικό της πλάνο. Υπενθυμίζεται πως αγόρασε 112MW ΑΠΕ από τη Volterra.

Ζεσταίνεται η Πτολεμαΐδα 5

Τον Οκτώβριο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαϊδα 5», η οποία θα μπει στο… παιχνίδι την πλέον κρίσιμη στιγμή ενόψει του χειμώνα, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η νέα και φιλόδοξη αυτή μονάδα, που πέρασε πολλά στάδια αμφισβήτησης έως και ματαίωσης, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο.

«Πράσινη» εξαγορά στη Ρουμανία

Όπως επισήμανε ο manager της Επιχείρησης, η εταιρεία μελετά στόχους εξαγορών εκτός Ελλάδας, με στόχο να αυξήσει το αποτύπωμά της και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί σημαντική κίνηση στην αγορά της Ρουμανίας. Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ ισχυρότερους της χώρας μας, που μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία σε κάθε επενδυτικό project.

Η ΔΕΗ έτσι κι αλλιώς εξετάζει την εξαγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών projects στα Βαλκάνια, έχοντας σκανάρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες κατ' αρχήν στη Ρουμανία και μετά στη Βουλγαρία.

Επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις το α’ εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε 244,4 εκατ. ευρώ έναντι 190,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 63,5% το 1ο εξάμηνο 2022 από 64,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Bayback

Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ήτοι μεταξύ 20 και 30 του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (bayback), σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στην ενημέρωση των αναλυτών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Η Επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μετοχές που αντιστοιχούν μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της, μετά την αφαίρεση των 1.856.000 ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, δηλαδή μέχρι και 36.344.000 μετοχές.

Οι μετοχές θα αποκτηθούν σε τιμή μεταξύ 2,48 ευρώ κατ' ελάχιστον η οποία ισούται με την ονομαστική αξία της μετοχής, και 17 ευρώ, κατά το μέγιστο. Το πρόγραμμα επαναγοράς θα χρηματοδοτηθεί από διαθέσιμα της εταιρείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας